Tarihi şanlı zaferlerle dolu aziz milletimizin vatan toprağı uğruna verdiği zorlu Kurtuluş Savaşı mücadelesini başarıyla neticelendirerek, Cumhuriyet’imizin kuruluşunu müjdelediği büyük zaferimizin 101. yıl dönümü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz... 

30 Ağustos Zaferi, askeri mücadele ile birlikte Türk milletinin gösterdiği kararlılık ve fedakârlık sayesinde kazanılmıştır. Zor şartlar ve her türlü imkânsızlıklara rağmen sürdürülen destansı bir mücadelenin neticesi olan bu şanlı zafer; aynı zamanda aydınlık geleceğimize yürüyüşümüzde de bizlere ilham kaynağı olmuştur.  

26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Taarruzun planlaması büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapılmıştır. Taarruzun zamanından Gazi Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki bir iki yakın mesai arkadaşından başka kimse haberdar olmamıştır. 

Büyük Taarruz öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden dördüncü defa olmak üzere Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutan unvanı verilmiştir. 30 Ağustos’ta Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerek basında gerekse halk arasında büyük sevinçle karşılanmış, orduya ve ordunun Başkomutanına başarılarından dolayı tebrik telgrafları gelmiştir. 

ESNAF İÇİN ‘İSTİŞARE’ DEDİLER, SORUNU ÇÖZEMEDİLER! ESNAF İÇİN ‘İSTİŞARE’ DEDİLER, SORUNU ÇÖZEMEDİLER!

Zaferden iki yıl sonra 30 Ağustos 1924’te Dumlupınar’da Büyük Zafer’in Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da katıldığı bir törenle hem zafer kutlanmış hem de şehitler anılmıştır. 

Bu törenden iki yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kanun çıkarılarak 30 Ağustos’un ordunun bayramı olduğu belirlenmiştir. Bu tarihte, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman birlikleri Anadolu’dan göndermek amacıyla başlattığı harekât başarıyla sonuçlanmıştır. Ülkemizde her yıl, Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı 30 Ağustos 1922 tarihini hatırlamak için, 30 Ağustos milli bayram ilan edilmiştir. Büyük Taarruz’da ise Yunan Krallığı ve Ankara Hükümeti arasında gerçekleşen savaşta Yunan tarafı 18.250 ölü ve 16.030 yaralı verdi. Türklerin zaferiyle sonuçlanan muhaberenin önemli zafer günü olan 30 Ağustos ise Zafer Bayramı olarak ilan edildi.Tarih boyunca gücünü birlik ve beraberliğinden alan milletimiz, bundan 101 yıl önce olduğu gibi bugün de kendisini, birliğini, bütünlüğünü, kalkınmasını, huzuru ve güvenliğini hedef alan iç ve dış mihrakları, sarsılmaz cesaret ve kararlı duruşuyla, gerektiğinde canını ortaya koyarak bertaraf etmeye devam etmektedir. Milletçe sahip olduğumuz vatan sevgisi ve hürriyet aşkı, hangi şartlar altında olursak olalım hiç şüphesiz ki her zaman canlı kalacak, asil milletimiz güçlü adımlarla büyük hedeflerine doğru emin adımlarla yürümeye devam edecektir.   

TURAN Medya olarak başta Mustafa Kemal Atatürk ve bize bu Cennet vatanı emanet eden tüm şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. 

Editör: Haber Merkezi