AYGEN: AZİZ ŞEHİR VE HALKIMIZA HİZMET İÇİN HAZIRIZ AYGEN: AZİZ ŞEHİR VE HALKIMIZA HİZMET İÇİN HAZIRIZ

Artan yem maliyetleri, personel, elektrik, ulaşım ve hayvan ilaçları fiyatlarındaki artış nedeniyle yumurta tavukçuluğu sektörü büyük sıkıntı içerisine girdi. Girdi maliyetlerinin üstesinden gelemeyen yumurta üreticileri, çareyi tavuklarını kesime göndermekte buluyor…

Geçen yıl torbası 170 TL olan tavuk yeminin fiyatı, bu yıl Nisan ayı itibariyle 400 TL oldu. Geçen yıl sektörde büyük ihtiyaç olan yumurta viyolu 45-55 TL arasında alınırken, şu anda 160-170 TL arasında alınıyor. Bir başka temel ürün olan, vitamin ve takviye gıdalarının fiyatı, 150 TL’ iken şu anda 450 TL’ye yükselmiş durumda…

BEREKET; ‘’SON ÇARE TAVUKLARIN KESİME VERİLMESİ!..’’

Elazığ’da yumurta tavuğu yetiştiriciliği yapan Birbay BEREKET konuyu Gazeteniz TURAN’a değerlendirdi.

Sektörlerinin darboğazda olduğunu söyleyen BEREKET; ‘’Artan maliyetler ve Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı soya hammaddesine erişmemizdeki sıkıntılar, sektörü dar bir boğaza soktu. Maliyetlerin artmasından dolayı zorlanıyoruz.  Artan yem maliyetlerinin üstesinden gelemiyoruz. Devletin yem üreten ve yemini kendi üreten çiftliklere vermiş olduğu mısır ve soya desteğinin de hak sahipleri dışında kullanıldığının duyumlarını alıyoruz. Bu da hem sektörü, hem de üretim yapan, dışarıdan yeme bağımlı çiftlik sahiplerini çok büyük bir darboğaza sürüklüyor.’’ Dedi.

“ÜRETİLEN YUMURTA MALİYETİ KARŞILAMIYOR!”

Üretilen yumurtanın maliyetleri karşılamadığını ifade eden BEREKET; “Bir koli yumurta maliyeti hesaplanırken, canlı hayvanın yatırım bedelinden tutun, yem fiyatına, hayvanın kullandığı ilaçlara, elektrik, yakıt, ısınma giderlerine ve teknik ekipmanların fiyatlarındaki artışa dikkat etmekteyiz. Bir koli maliyeti şu anda yaklaşık 40 TL civarında. 40 TL’ye ürettiğimiz ürünü tanzim marketler 45 ile 48 TL arasında, Süpermarketler ise 45-55 TL arasında satıyor.” İfadelerini kullandı.

“YAZ AYLARINA DOĞRU YUMURTA YÜZDE 20- 30 ZAMLANIR!”

Artan maliyetler karşısında tavuklarını kesime göndermek mecburiyetinde kaldıklarını anlatan BEREKET; ‘’Yumurtada, artan maliyetler karşısında ezileceğimize, tavukları kesime gönderiyoruz. Elazığ’da yaklaşık olarak 10-12 yumurta çiftliği tavuklarını kesime gönderdi. Böyle giderse yaz aylarına doğru yumurta fiyatlarında yüzde 20 ile yüzde 30 arasında zamlanma göreceğiz.’’ Şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi