Elazığ’da derlenen “Yemen Türküsü”yle Yemen’de savaşta vefat eden askerlerimiz için yakılmış tek ağıt olduğuna dikkat çeken Mehmet Çağlar, 5 Temmuz’da Yemen Şehitlerimizin anılmasını istedi. 

“Yemen” olayının gündeme gelmemesinin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, “Yemen Şehitlerimiz”in yılda bir kez anılmasını talep etti. ASTOP Vefa Ödülü alan Çağlar, ödül töreninde yaptığı konuşmada Yemen’deki Şehitlerimiz için vefa gösterilmesini istedi. 

ASTOP’DAN VEFA ÖDÜLÜ 

Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ASTOP) Vefa Ödülleri töreni Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda yapıldı. 
Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Yönetim Kurulu Başkanı ve ASTOP Kurucusu Veli Sarıtoprak’ın ev sahipliğini yaptığı ödül töreninde, topluma üstün hizmetlerde bulunan devlet adamı, bürokrat, iş adamı ile sanat ve bilim dallarında birçok isme ödülleri takdim edildi. 
Törende, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar’a ödülünü Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu verdi. 

SİRAZ BALIKLARININ AKINTIYA KARŞI GÖÇÜ BAŞLADI SİRAZ BALIKLARININ AKINTIYA KARŞI GÖÇÜ BAŞLADI

“Yemen Şehitleri” 

Ödül Töreninde bir konuşma yapan Mehmet Çağlar, Yemen’i gündeme getirerek, “Tarih sayfalarında yer almış birçok önemli savaşlarımızda şehit olan askerlerimizi her yıl yıldönümlerinde anıp, onlara sevgi, saygı ve minnet borcumuzu yerine getirirken, “Yemen Şehitleri”mizden hiç söz edilmemesinin, bir başka deyişle “Yemen” olayının hiç gündeme getirilmemesinin çok önemli bir eksiklik olduğunu daha önce dile getirmiştik. Bu nedenle Yemen şehitlerinin hikayesini öğrenmek ve anlamak amacı ile 02 Aralık 2023 Cumartesi günü Vakıf binamızda “Yemen Şehitleri” ile ilgili bir konferans düzenledik. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Orhan Kılıç, Doç. Dr. Cengiz Çakaloğlu ve Uzman Yurdal Demirel katıldılar. Toplantıya davet edilen Yemen gazisi merhum Elazığ’lı Tuğgeneral Mehmet Arif Seyhun’un kızı Yüksel Akşehirli’ ye günün anısına Vakfımızın bir plaketi verildi. Konferansın sonunda TRT sanatçısı Çiğdem Gürdal Yemen türküsünü seslendirdi. Onlarca yıl yaşanan Yemen savaşlarının acılarını anlatan ve halkın dilinden düşürmediği Elazığ’ın ünlü “Burası Huş’tur, giden gelmiyor acep nedendir?” dizelerini taşıyan “Yemen Türküsü” bu hikayenin özelliğini ve izlerini günümüze aktaran tek anıdır. Türkü Yemen’de savaşta vefat eden askerlerimiz için yakılmış bir ağıttır. Osmanlı’ya kadar uzanan ve üzerinde çok fazla durulmayan ancak binlerce evladımızı şehit verdiğimiz “Yemen” Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra Osmanlı burada hükümdarlığını sürdürmek için büyük bir bedel ödemiştir. Neredeyse 700 bin dolayında Türk evladının Yemen ellerinde şehit düştüğü bildirilmektedir. Bugün Yemen topraklarında isimlerinin bile yazılı olmadığı binlerce askerimizin mezarı bu acı tarihimizin mirasıdır.” dedi. 

Elazığ sahip çıksın 

Yemen savaşları ve bu savaşlarda şehit düşen evlatlarımızı sadece ve sadece bir türkü ile anmanın yeterli olmadığını dile getiren Mehmet Çağlar, “Bu nedenle Yemen şehitlerine “Yemen Türküsü” ile sahip çıkan ve “1’inci Redif Taburu” ile gündeme gelen Harput / Elazığ’da her yıl, 1’inci Redif Taburu’nun hareket tarihi olan 5 Temmuz’da düzenlenecek törenlerle şehitlerimizin anılmalarını arzu ediyoruz. Böylece şehit düşen vatan evlatlarımıza karşı vefa borcumuzu yerine getirmiş olacağız. Sarıkamış ve Çanakkale şehitleri gibi Yemen şehitlerinin de unutulmaması için, Elazığ öncülüğünde her yıl 5 Temmuz’da Yemen şehitleri anısına törenler düzenlenmesini ve bu günün “Yemen Şehitleri”ni Anma Günü olarak ilan edilmesini içtenlikle öneriyoruz.” Dedi. Çağlar, anma günüyle ilgili olarak Elazığ’da bir dizi görüşmelerde bulunacağını belirtti. 

Editör: İzzet TUMAY