Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da yaşanan şiddetli don felaketinin ardından üreticilerin yüzlerce ton ürünü heba oldu. Üreticilerin kederli bekleyişi sürerken, Elazığ’ın önemli üzüm üretim merkezlerinden Koruk Köyü’nün Muhtarı Mehmet Kuytu ve kayısı üretimiyle bilinen Baskil İlçesi Düğüntepe Köyü’nün Muhtarı Kenan Özdemir, Gazeteniz TURAN’a özel açıklamalarda bulundu.
3 AYLIK BEKLEYİŞ ÜRETİCİYİ ZORLAYACAK
Kulislerden edinilen bilgilere göre, don felaketiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarının yaklaşık 3 ay süreceği belirtiliyor. Bu sürecin üreticileri maddi ve manevi olarak daha da yıpratması bekleniyor.
‘’BAĞLARIMIZ ÖLDÜ, DESTEK ŞART’’
Koruk Köyü Muhtarı Mehmet Kuytu, yaşanan felaketin boyutlarını şu sözlerle anlattı: "Şu anda bağlarımızda çok büyük zaiyat var. Bağlarımızın hemen hemen hepsi ölmüş durumda. Üreticilerimiz devletten destek bekliyor. Üretici devamlılığı açısından destekler çok önemli. Bizim köyümüzde her sene yaklaşık 1500 ile 2000 ton arasında üzüm üretiliyordu. Bu yıl tahminimce yüzde 80’e yakın kaybımız olacak. Bu yaşanan felaketi gündemden düşürmemek gerekiyor. Konuyla ilgili ilimizin milletvekilleriyle de görüştük, görüşmeye çalıştık fakat henüz bir dönüş alamadık. Yetkililer bakanlığa sunulacak belgeleri ve açıklamaları bekliyor. Üreticinin masrafları ile ilgili nasıl bir çalışma yapılacağını şu anda bilmiyoruz. Ürün devamlılığı açısından üreticilerimizin desteklenmesi şart. Aksi halde üretim açısından ciddi sıkıntılar yaşarız."
‘’HEMEN HEMEN TÜM AĞAÇLARIMIZ YANDI’’
Baskil Düğüntepe Köyü Muhtarı Kenan Özdemir ise felaketin kayısı üretimine olan etkisine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Kayısı bu sene hiç olmayacak. Biz kayısının derdine düşmedik, ağaçların kurumasından korkuyoruz. Çünkü ağaçlarımız komple yanmış durumda. Ceviz, ayva, elma ve kayısı ağaçlarımız tamamen zarar gördü. Bu yıl bahçelerimize iyi bir bakım yapamazsak, artık ağaçlarımız ürün vermez hale gelir. Devletimizden isteğimiz, borçlarımızın ertelenmesi ve faizsiz kredi desteği verilmesidir. Bu destekle ağaçlarımıza bakım yapabiliriz. Çünkü gerçekten çok kötü durumdalar. Ayrıca özel bankalara da borcu olan üreticilerimiz var. Aldığımız duyuma göre hasar tespit çalışmaları 3 ay sürecekmiş. Bu süreçte ödemeler başlayacağı için üreticiler çok zorluk yaşayacak. Tarım Sigortası yaptıran üreticilerde de sıkıntılar var, kesintiler yaşanıyor. Sigortası olmayanlar ve ÇKS kaydı bulunmayanlar ise daha büyük mağduriyet yaşayacak"
Elazığlı üreticiler şimdi gözlerini devletin vereceği desteklere çevirmiş durumda. Yüzlerce ton ürün kaybı yaşayan üreticilerin önümüzdeki süreçte nasıl bir yol haritası çizeceği merakla bekleniyor