Elazığ’da 2020 Yılı’nda meydana gelen 6,8’lik depremin merkez üssü olan Sivrice İlçesi’ne bağlı Kültür Mahallesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alanı ilan edildi.
İlçedeki yaklaşık 310 depremzedeye, 15 gün içerisinde evlerini boşaltmaları için Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından tebligat gönderildiği öğrenildi. Depremzedelerin tanınan 15 günlük süre zarfında evlerini boşaltmamaları durumunda kolluk kuvvetleri tarafından tahliye edilecekleri kaydedildi.
TEBLİGATLARDA DEPREMZEDELERDEN İSTENEN NE?

15 gün içerisinde binalardan tahliyelerin yapılmasını isteyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından depremzedelere gönderilen tebligatta şu ifadeler yer aldı;
“Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 6306 Sayılı Kanun kapsamında “Rezerv Yapı Alanı” çalışmaları başlatılmıştır. Riskli alan ve rezerv yapı alanlarında ilgili kurumlarca ve maliklerce yürütülen uygulamalarda, ilgili kurumca belirlenecek takvime göre on beş gün içinde veya maliklerle yapılan anlaşmada belirlenen süre içerisinde, var ise su, elektrik, telefon ve doğalgaz gibi hizmetlerin borçları ile emlak vergisi gibi taşınmaza ilişkin vergilerin ödenerek yapının boş olarak ilgili kuruma veya uygulamayı yürüten yükleniciye teslim edilmesi gerekir.”

 sivrice tebligat evleri boşaltın (2)

ZORLA TAHLİYE ÖNCESİ EN AZ 30 GÜN SÜRE!

“Belirtilen sürelerde yapının tahliye edilmemesi durumunda ilgili kurum veya idarece, yapının idari makamlarca zorla tahliye edileceği belirtilerek ve ilgililerine otuz günden az olmak üzere süre verilerek tebligatta bulunulur. Bu süre içerisinde de tahliyenin gerçekleşmemesi durumunda bu yapılara elektrik, su ve doğalgaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması ilgili kurum ve kuruluşlardan istenir ve bu yapıların tahliyesi mülki amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile ilgili kurum veya idarece yapılır veya yaptırılır. Hükmü gereğince rezerv yapı alanında bulunan binanızın 15 gün içerisinde insandan ve eşyadan tahliye edilmesinin sağlanması, Kültür Mahalle muhtarlığı’nda tahliye tutanağının imzalanması gerekmektedir.”

sivrice tebligat evleri boşaltın (3)

VEKİL KELEŞ: HER ZAMAN, SANAYİCİLERİMİZİN VE ÇALIŞANLARIMIZIN YANINDAYIZ VEKİL KELEŞ: HER ZAMAN, SANAYİCİLERİMİZİN VE ÇALIŞANLARIMIZIN YANINDAYIZ

ERİM ÖZTÜRK; “DEPREMİN ÜSTÜNDEN 3 YIL GEÇTİ, KONUT SORUNU DEVAM EDİYOR!’’

Depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen ilçedeki konut sorununun çözülmediğini belirten CHP Sivrice İlçe Başkanı Erim ÖZTÜRK konuya ilişkin Gazeteniz TURAN’a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; ‘’24 Ocak depremi sonrasında ilçemize bağlı Gölbaşı Mahallemizde 305 konut yapıldı bu sene ise teslim edilmeye başlandı. Ama Hazar, Olgunlar ve Kültür Mahallelerimize üç yıldır herhangi bir işlem yapılmadı. Burada birçok ağır hasarlı ev var, bu evlerde oturacak durumda olmamasına rağmen insanlar mecburiyetten bu evlerde oturmak zorunda kalıyor. İlçede konteynerler kurdular belli bir süre sonra o konteynerlerden insanları çıkarttılar. Konteynerleri de nereye götürdüklerini bilmiyoruz.”

sivrice tebligat evleri boşaltın (1)

“BİN 200 LİRA KİRA YARDIMI YAPILACAĞI SÖYLENİYOR, SİVRİCE'DE KİRALIK EV YOK, KONUT YOK?”

“Şimdi aldığımız bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kültür Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesi nedeniyle ilçemizde oturan yaklaşık 310 kişiye evlerinin boşaltmaları için tebligatlar gitmiş. Tebligat giden kişilere bin 200 lira kira yardımı yapılacağı söyleniyor. Sivrice'de kiralık ev yok, konut yok, bu insanlar zorunlu olarak Elazığ'a taşınmak zorunda kalacaklar. Elazığ'da bin 200 liraya kiralık ev varsa bu daireleri kiralasınlar depremzedelere versinler. Ben şunu sormak istiyorum, Elazığ'da şu an daireler bin 800 ile 2 bin lira arasında emekli, asgari ücretli ya da işsiz olan bir kişi bu kiranın altından nasıl kalkacak?”

ELAZIĞ'A 1.600 KONUT VERİLMESİNE RAĞMEN SİVRİCE İLÇEMİZE BİR TANE KONUT VERİLMEDİ?”

Rezerv alan ilan edilen evlerin teslim tarihiyle ilgili de net bir bilgi verilmediğini iddia eden Erim ÖZTÜRK, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Hadi bu sorunlar bir şekilde halledildi diyelim.  Yıkılan evlerin yerine yapılan olan evler ne zaman bitecek ve teslim edilecek? Eğer Gölbaşı Mahallesi’ndeki gibi konutlar üç yılda bitirilecekse bu depremzedeler daha fazla mağdur olacak. Kültür Mahallesi’nde yaşayan depremzedelerimiz ilçemizin en alt gelir seviyesine sahip olan kişiler. Depremin üzerinde üç yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen ilçemizde konut sorununun bir türlü çözülememesi yetkililerin ilçeye verdiği önemi gösterir. İktidar, sayısı yüzbinlere dayanan sosyal konut projeleri açıklıyor. Elazığ'da bin 600 konut verilmesine rağmen Sivrice ilçemize bir tane konut verilmedi. 250 bin konut yapan ve Sivrice gibi küçük bir ilçede ve Ak Parti'nin yüzde 80 oy aldığı bir yerde 900 konutu nasıl yapamadı? Depremzedeler üç yıldır ağır hasarlı evlerin altında oturmak zorunda bırakıldı. Şimdi de yüzlerce depremzedeye ‘riskli alan ilan ettim evini boşalt!' diyorsunuz 3 senedir neredesiniz? 3 sene önce bu evler boşaltılmış olsaydı şimdi herkes evine taşınmış, rahatlıkla yaşamlarını sürdürüyor olacaklardı. Ama şimdi insanlar maalesef çok zor durumda.’’

Editör: Haber Merkezi