İzzet TUMAY - Elazığ’ın merkeze bağlı Kuzova bölgesinde tarımla uğraşan çiftçiler, elektrik ve sulama maliyetlerinden dolayı tarım yapamayacak noktaya gelmişti. Çiftçilerin elektrik ve sulamadan kaynaklanan yaklaşık 28 milyon borcunun, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ödenmesi sonrasında Kuzova bölgesindeki araziler tekrar sulanmaya başlandı…  

  44-1

  

ÇİFTÇİNİN 28 MİLYON BORCU ÖDENDİ KÜÇÜK BİR BÖLÜM SULANMAYA BAŞLADI!  

Elazığ’ın yıllardır çözülemeyen ve kangren hâline gelmiş sorunlarından biri olan Kuzova Sulama Projesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme yaşandı. Sulama ve elektrik tüketimi kaynaklı yaklaşık 28 milyon borcu olan bölgedeki çiftçinin borcu DSİ tarafından ödendi ve Kuzova Pompaj Sulama P-20 Pompa İstasyonu tekrar aktif olarak çalışmaya başlandı. Bölgede bu gelişmeyle sadece birkaç köyün tarım arazisinin suya kavuşması buruk bir sevinçle karşılanırken, suya kavuşamayan bölgelerdeki köylüler bir an önce suya kavuşup, tekrar üretim yapmak istiyor.  

Yaşanan gelişmenin ardından Gazeteniz TURAN’ın Kuzova Bölgesi’ndeki yapılan çalışmalara ilişkin Muratçık Muhtarı Sami ESKİCİ ve Kavaktepe Muhtarı Nejat TANYOL’un görüşlerini aldı…  

   

MİLLETVEKİLİ EROL KELEŞ MÜJDELİ HABERİ DUYURMUŞTU…   

  

DSİ Bölge Müdürlüğü ve TEİAŞ yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonucu Kuzova’ya bayram öncesi tarımsal su verileceğinin müjdesini veren AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol KELEŞ, “Kuzovalı üreticilerimize bayram öncesi tarımsal su verileceği konusunda sözümüz vardı. Bunun için ilgili tüm kurumlarla yaptığımız görüşmeler, sahada ve pompa istasyonunda yerinde yaptığımız incelemeler sonucu var olan problemleri gidererek Kuzova’ya bayram öncesi tarımsal su verme sözümüzü yerine getirdik. Bu konuda destek veren DSİ ve TEİAŞ Genel Müdürlerine teşekkür ediyorum. Kuzova’ya verilecek su ile yapılacak tarımsal üretimin, şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunacağına inanıyor, çiftçilerimize bereketli bir mahsul yılı olmasını diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.  

  2-25

MURATÇIK KÖYÜ MUHTARI SAMİ ESKİCİ: ‘’BİZİM SU TAMAM, YA DİĞER KÖYLER?..’’  

Gazeteniz TURAN’a yaşanan gelişmeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Muratçık Köyü Muhtarı Sami ESKİCİ, projeyle ilgili son gelişmeyle birlikte Muratçık köyünün tamamı, Dallıca ve Dambey köyünün bir kısmının sulandığını belirterek, şunları söyledi: “Köyümüzde 115 hane bulunmaktadır. Köyümüz Kuzova sulama projesinde 1. Bölgede yer alıyor. Son gelişmeyle birlikte suya kavuştuk lakin daha suya kavuşmayan birçok köy var. Şimdilik suyumuz bağlandı ama yarın ne olur onu da kestiremiyoruz. Verilen su şu anda sadece Muratçık’ın tamamı, Dallıca ve Dambey’in yarısını besliyor. Üst kanal yani üst bölgelerdeki köyler faydalanamıyor. Esenkent, Koruk ve bunun gibi bazı köyler bu suya yine hasret. Şu anda kanallarımızda su dolu bize yeterli. Fakat bu sene çiftçimiz yeterli ekimi yapamadı. İnşallah su sürekli gelir ve Kuzova Bölgesi sürekli üretim yapar.’’ Diye konuştu.  

  

KAVAKTEPE MUHTARI NEJAT TANYOL: ‘’KUZOVA’YI ‘SÜTLİMAN’ ETTİLER, OVANIN TAMAMI SU BEKLİYOR!’’   

Gazeteniz TURAN’a yaşanan gelişmelerle ilgini açıklamalarda Kavaktepe Muhtarı Nejat TANYOL ise, ‘’65 yaşındayım, çocukken Çemişgezek kavşağına bir tabela asıldı, keşif bedeli 40 bin lira diye! Torun sahibi olduk, son yapılan çalışma maalesef az sayıda köyü kapsıyor’’ dedi.  

  

‘’TORUN SAHİBİ OLDUK, ÇOK GEÇ KALINDI!’’  

Kavaktepe Muhtarı Nejat TANYOL yaşanan gelişmenin ardından şunları söyledi; ‘’Her meclise giden Kuzova- Uluova ile gidiyor, geçen bir milletvekilimizin bu konuyla ilgili bir açıklaması oldu lakin o açıklama buraları kapsamıyor ben bunu biliyorum. Kuzova sulaması 2 merhale yaklaşık 40 seneden fazladır proje olarak hazırlandı. Kuzova’nın büyük bir bölümünü alacak 2. merhaledir. Şu anda yapılan çalışma sanıyorum 5 köyü kapsıyor net olarak bilmiyorum. Yani bundan bizim 2. merhale olduğu zaman tamamı sulanmış hale geliyor. Buda ülkemiz tarımına büyük katkı sağlayacağı kesin yani.  

0-62

Ben 65 yaşındayım, çocuk yaşımızdayken Çemişgezek kavşağına bir tabela asıldı, keşif bedeli 40 bin lira diye! Biz torun sahibi olduk, halen bir çalışma yok, şu an yapılan çalışma çok az sayıda köyü kapsıyor ki oralarda da büyük sıkıntılar var. Elektrik ile ilgili insanlar ödeyemiyor. Sanıyorum güneş enerjisine dönüyor yavaş yavaş. Ülkemizin tarım konusunda hali belli, dışa bağımlı. Bence şu anda tarım ülkemizin en önemli meselesi. Çünkü mazotla, betonla insan doymuyor. Bu sulama olduğu taktirde tarımda verim yarı yarıya artmış olacak. Bu proje yıllardır sürünceme de her meclise giden Kuzova Uluova ile gidiyor, geçen bir milletvekilimizin bu konuyla ilgili bir açıklaması oldu lakin o açıklama buraları kapsamıyor ben bunu biliyorum.’’ Dedi.   

  

‘’TARIM ARAZİLERİNE EVLER YAPMAYA ÇALIŞILIYOR BUNA ENGEL OLUNMALIDIR!’’  

Ayriyeten Kuzova Bölgesi’ndeki tarım arazilerinin korunması gerektiğini, gelişi güzel bu bölgede yazlık evler yapılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Kavaktepe Muhtarı Nejat TANYOL şöyle devam etti; ‘’Kuzova denince 4-5 köy değil, bu çok kapsamlı bir program ve bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Tarım arazilerim mahvoluyor, insanlar bir dönüm arazi alıyor, mahkeme kararıyla arazinin önüne yol yaptırıyor. Fakat bu arsalar konut yapmaya elverişli değil yani ruhsat alması mümkün değil, çünkü buralar tarım arazisi. Bu bölgede ruhsat alınabilmesi için en az 5 dönüm arazi sahibi olmak gerekir. Ben burada tarım arazilerini korumaya çalışıyorum hatta gidebileceğim en son noktaya kadar gittim, artık insanları karşıma almak istemiyorum. Ben muhtar olarak sadece yasaları uygulamaya çalışıyorum. Ben mücadeleyi seven bir insanım.’’ Diye konuştu. 

AV. ERDOĞAN’DAN ‘IBAN’ UYARISI! AV. ERDOĞAN’DAN ‘IBAN’ UYARISI!

Editör: Haber Merkezi