Maden İlçesi’nde bulunan Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olarak nitelendirilen bakır rezervleriyle ilgili mahkemeye taşınan ve durdurma kararı verilen ihale süreciyle ilgili Danıştay kararı açıklandı. Danıştay kararının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür ÖZEL ile CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ortak basın açıklaması yaptılar…

DANIŞTAY DURDURMA KARARINI BOZDU!
İhaleye 2 firma katılmış ve 2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik A.Ş. firmasının ihaleyi kazandığı açıklanmış, Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği, yapılan ihaleyi mahkemeye taşımış ve İdare Mahkemesi ‘’Durdurma’’ kararı vermişti. Port Madencilik AŞ’nin kararı temyize göndermesinden sonra Durdurma kararıyla ilgili Danıştay 13. Daire Başkanlığı kararını açıkladı. Karar sonucu açıklanan nedenlerle Davalıların temyiz isteminin kabulüne ve durdurma kararının bozulmasına karar verildi…
01-FOTO-1-  ÖZGÜR ÖZEL- GÜRSEL EROL

ÖZEL: ‘’GÜRSEL EROL BANA BİR ZARF VERMİŞTİ TÜRKİYE'NİN GÖZÜNÜN ÖNÜNDE AÇTIM!’’
Cengiz Holding'in aldığı ihaleyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Özgür ÖZEL; “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihaleyle yapılan en büyük yolsuzluğuyla karşı karşıyayız” dedi.
CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür ÖZEL, maden ihalesi öncesinde CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL'un kendisine ve AKP Grup Başkanvekili’ne maden ihalesini alacak kişinin ismini yazıp verdiğini belirterek şöyle konuştu; ‘’Gürsel EROL bana bir zarf vermişti ve Elazığ'da bir bakır madeni ihalesi var, bunun içinde o ihaleyi alacak firma yazıyor. Bunu size emanet ediyorum, günü gelince açarsınız demişti. Dün ben onu canlı yayında tutanak altında bütün Türkiye'nin gözünün önünde mecliste açtım, içinden bu ihaleyi Cengiz Holding alacak yazısı çıktı.”
“ İHALEDEN 3 GÜN ÖNCE ŞİRKETİN YARISINI ŞEREF CENGİZ'E SATMIŞLAR!..”
Bizler ihalenin kime verildiğine baktık ve ihaleyi Port Madencilik almış. Port Madencilik Halil İbrahim BACACI'nın yani Bilal ERDOĞAN'ın yakın arkadaşının ve son zamanlarda birçok ihalede şirket satın almada adını duyduğumuz kişinin şirketidir. Haber nerededir, bu ihaleden 3 gün önce şirketin yarısını Şeref CENGİZ'e satmışlar. Bu işin şüpheleri haklı çıkaran tarafı ama ihaleye girmek için bir teminat yatacak 2 milyar lira. 2 milyarlık teminat mektubunu iki şirket bulabilmiş. Bu şirketlere maden veriyorsunuz ama ne kadar maden var? Bana 30 milyon ton rezerv var diyorsunuz, o ana kadar sondajların yüzde 35'i bitmiş ihale yapılıyor. İhaleyi o günkü parayla 150 milyon dolara bugünkü kurdan dolayı 119 milyon dolara alıyor.’’

02-FOTO-2-  ÖZGÜR ÖZEL- GÜRSEL EROL

ELAZIĞ'IN HAKKI TÜRKİYE'NİN HAKKIDIR, HEPİMİZİN HAKKIDIR!..”
“O günden bugüne sondajlar sürüyor şimdi düzeltmişler rezervi 70 milyon ton” diyen Özgür ÖZEL, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı; ‘’Adam yeraltında 40 milyon ton bakır piyangosu bulmuş. Bulan kim Bilal ERDOĞAN'ın yakın arkadaşıyla onunla zorunlu ortak Şeref CENGİZ. İddia o ki bütün sondajlar tamamlandığında bu 70 milyon tonun 100 milyon tonu da aşabileceği iddia ediliyor. Babanın malı olsa böyle satar mısın?  Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihaleyle yapılan en büyük yolsuzluğuyla karşı karşıyayız. Hepimizin olan 100 milyon ton bakır rezervini 30 milyona göre fiyat ver dediğiniz 2 milyarlık da teminat isteyip ihaleyi herkesten uzak tuttuğunuz bir ihaleyi yandaş Cengiz Holding’e vermişler, bu kadar ballı börekli bir iş olamaz. Şimdi 119 milyon dolara dünyanın en ucuz bakırını çıkaracak satacak. Sayın milletvekilimiz Gürsel EROL konuyu hassasiyetle takip ediyor, çünkü Elazığ'ın hakkı Türkiye'nin hakkıdır hepimizin hakkıdır. Burada bedavaya verilen bakır madeni Ak Partili, MHP'li hatta onların doğmamış çocuklarının da hakkının olduğu bir şey. Bu yolsuzluğu adım adım takip edeceğiz. Milletin bu varlığını bu yamyamlara yedirmeyeceğiz!”
04-FOTO-4- GÜRSEL EROL- ÖZGÜR ÖZEL

TÜKETİCİNİN GÜVENİ KALMADI! TÜKETİCİNİN GÜVENİ KALMADI!

GÜRSEL EROL; “İHALEDE KAMU ZARARI OLUŞTU, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ!”
Basın toplantısında Özgür ÖZEL'in ardından konuşan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, maden ihalesinde kamu zararı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: ‘’Bu cumhuriyet tarihimizin en yüksek bedelle ihale edilen maden alanı. Buradaki maden rezervi stoku yaklaşık 30 milyar dolar. Burası madencilik ihale mevzuatına göre de ihale edilmiş bir yer de değil. Şartlar ve koşullar üç defa değişti ihale üç defa iptal edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi ve bu işe iki firmadan başka firmanın girmesi yitirildi. Katılımcı, şeffaf ve herkesin girebileceği boyutta bir ihale yapılmadı. İşi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay da yerel mahkemenin kararını iptal etti. Danıştay'a bakanlıktan doğru bilgiler gitmedi onun içinde suç duyurusunda bulunacağız.”
03-FOTO-3-  ÖZGÜR ÖZEL- GÜRSEL EROL

EROL’DAN ENERJİ BAKANI’NA ÇAĞRI; “MADEN İHALESİNİ İPTAL ET!..”
Bu gelişmelerden bir gün sonra TBMM’de bir basın toplantısı daha yapan Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı bu ihaleyi iptal ederek, sözleşme ve şartnameyi sahanın sondajları bittikten sonra bütün katılımcılara bilgi verecek. Gerçek değer üzerinde bir ihalenin yapılmasıyla ilgili bir sürecin başlatılması lazım. Bu Cumhuriyet Tarihimizin en yüksek bedelle ihale edilen maden alanı. Buradaki maden rezervi stoku yaklaşık 30 milyar dolar. Burası madencilik ihale mevzuatına göre ihale edilmiş bir yer de değil. Şartlar ve koşullar 3 defa değişti, ihale 3 defa iptal edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi ve bu işe iki firmadan başka firmanın girmesi yitirildi. Katılımcı, şeffaf ve herkesin girebileceği boyutta bir ihale yapılmadı.
İşi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay da yerel mahkemenin kararını iptal etti. Danıştay’a bakanlıktan doğru bilgiler gitmedi onun için de suç duyurusunda bulunacağız.” Açıklamasında bulundu.  

Editör: Haber Merkezi