ÇOCUK BAYRAMI’NDAN HABERSİZ OLAN ÇOCUKLAR ÇOCUK BAYRAMI’NDAN HABERSİZ OLAN ÇOCUKLAR

Türkiye’de kanser hastaları, tedaviye giden tüm yollarda çeşitli sosyal ve ekonomik zorluklarla karşılaşıyor, döviz kurundaki artış sebebiyle tek bir dozu on binlerce lirayı bulan ilaçlara erişmek hastalar için giderek zor hale geliyor…

Kurdaki yükseliş nedeniyle son yıllarda ilaca ulaşımda zorluk devam ederken, Türkiye’de özellikle son yıllarda her 3-4 ayda bir bu sorun baş gösteriyor.  Bazı ilaçların piyasada bulunurluğu güçleşiyor ve hastaların yaşadığı zorluklar artıyor. Gazeteniz TURAN’a açıklamalarda bulunan Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur ÇELİK, yaklaşık 180 civarı ilaca erişimlerinin olmadıklarını belirtirken, kanser tedavisi gören bir vatandaş ise ‘Mitomycın kyowa’ isimli ilacı bulamadıklarını söyledi.

HASTALAR KANSER İLAÇLARINA ULAŞAMIYOR!

Kurdaki yükseliş nedeniyle ilaca ulaşımda sıkıntı yaşanması yeni bir durum değil. Türkiye'de özellikle son yıllarda her 3-4 ayda bir bu sorun baş gösteriyor.  Bazı ilaçların piyasada bulunurluğu güçleşiyor ve hastaların yaşadığı zorluklar artıyor.

İÇ FOTO

Sağlık Bakanlığı 2023 ilaç fiyatlandırmasına göre 1 euro karşılığı 10,76 Türk lirası (TL) olarak belirledi ancak güncel kur 29 lira seviyesinde. Bu durum, ithalatçı firmalar ve üreticilerde zam beklentisine yol açıyor. Öte yandan Türkiye’de kanser hastaları, tedaviye giden yolun her aşamasında çeşitli sosyal ve ekonomik zorluklarla karşılaşıyor. Kanser ilaçlarının piyasadaki tedarikinde yaşanan sıkıntıların yanı sıra, döviz kurundaki artış sebebiyle tek bir dozu on binlerce lirayı bulan ilaçlara erişmek hastalar için giderek zor hale geliyor. Türkiye’de kanser hastalarının nitelikli tedavi ve yeni nesil “akıllı ilaçlara” ulaşmakta yaşadığı pek çok zorluk, aslında yeni değil…

01- MANŞET- FOTO-03- KANSER İLACI HAZIRLANMA ANI

KANSER TEDAVİSİ GÖREN YURTTAŞ; ‘’MİTOMYCIN KYOWA İSİMLİ İLACI 30 GÜNDÜR BULAMADIK!’’

İdrar torbasında çıkan yarayı fark ettikten sonra hastaneye giderek kanser olduğunu öğrenen ve geçirdiği birkaç farklı ameliyatın ardından çıkan yaranın tekrar yeşerdiğini sözlerine ekleyen yurttaş Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; “İdrar torbamda çıkan yaranın ardından kanser olduğumu öğrendim. Tedavim için ‘Mitomycın kyowa’ isimli ilacı ilk bir ay dört paket, sonraki aylarda ise bu ilaçtan 1 paket kullanmam gerek fakat bu ilacı bulamıyor. Bu ilacı normal şartlarda hastane Sağlık Bakanlığı’ndan istiyor fakat bu ilaç şu an bulunmadığından, diğer ilaçlarda tedavim için bana fayda göstermediğinden zorluk çekiyorum. Az öncede belirttiğim gibi idrar torbamda çıkan yaradan ötürü kanser teşhisi koyuldu bana. Umarım bu sorun en kısa zamanda çözülür. Ben Ekim ayında yine ameliyat olacağım. Bu ilaca belki de yine ihtiyacım olacaktır.” Diye konuştu.

İÇ SAYFA ECZACILAR ODA BAŞKANI UĞUR YILDIZ (2)

UĞUR YILDIZ; ‘’180 DEĞİŞİK KALEM İLAÇ YOK, GİDİŞAT İYİ DEĞİL!’’   

23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanlığı’na Eczacı Uğur ÇELİK Gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamalarda sağlık ve medikal sektöründe toplamda 180 ilaca erişim olmadığını belirterek şunları söyledi; ‘’Euro şu anda 30 Lira ama bizim ilaç kararnamesine benzer şeylerde bu rakam şu an için 14 Lira. Dolayısıyla firmalarda bu konuda Türkiye’de zarar ettiklerini belirterek yeni model ilaçları göndermiyorlar ya da Türkiye piyasasına çekilme kararı alıyorlar. Belli anlamda şu an için çok büyük bir sıkıntı yok ama gidişat iyi değil temel nokta bu. Roche önemli bir firma, bu firma ile alakalı hani bu başka şeylerin ön adımı olabilir.’’ Dedi.  

‘’PİYASALARDA İLAÇ STOKLARI İLE İLGİLİ BİR SIKINTI VAR!’’ 

Kur politikasından ötürü ilaç stoklarında sorunlar olduğunun da altını çizen Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur ÇELİK sözlerine şöyle devam etti; ‘’Şunu söyleyebiliriz; piyasalarda ilaç stokları ile ilgili bir sıkıntı var, sadece kanser ilaçları anlamında değil başka ilaçlarda da yeterli olmaması anlamında var. Bunun en temel sebebi şu an uygulanan kur politikası. Spesifik olarak zaman zaman bulunmayan ilaçlar olabiliyor ve bazı ilaçların tedarik kısmında sorunlar olabiliyor. Roche; firması piyasadan çekilme kararı aldı buda nötr bayide kullanılan bir ilaçtır. Hastanelerin sistemi çok farklı, hastane sistemlerinde onlar kendi tedarik sistemleri üzerinden bu tür ilaçları alıyorlar.’’ Dedi. 

01- MANŞET-FOTO-01-  ERİŞİMİ OLMAYAN İLAÇ

‘’180 KALEM İLAÇ YOKLUĞU MAALESEF DEVAM EDİYOR!’’

Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur ÇELİK 180 civarı bir ilacın yokluğunu şu anlık korkunç bir yokluk değil ama sıkıntılarımız var diyerek sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Devletin bunlar için uyguladığı prosedürler belli. İlaç bulunmaması konusu şu an Türkiye geneline yayılmış olan korkunç bir yokluk noktası şu an söz konusu değil, olmayan ilaçlar, 180 civarı bir ilaç yokluğu devam ediyor ve bunları çeşitli hastalıkların ilaçları. Bu gerçekten çok ciddi bir sorun 180 ilaç az değil. Ama sadece kanser demek doğru değil. İlaç piyasası kur ile alakalı düzenlemeden dolayı bir sıkıntı olduğu gerçeği var.’’ Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi