Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet ÇAĞLAR’ın ‘Elazığ UNESCO sürecini sahiplenmedi’ itirafı üzerine oluşan soru işâretlerine dikkât çeken ve tarihî beldemizde yapılan tahribatları “Harput Unesco Yolunda mı?” başlığıyla gündeme taşıyan Gazeteniz TURAN’ın manşet haberinin yankıları sürüyor…
ÇAĞLAR’IN ÇAĞRISI, ÖNERCAN’IN ÖNERİSİ…

“Harput Unesco Yolunda mı?” başlığı altında sıraladığımız Harput’taki tarihî dokuya zarar veren tahribatlar Elazığ Kamuoyu’nda büyük yankı ve destek bulurken, Vakıf Başkanı Mehmet ÇAĞLAR’ın; Harput’ un korunması, tarihî ve kültürel varlıklarımızın yaşatılması, gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması konusunda UNESCO sürecine sâhip çıkılması için şehir yönetimine çağrıda bulunmasının ardından, bir çağrı da yıllarını Harput’u anlamaya ve anlatmaya adamış olan beldenin tanınmış simâsı Yılmaz ÖNERCAN’dan geldi…  
Harput konusunda çok zengin bir arşive sahip olan ÖNERCAN, Vali, Belediye Başkanı ve FÜ Rektörü’nün yetkilendireceği bilirkişilerle bir çalışma yapılmasını önerdi…

İMÂR PLÂNI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI…
Günümüzde gerçekleştirilen çeşitli kazılarla gölgede kalmış tarihi gün yüzüne çıkarılmaya çalışılan Harput, kültür ve inanç turizmi açısından eşsiz bir değer olmasına rağmen değeri henüz bilinememiş bir mahallemiz...
Son yıllarda Harput’un merkezî birçok yöresinde restorasyon ve yenileme çalışmaları yapıldığına işâret eden Yılmaz ÖNERCAN, bu çalışmaların Harput'u gerçekten bilen insanlar için aslına uygun olmadığını vurguluyor. ÖNERCAN, bu konuda; “Yeniden belirlenecek aslına uygun bir imar plânı ile Harput'ta yaşayan ve arsası olan vatandaşların evleri, mahallenin dokusuna uygun olarak yeniden yapılmalı, tarihî yapılar da özü bozulmadan restore edilmelidir” düşüncesinde…
BELİRSİZ HUDUTLAR VE KARIŞIKLIK…

Yıllarını Harput'u anlamaya ve anlatmaya adamış olan Yılmaz ÖNERCAN, Harput'u yeniden özüne döndürecek çalışmalara ihtiyaç olduğunu söylerken, yapılan söz konusu restorasyon çalışmalarını yeterli görmediğini ifâde ederek, 'Eski Harput' un yeniden hayat bulması için, semt ve muhitlerinin tarihî dokusunun korunarak yeniden yapılması gerektiğini dile getiriyor.

ÖNERCAN, her şeyden önce Harput'un bir mahalle olarak hudutlarının hâlihazırda belli olmadığını, bunun da sit alanı olan mahallenin yenilenmesi ve restore edilmesi anlamında karışıklığa neden olduğunu belirtiyor…
“PROJEYE İTİRAZ ENGEL OLDU!..”

Bu konuda geçmiş yıllardan bu yana çok zengin bir Harput arşivine sahip olan ÖNERCAN, Gazeteniz TURAN’IN “Harput UNESCO Yolunda mı?” başlıklı haberinde yer verilen birçok tahribatın çok doğru tespitler olduğunu ve Harput’a büyük zarar verildiğini vurgularken; 2013 Yılı’nda, dönemin Elazığ Valisi Ömer Faruk KOÇAK ile birlikte şehrin önde gelen isimleriyle EL-HAR Kültür Vakfını kurarak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Vakıf bünyesinde Harput için yapılması gerekenler üzerinde projeler geliştirdiklerini ifade eden ÖNERCAN; “Ne yazık ki dönemin Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ bu projeye itiraz etti. O nedenle yapılması gereken her şey askıya alındı. Oysa, o gün yapmak istediklerimiz hayata geçirilseydi, bugün Harput hem kültür, hem de inanç turizmi açısından parlayan bir yıldız olacaktı.” Diye konuştu…

KAYBOLAN ÇARŞILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI…

YEREL SEÇİMLERİN ASIL GALİBİ BASKI SEKTÖRÜ OLDU YEREL SEÇİMLERİN ASIL GALİBİ BASKI SEKTÖRÜ OLDU

Yılmaz ÖNERCAN, yapılması gerekenler konusunda düşüncelerini şöyle dile getirdi; “Harput bir hazinedir. Günümüzde çoğu kişi bilmez, ama Harput'un günümüzde yok olmuş Demirciler Çarşısı, Saraçlar Çarşısı, Bostancılar Çarşısı, Yemeniciler, Keçeciler Çarşısı gibi bir çok mekânı var. Ve bunların aslına uygun olarak yapılacak bir arşiv çalışması ile gün yüzüne çıkartılarak yeniden yapılması gerekir. Bu çarşıların, tekrar hem turizm, hem de ekonomiye kazandırılması, Elazığ'ın kalkınması için de çok gereklidir…”
SEFERBERLİK ÇAĞRISI…

ÖNERCAN, Harput için acil çözüm için bir de öneride bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı; “Yeniden belirlenecek bir imar plânı ile Harput'ta yaşayan, arsası olan vatandaşların evleri mahallenin dokusuna uygun olarak yeniden yapılmalı, tarihi yapılar da özü bozulmadan restore edilmelidir. Ben ilimiz Valisi Sayın Erkaya YIRIK başta olmak üzere, Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ’ın yetkilendirecekleri bilirkişiler önderliğinde, Harput'u gerçekten bilen, Harput'ta yaşayıp, Harput'a dair arşivi olan kişilerle bir araya gelinerek, bir çalışma yapılması çağrısında bulunuyorum. Bu konuda üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım'' dedi.

Editör: Haber Merkezi