İZZET TUMAY- Elazığ’da birçok esnaf borç batağında, esnafın derdine derman olması gereken oda ve kooperatifler ise suskun…  

Esnaf odaları ve kefalet kredi kooperatiflerinin kuruluş amacı, ticaret dallarını bir çatı altında toplamak, yani bir nevi sendikal faaliyet yürütmek ve bir yandan da bağlı oldukları sektörlerde faaliyet gösteren esnafların sıkıntılarını çözmek.   

 ESNAF PERİŞAN BANKALAR İSE SEÇİMDEN DOLAYI AĞIRDAN ALIYOR!  

Bu anlamda gerek banka şubelerine gerekse internet üzerinden yapılan başvuruların ya da esnaf kefalet kooperatifleri kefaletiyle yapılan başvuruların banka tarafından değerlendirme süreçlerinin çok uzun sürmesi esnafların yaşadığı sıkıntıyı içinden çıkılamaz bir hale getiriyor Esnaflar kan ağlarken, birçoğu ekonomik sıkıntılar ve borçlarını ödeyemediği için kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Kredi almak isteğinde kefil, ipotek gibi birçok şart öne sürülen, bin bir güçlükle çektiği kredileri zar zor ödeyen, ödeyemeyince evine, arabasına, evinde ki eşyasına haciz gelen esnafların parasıyla ‘çarklarını’ döndüren ‘bazı’ esnaf temsilcilerinin; esnafların sorunlarını çözme konusunda ciddi bir birlik ve beraberlik göstermemeleri dikkatlerden kaçmıyor.   

Doların yükselmesi, kredi kullandırmada ortaya çıkarılan zorluklar ve daha birçok sebepten dolayı ekonomiye katkı anlamında devletin sağladığı kolaylıklardan faydalanmak isteyen esnaflara yönelik yaşatılan zorluklar, kredi konusunda ortaya koyulan olumsuz kararlar esnaflara ve ekonomiye büyük ‘darbe’ vuruyor. Hükümetin esnafların bulundukları dar boğazdan kurtulmaları, mevcut işletmelerini geliştirmeleri için düşük faizli, faizsiz kredi ve hibe gibi yollarla sağladığı kolaylıklar mevcut kredi kooperatiflerine özel ve kamu bankalarına takılıyor.   

DEPREM, PANDEMİ, EKONOMİK SIKINTILAR ESNAFLARI PERİŞAN ETTİ!   

Depremle birlikte kenti ayağa kaldırmak için yeniden hayata başlama gayretinde olan esnafların durumu maalesef içler acısı. Yaralarını sarıp, her türlü zorluklara rağmen işyerini açma ve hem kendi yaşamını sürdürme hem de ekonomik kalkınmaya katkıda bulunma gayretinde olan esnafların özellikle kredi alma konusunda yaşadığı sıkıntılar gündemden düşmüyor. Hükümetin esnafların borç batağından kurtulması, icralık olmaması ya da ekonomik olarak yaşadıkları sıkıntıları çözmesi adına hayata geçirdiği birçok projenin il bazında bazı kurumlar tarafından türlü sebeplerle engellenmesi kamuoyunda tepkilere neden oluyor.  

VEKİL AÇIKKAPI: GÜZEL İŞLERE İMZA ATILACAK VEKİL AÇIKKAPI: GÜZEL İŞLERE İMZA ATILACAK

Devlet eliyle esnafların sıkıntılarını çözme adına sağlanan olanakların kullandırılmasında banka türü engellerin yanında, esnafın bu sorunlarının çözümü adına mevcut esnaf temsilcisi konumundaki temsilciliklerin hangi çalışmaları yaptığı merak konusu olmaya devam ederken, esnaflar sayesinde faaliyetlerini sürdüren bu temsilciliklerin ‘çözüm’ adına hangi girişimde bulundukları bilinmiyor. 

Editör: Haber Merkezi