20 Aralık Tarihi’nde Vefatının 82. Yıl Dönümü’nde andığımız, Kurtuluş Savaşı’nda 2. Ordu Komutanı olan, aynı zamanda Büyük Taarruz’un Kurmay Heyeti’nde yer alan Harputlu Yakup Şevki Paşa’nın memleketi Elazığ’da tanınmadığına dair haberimiz büyük ilgi gördü ve yankı buldu…

Elazığ’ın Aksaray Mahallesi’nde 1948’de 3 derslikle “Aksaray İlkokulu” adıyla
öğretime başlayan 1954 Yılı’ndan itibaren de “Yakup Şevki Paşa” ismini taşıyan ilkokulumuzu ziyaret eden gazeteniz TURAN,  İstiklal Savaşımızın ünlü 2. Komutanı’nı okul müdürü ve rehberlik öğretmeniyle konuştu…

Vefat tarihi dolayısıyla 20 Aralık’ta ölümünün 82. Yıl Dönümü’nde andığımız, Kurtuluş Savaşı’nda 2. Ordu Komutanı olan, aynı zamanda Büyük Taarruz’un Kurmay Heyeti’nde yer alan Harputlu Orgeneral Yakup Şevki SÜBAŞI Paşamız’ın memleketi Elazığ’da tanınmadığına dair haberimiz Elazığ Kamuoyu’nda büyük ilgi gördü ve yankı buldu…

“CADDE ESNAFI DA DAHİL PAŞAMIZI KİMSE BİLMİYOR VE TANIMIYOR?”
Gazeteniz TURAN’ın “Elazığ’da 2. Harput Caddesi’nin devamında Harputlu Yakup Şevki SÜBAŞI Paşamızın adını taşıyan caddede Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanıp asılmış olan ve “Yakup ŞEVKİ Caddesi” yazılı isim tabelasında büyük harflerle yazılmış olan 2. Adı “ŞEVKİ”, Kurtuluş Savaşımızın 2. Ordu Komutanı’nın ve Büyük Taarruz’un Kurmay Heyeti’nde yer alan ünlü ismin Soyadı sanılıyor” ifâdeleriyle gündeme taşıdığımız bu önemli konuda haberimizi hazırlarken; cadde esnafı da dâhil olmak üzere kim olduğu sorusunu yönelttiğimiz hiç kimse ünlü paşamızı bilmiyor ve tanımıyor…

BELEDİYE’YE ÇAĞRI VE YAKUP ŞEVKİ PAŞA’MIZIN İLKOKULU…
Yakup Şevki Paşamızın adının yazılı olduğu caddedeki isim tabelasının düzeltilmesi ve 1934’ten sonra almış olduğu “SÜBAŞI” soyadının ya da Paşa unvanının tabelaya eklenmesi için Elazığ Belediyesi’ne çağrıda bulunan Gazeteniz TURAN, en az Mareşal Fevzi ÇAKMAK ile Kâzım KARABEKİR kadar ünlü olan Harputlu Paşamıza gerekli duyarlılığın ve itinanın gösterileceğine olan inancını dile getirmişti.
1876 Harput doğumlu olan, Çorçuk ağası Yakup Ağa’nın torunu ve Mahmud Efendi’nin oğlu Yakup Şevki’nin ismi, memleketi Elazığ’da yıllardır adını taşıyan “Yakup Şevki Paşa İlkokulu”nda “paşa” unvanıyla yaşatılıyor…

*67 YILDIR AYNI İSMİ TAŞIYOR…
Elazığ’ın yetiştirdiği ve Kurtuluş Savaşımız’ın en önemli kahramanlarından biri olan Yakup Şevki Paşa’mızın adı, 67 senedir isminin verildiği okul ile yaşamaya devam ediyor.
Elazığ’ın Aksaray Mahallesi’nde 1948’de 3 derslikle “Aksaray İlkokulu” adıyla öğretime başlayan 1954 Yılı’ndan itibaren de “Yakup Şevki Paşa” ismini taşıyan ilkokulumuzu ziyaret eden gazeteniz TURAN,  İstiklal Savaşımızın ünlü 2. Komutanı’nı okul müdürü ve rehberlik öğretmeniyle konuştu…

*KARAYILDIRIM; “ÇOCUKLARIMIZI O BİLİNÇLE YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ!”
Yakup Şevki Paşa İlkokulu Müdürü Mehmet Selim KARAYILDIRIM, 3 yıldır görev yaptığı okulun, hem tarihi hem de ismiyle büyük bir değer taşıdığına dikkat çekerken, Elazığ’ın yetiştirdiği en büyük kahramanlardan biri olan Yakup Şevki Paşa’nın adının görev aldığı okulda yaşatılmasından gurur duyduğunu söyledi. KARAYILDIRIM; “Okulumuz hem ismiyle, hem de hizmet vermeye başladığı tarih itibarı ile Elazığ’ın en köklü eğitim kurumlarından birisi. Biz de bu bilinçle çocuklarımıza Yakup Şevki Paşa’nın kahramanlığını anlatmaya çalışarak, onların bu bilince sahip olması için çaba gösteriyoruz.” Diye konuştu…

*“O’NU ÇOCUKLARIMIZA ANLATARAK YAŞATMAK EĞİTİM ŞİARLARIMIZDAN BİRİ”
Müdür Mehmet Selim KARAYILDIRIM, sözlerini şu ifâdelerle sürdürdü; “Elazığ’ın Kurtuluş Savaşı’nda görev almış en önemli şahsiyetlerinden biri olan Yakup Şevki Paşa’yı vefat yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıyoruz. Geçtiğimiz yıl maalesef pandemi nedeni ile gerçekleştiremediğimiz etkinliklerimize; bu yıl için önümüzdeki hafta düzenleyeceğimiz anma programımızla devam edeceğiz. Yakup Şevki Paşa özellikle Kurtuluş Savaşı’nda Evliye-i Selase yani Doğu Anadolu’da Kars, Ardahan, Batum bölgelerindeki Ermeni-Rus işgaline karşı teşkilatlanma çalışmaları ile büyük başarılara imza atmıştır. Sarsılmaz bir iradenin, dürüstlük ve faziletin timsali olan bu değerli büyüğümüzü çocuklarımıza anlatarak yaşatmak eğitim şiarlarımızdan biri olmuştur.”

ELAZIĞ ŞEKER FABRİKASI’NDAN ‘ÇIT’ YOK! ELAZIĞ ŞEKER FABRİKASI’NDAN ‘ÇIT’ YOK!

*DAL; “O’NU ÖĞRENCİLERİME ANLATMAK BENİ AYRICA MUTLU EDİYOR”
Okul öğretmenlerinden olan ve 2020 Haziran ayından beri okulda görev yaptığını söyleyen İbrahim DAL da şehrin en eski okullarından biri olduğu için, geldiği günlerden itibaren Yakup Şevki Paşa’yı araştırdığını ve kahramanlıklarından çok etkilendiğini ifade etti. okulun ismi ve tarihiyle bir bütün olduğunu belirtti. Rehber Öğretmen İbrahim DAL; ‘’Bu okul benim ilk görev yerim. Okulun eski 1948 yılında faaliyete geçmesinin yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nın değerli bir kahramanının ismini yaşatıyor olması da beni derinden etkiledi. Yakup Şevki Paşa’nın şahsiyetini, başarılarını büyük bir hayranlıkla inceledim ve bunu öğrencilerime anlatmak beni ayrıca mutlu ediyor. O’nun ve silah arkadaşlarının bizlere miras bıraktığı başarı ve kahramanlıklarını örnek alarak, öğrencilerimize anlatarak, onları da bu düstur ile yetiştirmeye çalışıyoruz.’’ Dedi.

Editör: Haber Merkezi