Anadolu Yayıncıları Derneği tarafından düzenlenen 7. Anadolu Medya Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen “Yılın Yerel Gazetesi” ödülünü alan gazetemizi tebrik ediyor emeği geçen bütün arkadaşlarımızı kutluyorum. Tüm okuyucularımıza ve Elazığ halkına teşekkür ediyorum.


TÜİK Aralık ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. TÜFE’de aylık artış %1,18 ile bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyonda artış serisi 48. Ay’a yükseldi. Üretici fiyatları Aralık ayında %0,24 oranında düşüş yaşayarak yıllık bazda %97,72 olarak gerçekleşti. Üretici fiyatları 3 yıl aradan sonra ilk kez düşmüş oldu. 2022 yılının en yüksek yıllık artışı %79,83 lük artış ile konutta yaşanırken en az artış ise %25,87 ile giyim ve ayakkabı sektöründe yaşanmış oldu. Enerji fiyatlarındaki düşüşün üretici fiyatlarına yansıdığı görülmektedir. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile enflasyondaki düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. TCMB’nin yıl ortası hedefi TÜFE’de %30 yılsonu hedefi ise %20 olarak belirtmesi bu yıl enflasyonun düşük seviyelerde gidebileceğini gösteriyor. Dünyada enflasyon oranlarının düşüşünü son gelen Euro bölgesi ve İngiltere enflasyon verilerinde görmüş olduk. 2023 yılında enflasyon oranlarındaki düşüşün devam edeceğini söyleyebiliriz.
Dış ticaret açığı 2022 yılında %138,4 artarak 2011 yılında 106 milyar dolar açığı geçerek 110 milyar 185 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aralık ayında ihracat %3,1 artış ile 22 milyar 915 milyon dolar olurken ithalatımız aylık olarak %14,6 artış ile 33 milyar 295 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aralık ayında cari açığımız 10 milyar 380 milyon dolar olarak gerçekleşmiş oldu. Yıllık olarak 2022 yılında ihracatımız 254 milyar 210 milyon dolar olurken, ithalatımız 364 milyar 395 milyon dolar gerçekleşerek 110 milyar 185 milyon dolar açık vermiş oldu. Son 11 yılın en yüksek dış ticaret açığı ile yılı kapatmış olduk.
Ons Altın, enflasyondaki düşüşlerin başlamasından faiz oranlarındaki artış hızının yavaşlaması yıl sonunda FED ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz indirim sürecine girebileceği beklentileri ile yükselmeye başladı. Faiz oranları ile ters orantılı olan Ons’un teknik olarak 1870 ve 1920 seviyelerini geçmesi halinde yeni bir çıkış trendinin başlayabileceğini ve orta uzun vadede 2300 Ons seviyesine yükselebileceğini tahmin ediyorum. Gram Altın ise yurt içinden gelen talep ile 1150 TL seviyesini görmüş oldu. Direnç olarak 1175 TL ve 1215 TL seviyelerini belirtebiliriz. Destek seviyesini ise 1090 TL ve 1050 TL olarak söyleyebiliriz. Uzun vadeli hedefin 1000 TL üzerinde kaldığımız müddetçe yükselişlerin devam edeceğini, düşüşlerin alım fırsatı olacağını belirtmek isterim. Dolar- TL ve Euro- TL’deki hareketin erkene alınacak seçim kararından sonra 6’lı masanın adayının kim olacağı ve seçim sürecinde nasıl bir politika sürdürüleceği, dövizdeki yönü belirleyecek diye düşünüyorum. Dolar TL 18,70-18,95 TL hareketini bu haftada sürdürecek gibi gözüküyor. Euro-TL de ise parite kaynaklı iniş ve çıkışların olduğunu görüyoruz. Hafta içinde 19,70 TL seviyesine düşen Euro-TL parite etkisi ile 20.15 TL seviyesine yükseldi. Paritedeki yükselişin devamı halinde 20,30 TL seviyesine çıkabileceğini tahmin ediyorum.
BAZ ETKİSİ:  İki dönem arasındaki değişim hesaplanırken, değişime referans alınan dönemde normalden önemli ölçüde düşük veya yüksek bir gerçekleşme olması durumunda değişim hesaplandığı döneme yansıyan etkiyi ifade etmektedir.                                                                                   

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.