“26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin AÇIK, sentetik uyuşturucu çeşitliliğin artmasının ve uyuşturucuya erişimin kolaylaşmasının, özellikle gençleri büyük bir tehlikeye sürüklediğini söyledi… 

“ÜRKÜTÜCÜ TABLO KARŞISINDA VAKİT KAYBETMEDEN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

Prof. Dr. Yasemin AÇIK, yaptığı açıklamada uyuşturucunun zararlı etkilerine değinirken, ailelere de önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Dünyanın içinde bulunduğu durumun uyuşturucu kullanımının artmasına neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin AÇIK, “UNODC; Covid-19 pandemisi, dünya genelinde yaşanan çatışma ve savaşların, uyuşturucu kullanımında artışa yol açtığını belirtiyor. Çünkü bu tablo, çaresizlik ve güvensizliğin derinleşmesine yol açıyor. Bununla birlikte Türkiye’nin verilerinin de yer aldığı Avrupa Uyuşturucu Raporu 2022’de de dikkat çekildiği üzere sentetik uyuşturucu çeşitliliğinin artması ve uyuşturucuya erişimin kolaylaşması da uyuşturucu tehdidini giderek artırıyor. Avrupa Birliği’ndeki 15-64 yaş arası yetişkinlerin 83,4 milyonunun daha önce yasa dışı uyuşturucu kullandığını gösteren bu ürkütücü tablo karşısında vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz. Bu noktada kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde olması, uyuşturucu maddelerin gerek kullanımı gerekse kaçakçılığının önlenmesi adına topyekûn mücadele verilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZALARI BULUNAN 27 ŞAHIS YAKALANDI KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZALARI BULUNAN 27 ŞAHIS YAKALANDI

“BİRİLERİNİN ‘BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ’ DEMESİYLE FELAKETE SÜRÜKLENEBİLİYOR!”

Uyuşturucu kullanımının bir bağımlılık türü olduğunu ve kullanımının sürdürülmesi halinde yoksunluk hissinin ortaya çıkmasıyla yaşamın devamını imkansız hale getirdiğini ifade eden Yasemin AÇIK, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ruhsal özelliklere, genetik yatkınlığa, çevresel ve toplumsal faktörlere, uyuşturucuya erişime bağlı olarak özellikle gençler bağımlılık riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Kendini bir sosyal ortama ait hissetme ihtiyacı hisseden gençler, birilerinin ‘bir kereden bir şey olmaz’ demesiyle felakete sürüklenebiliyor. Özellikle küçük yaşlarda kullanılan uyuşturucu, beyin henüz gelişimini tamamlamadığı için ciddi problemlere neden oluyor.”
 

“AİLELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR…”
“Ailelere önemli görevler düşüyor. Her şeyden önce çocuğun sevgi dolu bir ortamda, özgüvenli bir şekilde yetişmesi, kendini çaresiz ve güvensiz hissetmemesi çok önemli. Ebeveynin aşırı ilgisizliği de aşırı gözetimi de çocukları farklı arayışlara itiyor. Dolayısıyla aile içinde bir denge kurulması gerekiyor. Aile içi şiddet, psikolojik sıkıntılar, travmalar ve iletişim eksikliği de çocukların madde kullanımına yönelme riskini artırıyor

Prof. Dr. Yasemin AÇIK son olarak ebeveynlere çocuklarının fiziksel ve psikolojik belirtilerinin iyi gözlemlenmesini ve ani değişimler göstermeleri durumunda çocuklarını suçlamadan, gerekirse bir uzmandan da destek alarak, bu konuda değişimin gerçek sebebini öğrenmeleri gerektiği önerisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi