AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol KELEŞ, Elazığ'ın kültürel mirasının korunması ve geleceğe taşınması adına “Arkeoloji ve Etnografya Müzesi”nin, “Mekteb-i İdad-i”binasına taşınma süreci ile ilgili açıklamada bulundu. 

TURİZMİN YERİNDE SAYDIĞI ELAZIĞ’DA 'TURİZMİ GELİŞTİRME’ TOPLANTISI! TURİZMİN YERİNDE SAYDIĞI ELAZIĞ’DA 'TURİZMİ GELİŞTİRME’ TOPLANTISI!

Vekil KELEŞ, açıklamasında şu bilgileri verdi: ‘’Bugün sizlere, Elazığ'ımızın kültürel mirasının korunması ve geleceğe taşınması adına yapılan çalışma ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere, 2016 Yılında hain terör örgütünün, Emniyet Müdürlüğümüze yapmış olduğu saldırı sonucunda, Emniyet Müdürlüğümüzün karşısındaki Elazığ Arkeoloji Ve Etnografya Müzemizin ön kısmı hasar görmüş olup, onarım ve tadilatı için kapatılmıştı. Müzemizin onarım ve tadilat süreci devam ederken, ilimiz maalesef 2020 yılında, Sivrice merkezli depremle sarsıldı. Yaşanan bu deprem sonrası Arkeoloji ve Etnografya müzemizde yapılan incelemeler sonucunda, müzemizin ağır hasar aldığı tespit edildi. Bu süreç sonrasında müzenin başka bir yere taşınması kararı alınmıştı. Ancak; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, Müzenin yeniden hizmete alınma süreci uzadı. 2016 yılından itibaren müzemiz hizmet verememekte idi. Kıymetli Hemşehrilerim; Göreve geldiğimiz andan itibaren, Elazığ’ımızın tarihine ve kültürüne olan sorumluluğumuz gereği bu konuyla ilgili girişimlerde bulunduk. Arkeoloji ve Etnografya Müzemizin başka yere taşınması için yer araştırması yapılırken, 8. Kolordu Komutanlığı içerisinde Harput yolu üzerinde bulunan, Mekteb-i İdad-i binasının müzeye dönüştürülebileceği fikri ortaya çıktı. 1886 yılında inşa edilen bu tarihi binamız, Elazığ ve Harput yöresinden Yemen’e giden askerlerimizin uğurlandığı “Burası Huş’tur, yolu yokuştur” ağıtının yakıldığı ve gidenin geri dönemeyerek şehit olduğu, önemli bir tarihe şahitlik yapmış bir mekandır. Değerli Hemşehrilerim, Bu düşüncemizi 8. Kolordu Komutanımız ile paylaşarak, Mekteb-i İdad-i binasının Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmesi yönündeki fikrimizi yerinde incelemeler yaparak istişare ettik. İstişarelerimiz sonucunda elde ettiğimiz bilgi ve belgelerle Kültür ve Turizm Bakanlığımızı vekillerimizle beraber ziyaret ederek konuyu gündeme getirdik. Bakanlığımız bu talebimizi değerlendirmeye aldı. Bakanlığımız tarafından görevlendirilen ekip Mekteb-i İdad-i binasında incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sonucunda Mekteb-i İdad-i binamızın müze olarak kullanılabileceği yönünde karar verildi. Mekteb-i İdad-i binamızın Milli Savunma Bakanlığımızdan, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devri için resmi yazışmalara başlandı. Bakanlıklarımız arası devir işleminin gerçekleşmesi için desteklerini esirgemeyen hemşehrimiz Milli Savunma Bakan Yardımcımız Sayın Şuay ALPAY’a özellikle teşekkür ediyoruz. 

Milli Savunma Bakanlığımız bu binanın emniyet zafiyetine sebebiyet vermeyecek şekilde; çevre emniyet duvarı inşa edilmesi, sabit ve hareketli toplamda 20 adet kamera sisteminin kurulması ve çevre emniyet duvarı boyunca led aydınlatma sisteminin yapılması koşuluyla, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devrini uygun gördüğünü resmi yazıyla belirtti. Kıymetli Hemşehrilerim, gelinen noktada Etnografya ve Arkeoloji müzemizin Mekteb-i İdad-i binasına taşınması için gerekli görülen işlemlerin yapım işi Elazığ Belediyemiz tarafından gerçekleştirilecektir. Elazığ Belediyemiz tüm bu koşulları yerine getirerek, müzemizin bir an önce hizmete alınması için yakın bir zamanda ihaleye çıkarak süreci başlatacaktır. Bu süreçte bizlere destek olan Milli Savunma Bakanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Milletvekillerimize, Elazığ Belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Elazığ'ımızın tarihi ve kültürel zenginliğini gelecek nesillere aktaracak müzemizin, Aziz şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’ 

Editör: İzzet TUMAY