İzzet TUMAY - Geçtiğimiz hafta Elazığ çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türk Çimento tarafından ‘Anadolu Buluşmaları’ etkinliğinin 7’ncisi Elazığ’da gerçekleştirildi. Bu toplantıda Elazığ’ın en önemli gündem maddelerinden çimento fabrikasının yarattığı sıkıntı ve merkez dışına taşınması konusu gündeme alınmadı…

F_izArHW0AAcJ2u
Aksaray Mahallesi’nde halk sağlığını tehdit etmesine, havayı kirletmesine rağmen İtalyan ortaklı Çimentaş Çimento Fabrikasının ‘çalışanlar mağdur edilmeden’ taşınması gündemdeki yerini korurken, Elazığ’da Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde Türk Çimento tarafından 7'ncisi düzenlenen ‘Anadolu Buluşmaları’ etkinliğinde bu konunun dile getirilmemesi ise kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Çimento sektöründe ki sorunların ele alındığı etkinliğe Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir ve çimento sektöründeki iş adamları katılmıştı.  

MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL GÜNDEME GETİRİP SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ…
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığına verdiği önergede, Elazığ’ın Aksaray Mahallesi’nde bulunan Çimento Fabrikası’nın şehrin havasını kirlettiği gibi halk sağlığı ve doğanın üzerinde olumsuzluklar yarattığını işaret etmişti.
Elazığ basınında çıkan haberlere ve bölge halkının tepkilerine rağmen Çimento Fabrikası’nın yıllardır üretimine devam ettiğinin altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, sunduğu önergede, ‘’Elazığ il merkezinde bulunan beton santralinin havayı kirlettiği ve bitki örtüsüne zarar verdiğine dair Bakanlığınıza iletilen şikâyet/şikâyetler var mıdır? İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince bölgede ne sıklıkla incelemeler yapılmaktadır? Bölgede kirlilik ölçümleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Ve bu denetimlerde bölgeden su, toprak vb. numuneler alınmış mıdır? Bölgede en son denetim ne zaman yapılmıştır? Denetim sonuçları nelerdir? Beton santralinin bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlarda yoğun olarak ne gibi hastalıklar görülmektedir?
Beton Santrali için gerekli olan su kaynağı nereden karşılanmaktadır? Eğer su kaynağı olarak yer altı su kaynakları kullanılıyorsa gerekli sondaj izinleri alınmış mıdır? Hazır Beton Santralinde çökertme havuzu var mıdır? Var ise mevzuatlara uygun mudur? Çökertme sonrası biriken suyun drenajı nereye ve nasıl yapılmaktadır? Beton santralinin şehir dışına taşınması ile ilgili Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?’’ sorularını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebinde bulunmuştu.

HER DÖNEM ‘SEÇİM’ MALZEMESİ OLAN ÇİMENTO FABRİKASI ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜNÜ KORUYOR!

MAŞALLAH SİZE GENÇLER! MAŞALLAH SİZE GENÇLER!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ‘’Elazığ Çimento Fabrikası sorununu çözün, nihayetlendirin’’ diye talimat vermesine rağmen, şu ana kadar çimento fabrikasının taşınması ile ilgili ciddi bir adım atılmadığı gibi, fabrikada çalışanlar mağdur edilmeden taşınması konusu Elazığ'ın gündeminden tamamen düşmüş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çözümü noktasında talimatları doğrultusunda; bu işin çözümünün hızlandırılması gündeme gelmiş, Çevre Bakanlığı nezdinde önemli görüşmeler yapılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları çerçevesinde çalışmalar yürütülmüş ancak bir neticeye varılamamıştı.

ÇİMENTO FABRİKASI SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR!

2017 yılı Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından başka bölgeye taşınması ve sorunun çözülmesi yönünde talimat verilmesine rağmen şehrin göbeğinde Aksaray mahallesini ve kentin havasını kirleten Çimentaş Elazığ Çimento Fabrikası ile ilgili halen daha ciddi bir adım atılmadı. Fabrika eskiye göre biraz daha düşük karbon gazı üretiyor. Bacalarına filtre takılması bir nebzede olsa etkisini gösterdi ancak bölge halkı hala fabrikanın bütün uğraşlara rağmen başka bir yere taşınmamasına tepkili…

Editör: İzzet TUMAY