Sıfır cep telefonu fiyatları dudak uçuklatırken, dolar tarifesiyle gelen yedek parçalar tamir fiyatlarını da arttırdı. Birçok vatandaş ise çözümü tuşlu cep telefonu kullanmakta buldu….

Sıfır telefon fiyatlarındaki artışlar devam ediyor. İkinci el satışlar da artan talepten dolayı zamlar yaşanıyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır telefon alamayan vatandaşlar ellerinde bulunan telefonların pilini ve bataryasını değiştirerek günü kurtarmaya çalışıyor. Yedek parça fiyatlarının dolar tarifesiyle gelmesi tamir işlerini de zorlaştırıyorken vatandaş çözümü eskiye geçmek yani tuşlu telefon kullanmakta buldu…

Gazeteniz TURAN konuyu Elazığ’ın teknoloji merkezi 50’ler Çarşısı’ndaki uzmanlara sordu, bin âh işitti…

ELAZIĞ’DA ‘REFLEKTÖR TAK, GÖRÜNÜR OL’ KAMPANYASI ELAZIĞ’DA ‘REFLEKTÖR TAK, GÖRÜNÜR OL’ KAMPANYASI

01-FOTO-1- ANIL CEM EDİZ (2)

ANIL CEM EDİZ: “ESKİYİ TAMİR ETTİRMEK MASRAF, YENİSİNİ ALMAK DAHA DA MASRAF!’’

Sektörün günden güne kan kaybettiğini ve vatandaşların artık telefon alamadığı hatta tamir bile ettiremediğini dile getiren Anıl Cem EDİZ, insanların tuşlu telefon kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. EDİZ; ‘’Yaklaşık 15 senedir bu sektörün içerisindeyim. Yaşadığımız deprem, pandemi ve ekonomik krizin ardından işlerimiz bir türlü düzelmedi. Vatandaşlar telefon alamıyor, tamir için gerekli yedek parçalar dolar tarifesiyle geldiği için yedek parçalar da aşırı pahalı bu sebeplerden dolayı işlerimiz kötü, vatandaşlar ise teknolojinin gerisinde kaldı. Ülkemiz de alım gücü günden güne düşüyor. Yaklaşık 10 sene öncesinde sıfır faiz ile telefon satıyorduk, bunları kaldırdılar ve sıfır telefon almak bayağı zorlaştı. GSM operatörleri ise artık krediyle telefon satıyorlar. Bizde 4 bin TL olan telefon, krediyle alınca 7 bin TL’ye denk geliyor. İnsanlar nasıl telefon alsın? Günde binlerce vatandaş bize gelip tuşlu telefon soruyor. Sektör bitmiş, vatandaşlar sıfır alamıyor, arızalıyı yaptıramıyor ve tuşlu telefona yöneliyor. Şu anda en düşük sıfır telefon fiyatı 5.500-6.000 TL arasında değişiyor. Fakat günü gününe zamlar geliyor. Mesela sattığımız telefonun yerine aynısını koyunca zarar ediyoruz. Telefonu geçtim hatta telefon kılıfı ve cam koruyucu bile artık krediyle satılıyor. Mantığa bakar mısınız? Bizim yetkililerimizden tek beklentimiz sıfır telefon fiyatlarında ki ÖTV’nin kalkması ve vatandaşlarımızın tekrar teknolojiye ayak uydurmasını sağlamaktır. Çeşitli ülkeler uzaya 8 dakika da çıkabilirken, bizim insanlarımız milenyum çağında tuşlu cep telefonu kullanmaya geri döndü böyle tarif edersem sıkıntılarımızı daha rahat anlatmış olabilirim.” Diye konuştu.

02-FOTO-2- GÜLTEKİN YAŞAR

GÜLTEKİN YAŞAR: “İKİNCİ EL TELEFONU 500 TL’YE SATAMAZKEN, 800 TL’YE CAMINI DEĞİŞİYORUZ!”

Dolar ile gelen yedek parçalardan dolayı tamir işlerinin zorlaştığını, sıfır telefon fiyatlarının yüksekliğinden dolayı da alım gücümüzün düştüğü belirten telefon tamircisi Gültekin YAŞAR İse; ‘’Ben 20 senedir bu sektördeyim. Son 2 senedir sektörümüz bitik halde. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Yedek parça malzemeleri her gün zamlanıyor. Örnek verecek olursam bir ekran değişimi, telefonun fiyatına denk geliyor. Sıfır cihazlar ise zaten almış başını gidiyor. Dolar tarifesiyle gelen yedek parçalardan dolayı tamir yapamıyoruz, zamlardan dolayı telefon satamıyorum, telefon satsak bile yerine aynısını koyamıyoruz. Krediyle sıfır cep telefonu satan GSM operatörleri ise vatandaşları mağdur ediyor. Fiyatı 6 bin TL olan bir cihaz, krediyle alınca 10 bin TL’ye geliyor. Yedek parça fiyatlarında ki dolar kuru kalkar ise, sıfır telefon fiyatlarında ÖTV kalkar ise hem vatandaşlarımız hem de bizler mutu oluruz. 10 sene öncesinde üretilen bir telefonun, camı kırılmış ve yeni cam takılması gerekiyorsa masrafı yaklaşık 800 TL’ye denk geliyor, bu telefon yapılıp satılsa ise 500 TL’ye alıcı bulamıyor. Sıkıntılar büyük ve günden güne artıyor. Vatandaşlar sıfır telefon alamıyor, eskiyi tamir ettiremiyor. Bu nedenlerden dolayı çözümü tuşlu telefon kullanmakta buluyor.” Dedi.

02-FOTO-2- GÜLTEKİN YAŞAR (1)

Editör: Haber Merkezi