TARİHTEN BİR YAPRAK

Tarihten bir yaprak köşemize 9 Şubat 1990 tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

“Elazığ Köy ve Mahalle İdareleri Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Ol” ” Bağ-Kur Borcunun Faizinin Kaldırılması, Aylıkların Asgari Ücret Seviyesine Çıkarılmasını İstiyoruz”  manşet haberi gazetemizde dikkatleri üzerine topluyor.

Kurumlarımız arasında Muhtarlıklarımız, halk ile devlet arasındaki köprü vazifelerini yeterince yerine getirebilmeleri için şartlarının normalleştirilmesi ve desteklenmesi gereken bir pozisyonda bulunuyorlar. Haberimizin de içeriğinden öğrendiğimiz kadarıyla o tarihlerde birçoğunun Bağ-Kur borcu bulunmakta ve aldıkları ücret ise düşük bir düzeyde bulunuyor.

Yaklaşık iki yıl önce Bağ-Kur primleri Devletimiz tarafından ödenmeye Muhtarlarımız, günümüzde asgari ücret düzeyinde maaş alarak bir nebze olsun kendi sorunlarına çare bulabilmektedir.     

***

“Gurbetçi Çocuklarına Lise Bitirme Hakkı” başlığı ana sayfamızda üst kısımda gözümüze çarpıyor.

Haberin içeriğinden öğrendiğimize göre Yurtdışında çalışıp kesin dönüş yapan, toplumumuzda “Gurbetçi” diye tabir ettiğimiz vatandaşlarımızın, eğitimi yarım kalan evlatlarına, Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından Liseyi bitirme hakkı verilmiş.

Yıllarca yabancı ülkelerde alın teri dökerek ekmeklerini arayan bu vatandaşlarımıza, ülkelerine döndükleri vakit, ülkede yaşayan tüm vatandaşların yararlandığı hakların verilmesi son derece doğal ve yerinde bir davranıştır. 

***

 

“Ek Ödeme Yapılmayan 218 Hastanenin Döner Sermayesi Yok” haberi, ana sayfamızın orta kısmında büyük puntolarla göze çarpıyor.

Sağlık sektörü yoğun çalışmanın gerçekleştiği, emek ve özveri gerektiren bir sektörümüz. Yakın zamanlarda yaşamış olduğumuz Pandemi süreci, bize bir daha bu gerçeği hatırlattı. Bu sektörde çalışan insanlarımızın da maddi olarak daha rahat ettirilmeleri gerektiğini düşünen bir insanım. Hastanelerde kurulan Döner Sermaye sistemi maddi olarak sağlık çalışanlarımızı rahatlatsa da, maddi gücü yerinde olmayan vatandaşlarımız için de bir güzellik yapılması, sağlık hizmetlerine eşit şekilde ulaşma hakkını da zedelememek için bir alternatif düşünülebilinir.

 

***

 

“İran- Irak Savaşı’ndan Sonraki” “356 Milyon Dolarlık İhaleyi Türkiye Kazandı” haberi ana sayfamızın alt kısmında yer alıyor.

Komşularımızın savaşından sonra, harap olan ülkelerinin tekrar ayağa kaldırılabilmesi ve bu çerçevede gerçekleştirilecek yatırımlar, ülkemiz için bir fırsata dönüşmüştü. Bu büyük yatırım atağından ülkemizin en fazla şekilde yararlanabilmesi için, o vakitlerde gerekli girişimler yapılmış olsa da asla istenilen düzeye ulaşamadığı da bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

Tabi ki komşularımızın her zaman sulh içinde yaşamalarını istemişizdir; ancak tarihsel olayların gölgesinde cereyan eden günümüz dinamikleri, bölgemizi her daim kaynar bir kazan gibi farklı gelişmelere gebe hale getiriyor.

En önemli ve hassas noktamız Türkiye’mizin çıkarı ve menfaatleridir.

***

 

“Batı Trakya’daki Vahim Gelişmeler” başlığı ile aktarılan yazımızda, özellikle Yunanistan’da yaşayan soydaşlarımızın karşılaştıkları zorluklar dile getirilerek, onların bu zorluklar karşısında yaşadıkları ve çabalarını anlatan bir yazı olarak okurlarımızla buluşuyor.

***

Şiir köşemizde ise Hazarla Ağlaşalım adlı şiiri ile Günerkan AYDOĞMUŞ hocamız, gazetemizin kültürel anlamdaki zenginliğine güzel bir değer katıyor.

Selam ve Saygılarımla.