Küçükbaş hayvanlarda fiyat aralığı 12 ile 15 bin TL arasında değişkenlik gösterirken, büyükbaş fiyatları 70 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar çıkıyor. Kurbanlık alacak yurttaşlar bu senede yaşanan pahalılıktan dert yanarken, üreticiler ise her zamanki gibi yem maliyetlerden yakındı. Kurban Bayramı öncesi yıllardır devam eden sıkıntılar bu sene de bizlerle… 

TOKİ OTOPARKINDA 'KORKUTAN’ GÖRÜNTÜ! TOKİ OTOPARKINDA 'KORKUTAN’ GÖRÜNTÜ!

16-19 Haziran tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık fiyatları da uçuşa geçti. 15 gün önce 180 TL olan koyunun kilogram fiyatı 200 TL’ye ulaştı. Bir erkek toklu koyun kesmenin bedeli ise 12 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Dana da ise 15 günde 50 bin TL’lik bir artış oldu. 250 bin TL’den satılan bir dana şimdi 300 bin TL’ye yükseldi. Kurbanda dana kesmek isteyenler bir araba bedeli kadar para ödemek zorunda kalacak. 


MEHMET EMİN; ‘’MALİYETLER YÜKSEK!’’ 

TURAN Gazetesi objektiflerine görüşlerini bildiren besici Mehmet EMİN Elazığ’da kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacağına dikkat çekerek şunları söyledi; ‘’Dişi kurbanlıkların fiyatları 70 bin TL’den başlayarak 110 bin TL’ye kadar çıkıyor. Erkek kurbanlıklar ise 110 bin liradan başlayarak 250 bin TL’ye kadar alıcı buluyor. Öte yandan küçükbaş kurbanlıklar ise 10 bin liradan başlayıp 25 bin liraya kadar çıkıyor. Yüksek yem fiyatları, veteriner masrafları, hayvan bakımı ve saman fiyatlarındaki artışlar fiyatların yükselmesinde önemli bir etken. Yaşadığımız maliyet artışları ve sektördeki zorluklardan dolayı şu an satışlarımızda durgunluk mevcut.’’ Dedi. 

DAR GELİRLİ NE YAPSIN?... 

Küçükbaş hayvanlarda 12-15 bin arası bir fiyatın istendiği kurbanlıklarda, büyükbaş kurbanlıklar ise 250 bin liraya kadar çıkıyor. Hayvan yetiştiricileri bu fiyatlardan vatandaşlar kadar kendilerinin de memnun olmadıklarını belirtiyor. Ramazan Bayramı’nın ardından yurttaşlar Kurban Bayramı’nda kurban kesmek için büyükbaş arayışına başladı. Eti ve yaşı bakımından iyi kurbanlık arayanların adresi ise hayvan pazarlarından ziyade köyler oluyor. Üreticilerin özenle beslediği kurbanlıklar sıkı pazarlık yapılarak satın alınıyor ve besiye çekiliyor. Devlet desteğine rağmen, yüksek maliyetler hayvan yetiştiricilerini ve Kurban Bayramı'na hazırlanan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Hayvan yetiştiricileri, artan maliyetlerin yükünü kaldırmakta güçlük çektiklerini ifade ediyor. Devletin sağladığı desteklere rağmen, girdi maliyetlerinin yüksekliği karşısında zorlanıldığını belirterek kurbanlık satışları başlamış olsa da yetiştiriciler geçmiş yıllara oranla taleplerin düşük olduğunu ifade ettiler.

Editör: İzzet TUMAY