Covid-19 vakaları dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yeniden tırmanışta. Vaka sayılarındaki yükseliş nedeniyle gevşetilen pandemi önlemlerinin yeniden sıkılaştırılması tartışılmaya başlanırken, elde edilen veriler doğrultusunda kapalı mekânlarda maske takma zorunluluğu yeniden gündeme gelebilir. Ülkemizde ve şehrimizde yeniden tırmanışa geçen Covid-19 ile ilgili olarak Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ Gazeteniz TURAN’a özel açıklama ve uyarılarda bulundu…
01-FOTO-1- (PROF DR İRFAN KAYGUSUZ)

SABUNCU BAŞLADI..! SABUNCU BAŞLADI..!

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 27 Haziran ile 3 Temmuz arasındaki dönemde haftalık vaka sayısı 57 bin 113, vefat sayısı 25, iyileşen hasta sayısı ise 30 bin 478 kişi olarak açıklanmıştı.
Yine Sağlık Bakanlığı verilerine göre 10-17 Temmuz tarihleri arasını kapsayan süreçte Covid-19 vaka sayısı Türkiye'de 117 bin 95’e ulaştı. Bu rakam, Türkiye'de Covid-19 vaka sayısının bir önceki haftaya göre yüzde 105 arttığını gösteriyor.
Ülkemizde olduğu gibi ilimiz Elazığ’da da yeniden tırmanışa geçen Covid 19 vakalarına ilişkin olarak Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ Gazeteniz TURAN’a özel açıklamalarda bulundu…

PROF. DR. İRFAN KAYGUSUZ; ‘’HASTALIK ETKİSİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYOR’’
Hastalığın tüm dünyada etkisini sürdürdüğünü belirten Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, Kurban Bayramı’nın da araya girdiği bu süreçle birlikte önümüzdeki haftalarda vaka sayılarının daha da artacağını önceden öngördüklerini ifâde ederken, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Korona Virüs salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle son haftalarda Avrupa ile birlikte ülkemizde de hasta sayılarında çok hızlı bir artış görülmeye başlandı. Eylül- Ekim aylarında yükselmesini beklediğimiz vaka sayıları daha erken şekilde Temmuz ayında görülmeye başlandı. Kurban Bayramı’nın da araya girmesi ile bu sayıların önümüzdeki iki- üç hafta içinde daha da artmasını bekliyoruz.”
02-FOTO-2--21

‘’ORAN 4-5 KAT DAHA FAZLA AMA AŞILAMANIN ÖNEMİ ORTADA!’’
Başhekim Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, Elazığ’da da vaka sayılarında ciddi bir artış olduğuna, fakat Elazığ’da yoğun bakıma yatan hasta sayısında bir artış olmadığına dikkât çektiği açıklamasını şu ifâdelerle sürdürdü; ‘’İlimizde de vaka sayılarında önceki haftalara göre ciddi bir artış görülmektedir. Hastaneye Covid-19 şüphesiyle başvuran hastaların büyük çoğunluğunda pozitiflik saptanıyor. Bunun oranı önceki haftalara göre 4-5 kat daha fazla. Bu da virüsün yeniden hızla yayıldığını bize gösteriyor. Burada tek olumlu olan durum vaka sayısının artmasına rağmen hastaneye ve yoğun bakıma yatan hasta sayısının çok çok az olması. Bu da daha önce yapılan aşılamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymakta. Önceki aşılamalar sayesinde pozitiflik oranı artmasına rağmen hastaneye yatışlar aynı oranda artmamaktadır. Hastalık daha hafif olarak atlatılmaktadır.
Bunun için 50 yaşın üzerinde olup kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, akciğer hastalığı, kanser hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler eğer son aşılarından sonra ya da hastalığı geçirme tarihlerinden sonra altı ay geçmiş ise mutlaka hatırlatma dozu aşılarını yaptırmalıdırlar. Daha önce hangi aşıyı yaptırmışlarsa hatırlatma dozunu da o aşı ile devam etmelidirler.”

‘’ELAZIĞ, TÜRKİYE GENELİNDE EN AZ AŞI YAPTIRAN 10 İLİN ARASINDA!’’
Elazığ’ın aşılama oranlarına ilişkin olarak da Gazeteniz TURAN’a bilgiler veren Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, Elazığ’ın Türkiye genelinde en az aşı yaptıran 10 ilin arasında  olduğunu belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı; ‘’Maalesef ilimiz aşı konusunda hâlâ istenen düzeye ulaşamadı. İlimiz Türkiye’de aşı açısından en az aşı yapılan on ilden biri. Bu bizim açımızdan son derece üzücü, ilimize yakışmayan bir durum. Buradan sizin vasıtanızla bir kez daha aşılarını yaptırmayan vatandaşlarımıza ya da hatırlatma dozu gelmiş ancak hatırlatma dozunu yaptırmamış olan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum; vatandaşlarımızın mutlaka eksik olan aşılarını veya hatırlatma dozlarını yaptırmalarını öneriyoruz.”
03-FOTO-3--16
 “KIŞ ÖNCESİNDE AŞI YAPTIRMALI, MASKE, MESAFE VE HİJYENE DİKKAT ETMELİYİZ!
“Aşı hastalığı önlemiyor, ancak hastalığı daha rahat ve hafif geçirmemizi sağlıyor. Hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranlarını ciddi oranda düşürüyor bu nedenle lütfen aşı olmamış vatandaşlarımız kış ayları gelmeden aşılarını yaptırsın ya da eksik aşısı olan vatandaşlarımız mutlaka aşılarını tamamlatsınlar. Aksi taktirde önümüzdeki kış aylarında çok daha ciddi durumlarla karşılaşacağız, vaka sayılarında belki de salgının ilk günlerindeki rakamlara ulaşacağız. Bu nedenle aşı son derece önemli. Aşılarını yaptırmayan hemşerilerimizin ‘Haydi Elazığ Aşıya’ sloganı ile aşılarını yaptırmaya davet ediyorum. Bir diğer önemli konu maske konusu. Bilindiği gibi hastaneler hariç maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Ancak hastalık bu hızla artmaya devam ederse yeniden maske takma zorunluluğu gelebilir. Bunu tekrar yaşamamak için hastalık şüphesi olan kişilerin toplu yerlere girmemesi, toplu ulaşım araçlarını kullanmaması ve maske takması son derece önem arz etmektedir.
Korona virüsten korunmanın en önemli şartı olan maske, mesafe ve hijyene bu günlerde her zamankinden daha fazla dikkat edilmesini önemsiyorum. Aksi halde yakın zamanda bir yıl öncesine dönmek hiç de uzak değil.’’

Editör: Haber Merkezi