02-FOTO-2- CİP TERMAL BULUNMA ANI

Elazığ Belediyesi tarafından Cip Köyü Jeotermal Kaynak Suyu Sahası’nda, 15.000 metrekarelik alanda kurulacak Jeotermal Sera Alanı’nda çalışmalara devam ediliyor...

4 YIL ÖNCE BULUNMUŞTU!..
tam 4 yıl önce 2019 Yılı’nda kısa adı MTA olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yaptığı arama ve sondaj çalışmaları sonunda Elazığ’ın Merkeze bağlı Cip Köyü’nde 2 bin 300 metrelik derinlikte bulunan ve 60 derece sıcaklığa, saniyede 90 litrelik akış hızına sahip olduğu açıklanan yüksek mineral içerikli jeotermal kaynak suyu ile termal turizm, konutların ısıtılması ve seralarda kullanımın hedeflendiği bildirilmişti…

03-FOTO-3- TURAN'DA MANŞET

VANA BİR TÜRLÜ AÇILAMADI VE TURAN 2 KEZ HABER YAPTI!

Elazığ’ın Merkeze bağlı Cip Köyü’nde 2 bin 300 metrelik derinlikte bulunan ve 60 derece sıcaklığa, saniyede 90 litrelik akış hızına sahip olduğu açıklanan Jeotermal Kaynak Suyu konusunda Elazığ Valiliği’nden yapılan ilk açıklamaların ardından önce “JEOTERMAL SU BİLMECESİ” Başlıklı Manşet Haberle suyun değerlendirilmesinde geç kalındığını gündeme taşıyan Gazeteniz TURAN, yaklaşık 3 ay sonra da bu kez ülke çapında değerlendirilen Jeotermal Su Kaynaklarına karşın Elazığ Cip Köyü’nde bulunan ancak vanası kapalı olarak 3. Yılı geride bırakan 60 derece sıcaklığa, saniyede 90 litrelik akış hızına sahip olduğu açıklanan yüksek mineral içerikli jeotermal kaynak suyu için bu kez “3 YIL’DIR VANA KAPALI!” Başlıklı Manşet Haberle yetkililerin dikkâtini çek              mişti… 

ELAZIĞ BELEDİYESİ & MTA ARASINDA SÖZLEŞME İMZALANDI!
İlk duyuru ve açıklamaların Elazığ Valiliği’nden yapılmasının ardından, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile aralarında sözleşme imzalandığını açıklayan ve Elazığ’da Cip Köyü’nde bulunan Jeotermal Su kaynağının kullanma hakkını satın alan Elazığ Belediyesi, Elazığ Merkeze bağlı Cip Köyü’nde MTA tarafından bulunan Jeotermal Kaynak Suyu’nun termal tesis ve seracılık alanında değerlendirileceğini bildirmişti.
Tasarrufu 30 yıllığına Elazığ Belediyesi’nde olan 45 dönümlük Cip Köyü Jeotermal Su Kuyusu sahasında hayata geçirilecek jeotermal enerjiye dayalı Sağlık Turizmi ve Seracılık Projeleri’ne ilişkin yürütülen çalışmalar neticesinde sahayı en iyi şekilde değerlendirerek yatırımcıların önünün açılacağı ifâde edilirken, Elazığ Belediyesi’ne ait Cip Mesire Alanı yanında kurulacak olan Sağlık Tatil Köyü ve Jeotermal Seracılık Hizmetleriyle şehir ekonomisine katkı sağlanacağı açıklanmıştı.
 

JEOTERMAL SERA ALANI İÇİN 2023 MAYIS SONU HEDEFİ! 
 Elazığ’da Cip Köyü’nde bulunan Jeotermal Su kaynağının kullanma hakkını Elazığ Belediyesi’nin almasından sonra gelinen son nokta bakımından Belediye tarafından yapılan bilgilendirmeye göre; Bölgede tek olma özelliğine sahip olacak olan ve 2023 Mayıs sonu itibariyle faaliyete geçirilmesi plânlanan jeotermal sera alanında ilk etapta yıllık yaklaşık 20 milyon yerli fide (Ata Tohumu) üretimi plânlanıyor. Yapılan duyuruda Sera alanında direk ankrajları döküm çalışmalarına başlandığı çalışmaların tamamlanmasıyla sera alanının şekillenmiş olacağı ifâde edildi.

Alanda kurulacak jeotermal sera yaklaşık 10 dönümlük kapalı alana sahip olacak. Sahada, 600 metrekare kullanım alanına sahip iki katlı çelik konstrüksiyonlu idari bina yapım çalışmaları da devam ediyor. Altyapı, zemin iyileştirme, taş duvar örümü, betonarme duvar yapım çalışmalarının tamamlandığı jeotermal sera sahasında MTA Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol doğrultusunda kısa süre içerisinde 2 bin metre derinliğe sahip reenjeksiyon kuyusu yapımına ilişkin çalışmalara da başlanılacak.
04-FOTO-4-  BELEDİYE CİP

2. ETAP’TA 35 BİN METREKARELİK BİR JEOTERMAL SERA SAHASI…

HOLPENK TOKİ’DE HİZMET YOK AİDAT ÇOK! HOLPENK TOKİ’DE HİZMET YOK AİDAT ÇOK!

Önemli bir yatırım olarak şehre kazandırılacak ve 2023 Mayıs sonu itibariyle faaliyete geçirilmesi planlanan Cip Köyü Jeotermal Sera Alanı'nda yılda ortalama 20 milyon yerli fide (Ata Tohumu) üretimi planlanıyor. Üretilecek 20 milyon yerli fidenin (Ata Tohumu) 5 milyon adeti ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak.
Bölgede tek olma özelliği taşıyan jeotermal sera sahasının ikinci etabını oluşturacak çalışmayla da şehre 35 bin metrekarelik bir jeotermal sera sahası kazandırılacak. Bu çalışmanın da 2023 Yılı’nda hayata geçirilmesi plânlanıyor.

Editör: Haber Merkezi