Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz ÖZ, Elazığ’da 2017 yılından bu yana üzüm üretiminde bir gerileme olduğunu söyledi.

BAŞKAN ALAN: “YENİ VE DAHA YÜKSEK HEDEFLERE YOĞUNLAŞTIK” BAŞKAN ALAN: “YENİ VE DAHA YÜKSEK HEDEFLERE YOĞUNLAŞTIK”

2007 yılında Elazığ’da üzümün ‘umut’ olmaya başladığını, o tarihlerde üzüm üretiminin Elazığ’da 140 bin tona kadar çıktığını ancak zaman içerisinde satış ve üretim ile ilgili üzüm üretiminin zor olmasının, tarım sektöründe çalışan insanların zamanla tarımı bırakmasının ve köylerin boşalmasının sektörde ciddi bir gerilemeye sebep olduğunu belirten Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz ÖZ şöyle konuştu: ‘’Elazığ’da 2017 yılından bu yana üzüm üretiminde bir gerileme var. 2007 yılında Elazığ’da üzüm ‘umut’ olmaya başlamış, birliğimiz de saten o tarihlerde kurulmuş. Aşağı yukarı 4 bine yakın üzüm üreticisinden bahsedilmekte.  Hatta üzüm üretimi Elazığ’da 140 bin tona kadar çıkmış. Ancak zaman içerisinde satış ve üretim ile ilgili üzüm üretiminin zor olması, tarım sektöründe çalışan insanların zamanla tarımı bırakması, köylerin boşalması sektörde ciddi bir gerilemeye sebep olmuştur.  

‘’TARIM İLE İLGİLİ UZUN VADELİ PLANLARIN YAPILMASI GEREKİYOR’’

Burada köylerin boşalmasındaki en önemli sebep üzüm para etmemeye başlayınca o üreticilerimiz de köylerini terk etmeye başladılar.  Şimdi tarım politikaları çok değerli; 1 yıl sonrasını düşünüyorsanız buğday ekin,10 yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç yetiştirin ama 100 yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştirin. Yani uzun vadeli planlar yapmak gerekiyor. Tarımla ilgili olarak uzun vadeli planların yapılması gerekiyor.’’

Editör: İzzet TUMAY