Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından “Türkiye’de Göçmenler ve Sığınmacılara Dair Algılar ve Ön Görüler” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfükar AYTAÇ katıldı. Konferansa çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenciler katıldı.

AÇIKKAPI’DAN ‘HİBE’ AÇIKLAMASI AÇIKKAPI’DAN ‘HİBE’ AÇIKLAMASI

Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Vahit DABAK, gerçekleştirilen konferansta yaptığı açıklamada; “2011 yılında başlayan güney sınırlarımızdan bugüne kadar kayıtlı olduğu belirtilen 5 milyon Suriyelinin, son zamanlarda ilginç bir şekilde Afganların ülkemize geldiğini biliyoruz. Peşmergelerle başlayan, Suriyelilerle devam eden Afganlılarla noktalanan bu sürece Rusya Ukrayna savaşıyla gelenlerde ayrı bir durum oluşturmuştur” dedi.

13- ZÜLFÜKAR AYTAÇ

DOÇ. DR. ZÜLFÜKAR AYTAÇ: ‘’ÜLKEMİZDE SAYISI AZIMSANMAYACAK KADAR DİĞER ÜLKE VATANDAŞLARI VARDIR!’’ 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Zülfükar AYTAÇ ise, Türkiye’ye göçmenlerin gelmesinin ülke üzerindeki etkilerini paylaştı. Doç. Dr. Zülfükar AYTAÇ, ülkemizde yaşayan mültecilerden ve mültecilerinin sorunlarını anlatarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’Ülkemiz son yıllarda özellikle çatışma bölgelerinden kaçarak ülkemize gelen diğer ülke vatandaşlarına çeşitli statülerde ev sahipliği yapmaktadır. Ancak bu ev sahipliği beraberinde siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunlara ve güvenlik problemlerine sebebiyet verebilmektedir. Ülkemiz özellikle 2011 yılından bu yana değişik yoğunluklarda devam eden Suriye’deki iç çatışmalardan kaçan Suriyelileri Geçici Koruma Rejimi altında ülkemizde barındırmaktadır. Sayıları 4-5 milyon arasında olduğu tahmin edilen Suriye vatandaşlarının yanı sıra Afganistan, Irak ve Ukrayna kökenli vatandaşlar da kriz bölgelerinden kaçıp ülkemize gelmişlerdir. Hepsi beraber düşünüldüğünde ülkemizde çeşitli statülerde yaşayan diğer ülke vatandaşlarının sayısı azımsanmayacak bir rakama ulaşmaktadır. Türkiye'de bulunan diğer ülke vatandaşlarının sayısının çok yüksek olması, konunun ekonomik, sosyal, güvenlik ve hatta dış politika meseleleriyle daha da iç içe geçmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'deki yabancılar sorununun hem ulusal hem de uluslararası boyutunu Türkiye'nin ulusal çıkarları ile birlikte ele alarak yönetilmesi büyük önem arz etmektedir. Türk Ocağı olarak düzenlediğimiz Ocak Başı Sohbetlerimizin bu haftaki gündemi olarak ülkemiz açısından son derece önemli bu konuyu belirledik.’’

Editör: Haber Merkezi