Yaşanan ilaç krizi gittikçe derinleşiyor. Ekonomik kriz ve dövizdeki artış nedeniyle ilaç sektörü de büyük bir krizle karşı karşıya. Türkiye’de ilaçların yüzde 55'i yurt dışından ihraç edildiği ve ilaç fiyatları EURO üzerinden hesaplandığı için eczacı odaları ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam talep ediyor. Türkiye'de yaklaşık 900 ilaç bulunamıyor. Özellikle kanser, tansiyon, diyabet ve göz ilaçları da dahil olmak üzere piyasada 900 civarında ilaç bulunamıyor. Hastalar bazı ilaçları bulmak için eczane eczane dolaşıyor. Türkiye ilacın yüzde 50'sini yabancı ülkelerden ihraç ediyor ve ilacın değeri DOLAR ve EURO üzerinden hesaplanıyor. İlaç fiyatlarına zam yapılırsa 4 ayda ikinci kez zam yapılmış olacak.
Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER ilaç krizini Gazeteniz TURAN’a değerlendirdi…

‘’İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ’NDE DÜZENLEME YAPILMAZSA KRİZ DAHA DA BÜYÜR!’’
Mehmet Ulaş GÜLER, İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenlemeler yapılmazsa hem hastaların hem de eczacıların sıkıntıları daha da artar diyerek şunları söyledi; ‘’2009 Yılında çıkan İlaç Fiyat Kararnamesi’ne 13 senedir düzenleme yapılmıyor. Bu kararnameden dolayı ilaçlar yılda 1 kez zam alıyor. Bu da her yıl Şubat ayının 20’si gibi zam uyguluyor. Fakat şu an kur atakları var. Sattığımız ilaçların yarı yarı bir oran var, yani bu ilaçların yarısı ithal, yarısı ise ülkemizde üretiliyor. Kur farkından dolayı zamlanan ithal ilaçlara yok çekiyorlar. Bunun üstüne enflasyon ve maliyet artışlarından dolayı şişede bulunan şurup ilaçları çok zamlandı.”

“ECZANELER KAZANMIYOR, ŞİRKETLER İLAÇ GETİREMİYOR, HASTALAR İLACA ULAŞAMIYOR!”
“Uzakdoğu’dan gelen ithal ilaçlar akaryakıt fiyatlarından dolayı gelemiyor. Zamlardan dolayı bazı ilaçlar yoka girdi. Geçen sene Kasım ve Ocak ayında da yok yaşamıştık. Şubat’ta tekrar zam gelince düzeldi. Eczaneler çok ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Hatta ön ünümüzdeki süreçte batışlar görebiliriz. 2009 ilaç kararnamesiyle satış fiyatı 100 TL olan ilaçlarda bir kâr marjımız vardı. Şimdi ilaçların %50’si 100 TL’nin üstünde ve eczaneler para kazanmıyor. İlaç şirketleri şu anda ülkemize ilaç getiremiyor. Hastalar ilaca ulaşamıyor. İlaç fiyatlarında yeni düzenleme yapılmazsa ilaç krizi yaşanır. Düzenleme olmaz ise eczanelerin çoğu kepenk indirebilir. Şu anda yok çektiğimiz ilaçlar var. Fiyat Kararnamesi’nin düzenlemesiyle tüm sıkıntıların giderileceğini düşünüyorum.’’

KURYELERİN TEHLİKELİ YOLCULUĞU KURYELERİN TEHLİKELİ YOLCULUĞU

Editör: Haber Merkezi