CAMİ DUVARLARININ SPREY BOYA İLE İMTİHANI CAMİ DUVARLARININ SPREY BOYA İLE İMTİHANI

İzzet TUMAY - Piyasa değeri 150 bin TL olan bir arabaya 2-3 katı fiyat biçilmesi büyük tepki toplarken, Ticaret Bakanlığı’nın düzenleme yapmasından sonra hem fiyatlar düştü hem de ikinci el araba satışları durma noktasına geldi...
Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da ikinci el otomobil piyasası en durgun süreçlerden birini yaşıyor. 2. el otomobil satışların son günlerden düşmesi hatta durma noktasına gelmesi nedeniyle noterlerde önceki aylarda oluşan büyük yoğunluktan eser kalmadı.

İkinci el otomobil sektöründe geçtiğimiz iki aya göre talep yüzde 80 düştü. Oto galericiler eski fiyatları mumla ararken, yeni fiyatlandırmalarla ikinci el otomobillerin çoğu galeri önünde kaldı. Otomobil fiyatları uzun zamandır fahiş fiyatlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığı’nın düzenleme yapmasıyla ve yapılan denetimlerle ikinci el araçlarda fiyatlar stabil hale getirildi. Yapılan düzenlemeyle noterlerde al-satcı diye tabir edilen kişilerin 3 arabadan fazlasını alıp satamaması hem ikinci el otomobil sektörünü durgunlaştırdı hem de noterlerde yaşanan yoğunluğu ortadan kaldırdı. İkinci el otomobil satıcıları, eski fiyattan alınan araçların ellerinde kaldığını belirtirken yeni fiyatlandırmayla alınan araçların kolayca satıldığını belirtti.

PİYASADA BÜYÜK DURGUNLUK VAR!
İkinci el otomobil piyasası 3 aydan beri büyük durgunluk yaşıyor. Bazı marka modellerde yüzde 5-10 arası indirimler söz konusu.  Sektörün en önemli problemi olan kayıt dışı diye tabir edilen al sat işi yapanların piyasadan elini çekmesiyle birlikte sektörde bir boşluk oluştu. Oluşan boşlukta hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe bir stok birikmesi meydana geldi. Bazı marka modellerde sıfır faizli kampanyalar bazılarında da vadesi uzatılmış kampanyalar düzenleniyor. Bu şekilde de ikinci el otomobil piyasasında da durgunluk söz konusu oluşturuyor. Pandemi döneminde araç fiyatları ciddi manada yükselmişti. Gerçek alıcılar araca erişim konusunda fiyatlama anlamında zorlanıyorlardı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 80 düştü. Noterlerde ve ekspertizlerde de durum aynı. İkinci el otomobillerin satışındaki durgunluk bu sektörlere de yansıdı. Noterlerde önceki aylarda yaşanan yoğunluk tamamen ortadan kalktı. Bakanlığın aldığı en son karardan sonra al satcı diye tabir edilen kişiler yıl içerisinde 3 araç satışı yaptıktan sonra 4’üncü araçta noterlerde satış yapamaz duruma geldi. Burada özellikle işi araç satımı olmadığı halde bu işe yeltenen kişilere noterlik sistemlerinden tespit edilerek ciddi cezalar yazılıyor. Buda noterlerdeki doluluğu tamamen ortadan kaldırmış oluyor.

Editör: İzzet TUMAY