“Yeni Yıla…” merhaba diyeceğiz. 2022 yılı da artık tarih oldu! 2022 yılı da artık, hafızalarda/ hatıralarda yerini alacak. 31 Aralık 1946 tarihinde, “ABD Başkanı Harry Truman, 11. Dünya Savaşının bittiğini resmen açıklıyordu.” İnşallah en büyük temennimiz/ arzumuz/ niyetimiz 2023 yılının, “Türkiye’mizde, Gönül Coğrafyamızda ve içerisinde yaşadığımız yerküresinde Barış, Huzur ve İstikrar Yılı Olur!” Ecdat ne diyor, “Hayır isteyiniz ki, hayır bulasınız!”

Geçmiş yılların/ dünün muhasebesini yapacağız. Hayatın bütünüyle bir disiplin olduğu anlayışını bir daha zihinlere taşıyacağız.

31 Aralık 1990 tarihi- “Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, ani bir kararla istifa eder ve görevini Başbakan Vladimir Putin’e devredeceğini söyler” Yeni Yılın değerlendirmesini yaparken yüzümüzü tarihe çeviriyoruz. Her Yeni Yıl, belli sürprizlerle bizlere merhaba diyor.

31 Aralık 2019- “Çin Dünya Sağlık Örgütü’ne yeni bir Koronavirüs türü keşfettiklerini duyuracaklardı!”  İnşallah, 2023 yılı insanlık âlemine ‘Sağlık Kâbusunu…’ bir daha yaşatmaz!

01 Ocak 1926 Tarihi- “Türkiye’de gece yarısından itibaren Uluslararası Miladi Takvim ve Saat kullanılmaya başlandı.”  Her Yeni Yıl, ‘eğitimde, sanatta, sporda, kültürde, iktisadi hayatımızda’ Yeni adımlar atmamıza da vesile olduğunu bu arada sizlerle paylaşmak isterim.

01 Ocak 1929 Tarihi- “Millet Mektepleri açılır.”

01 Ocak 1933 Tarihi- “Ölçüler Kanunu yürürlüğe girer.”

01 Ocak-1923 Tarihi- “Türkiye’nin ilk futbol federasyonu olan, “Türkiye İdman Cemiyeti İttifakı” (bugün Türkiye Futbol Federasyonu) kurulacaktır”

01 Ocak 1958 Tarihi-  “Avrupa Ekonomik Topluluğu kurulacak.” Rahmetli Turgut Özal’ında ifade ettikleri gibi, “Türkiye için de uzun ve ince bir yol serüveni başlayacaktı!”

1990’lı yıllardan itibaren SSCB’nin dağılmasından sonra; yerküresinde, insanlık âleminin iyimser baktığı bir değişim süreci başlayacaktı… O süreçte, “hür ve bağımsız Türk Devletlerinin doğuşu birbirini takip edecekti…” En büyük temennimiz ve arzumuz, 2023 Yılının Türk Dünyasının geleceği açısından da verimli bir yıl olmasıdır. “Türk Birliğine Doğru…” tarihi bir inşa/ ihya döneminden geçtiğimizi belirtmek isterim.

Yıllar birbirini kovalarken, 01 Ocak 1993 tarihinde; “Çekoslovakya dağılır. Slovakya ve Çek Cumhuriyetleri kurulur”

01 Ocak 1994 tarihine gelindiğinde; “NAFTA (Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Antlaşması) yürürlüğe girecekti.”  Artık yerküresinde, AB’nin dışında da, İktisadi Birlikteliklerin oluştuğuna şahit oluyoruz.

01 Ocak 1995 Tarihine gelindiğinde “Dünya Ticaret Örgütü kurulacaktı!”

01 Ocak 1996 tarihi- ‘Gümrük Birliği anlaşması resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecekti’

Bu anlaşma Türkiye ile birlikte 15 Avrupa ülkesi arasında geçerli olacaktı.

Özellikle de, her geçen yıl Avrupa Devletler Topluluğunda, ‘iktisadi birleşmeye doğru yeni adımlar…’ atılıyordu.

01 Ocak 1998 Tarihinde- Avrupa Merkez Bankası kurulacaktı. Hemen onu takip eden bir yıl sonra; 01 Ocak 1999 Tarihinde- Avrupa para birimi “Euro” yürürlüğe girecekti.

01 Ocak 2005 tarihi, hatırlanacağı üzere “Türk Lirası’ndan (TL) 6 sıfır atıldı. Yeni Türk Lirası (YTL) tedavüle girecekti”

01 Ocak 2007 tarihi- “Bulgaristan ve Romanya resmen AB üyesi oldular. Slovenya’da Euro bölgesine dâhil olacaktı!”

Elâzığ Şehrimizde olduğu gibi Türkiye’de son yıllarda büyük bir, ‘göç dalgasının yaşandığını…’ söyleyebiliriz. Bu göçleri bizler, ‘beyin ve sermaye göçü’ olarak da tanımlıyoruz. TUİK verilerine göre 2021 yılında iller arasında; “2 milyon 777 bin 797 kişi göç ediyor!”  En fazla göç alan illerimiz arasında; “İstanbul, Ankara, İzmir illeri…” geliyor.

2022 yılının son günlerinin en sürpriz gelişmesi, “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığı, Türkiye- Rusya-Suriye Savunma Bakanları ve İstihbaratının katıldığı ilk resmi toplantı…” Türkiye artık içerisinde yaşadığı her bakımdan zorlu ve riskli coğrafyada, ‘güvenlik adası…’ oluşturmak istiyor.

Bizim sağduyu çağrımız nedir, “Yeni Yılda, ‘Yeni Sayfalar’ açalım/ Tarihe, ‘Yeni Ufuklar’ yazalım/ Bir akıl, bir yürekle yürüyelim/ Dağlar geçit vermezse, yollar açalım/ Niyetler halis, sevda bir olunca/ Gaye-Ufuk-İnsan aşkla dolunca/ Atiye, ‘Hasret Köprüsü’ kuralım.”