İzzet TUMAY - Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da 2. el araç fiyatları her geçen gün katlanarak artıyor. Özellikle ‘kuş’ serisi olarak bilinen ve 2 yıl öncesine kadar 50-60 bin lira değer biçilen TOFAŞ marka seri model araçlar şimdilerde 200-250 liraya satış ilanlarında yerini alıyor.

0-60

‘’AMAÇLANAN ‘BÜYÜK İSRAİL PROJESİ’DİR!’’ ‘’AMAÇLANAN ‘BÜYÜK İSRAİL PROJESİ’DİR!’’

Öte yandan araç-alım sektöründe, Kurban Bayramı’nın etkisi, yaz aylarına giriş, kiralama sezonunun açılması ve araç tedarikinde yaşanan problemlere paralel haziran ayının son haftasına kadar fiyat artış eğrisinin sürmesi bekleniyor. İkinci el otomobil pazarında yıl sonunda 7,5 milyon adetin üzerinde bir satış beklentisi dile getirilirken, bu rakamın 2022’de 6,4 milyon olarak kayda geçtiği aktarılıyor.  

2-24

Verilen bir ilanlarda 1992-93-94-95 ve 2000 aralığında ki modeller için 200- 255 bin lira istenirken, bu fiyata sebep olarak da ‘’İlk günden beri benzinle kullanılmış, değişensiz, orijinal, hiç LPG takılmamış, orijinal kaset çaları üstünde, kaloriferi çalışmakta, hasar kayıtsız olup fırın boya işlemi uygulanarak tekrardan boyanmıştır" ifadeleri kullanılıyor. Çok sayıda kişinin tercih ettiği sosyal medya üzerinde 2. el araç ilanlarının bulunduğu bir sitede 1996 model Şahin marka bir araca 253 bin lira talep edilirken, aracın özellikleri ise, "Orijinal, ilk elden, boyasız, çürüksüz, çarıksız, benzin ve LPG'de tek marşla çalışıyor’' türünde özellikler sıralanıyor. Sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntı nedeniyle talebin ikinci ele kaydığı görülürken, ikinci el araçlara talep fazlalaşınca fiyatlar uçuşa geçti. Sıfır otomobil tedarik zincirinde önemli sorunların olması, global fabrikalar ve Türkiye'de üretim yapan şirketlerin tedarik zincirindeki zamlardan dolayı çok fazla araç üretmemesi 2. el araçların fiyatlarının azami ölçüde katlanmasına neden oluyor. Türkiye’de alım gücünün düşmesinden dolayı vatandaşlar eskiden 3-5 yaş arası ikinci el araç tercih ederken, artık 30-35 yaş aralığında araçlara yöneliyor. Fiyatlar cep yakınca eski yerli otomobiller oldukça rağbet görüyor. Enflasyon, faiz, döviz kuru üçlemesinde dengeler oturmadığı sürece otomobil fiyatlarının artmaya devam edeceğini vurgulanırken, Pandemi öncesi yüzüne bakılmayan eski yerli araçlar, piyasada ciddi talep görmeye devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi