KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

Elazığ İli ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef ORTAÇ, gazetenin TURAN’a yaptığı özel açıklamada süt ineklerinin kesiminden dolayı önümüzdeki süreçte süt ve süt ürünleri temininde ciddi sorunlar yaşanacağını söyledi…

‘’BESİCİLER HAYVANLARINI KESMEK ZORUNDA KALIYOR’’
Yem fiyatlarındaki artış ve süt fiyatına verilen desteğin yeterli olmayışından dolayı besicilerin süt üretimi yapmadığını, inekleri kesime gönderdiğini ifade eden ORTAÇ; ‘’Sütte ciddi anlamda sıkıntılar var. Sütte de bir kriz kapıda diyebiliriz. Bunun sebepleri Aralık ayından bugüne süte yüzde 100’e yakın bir zam geldi. Ama yine de üretici kazanamıyor. Yem fiyatlarında 8 ay içerisinde yüzde yüz 70, 80 bir zam geldi. Bu da üretim maliyetlerini yükseltiyor. Üretici para kazanamıyor. Kazanamadığı için hayvanlarını kesmek zorunda kalıyorlar. Damızlık hayvan kesildiği zaman süt miktarı azalıyor. Az olunca bu da raflara ve zamlara yansıyor.’’ Diye konuştu…

“ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Süt üretiminin sürdürülebilir olması için üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Halef ORTAÇ; ‘’Üretici para kazanamazsa ne yapacak; üretimden vazgeçecek, damızlık hayvanlarını kesecek ve kırsaldan kente göç başlayacak.  Buna bağlı olarak üretim düşecek. Üretimin düşmesiyle birlikte süt, süt ürünleri, et fiyatlarında artış devam edecektir. Üretimi azaldığı için bu ürünleri ithal ermek zorunda kalacağız. Hayvansal ürünlerin ithalatına mecbur kalmamamız için, yapmamız gereken üretim maliyetlerini düşürmemiz gerekir. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için sulanabilir arazilerin artırılması, çiftçilere ucuz mazot temini, enerji fiyatlarının düşürülmesi gerekir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ELAZIĞ’DA OVALARIN BİR AN ÖNCE SUYA KAVUŞMASI GEREKİYOR!’’
Tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunların çözümü için yerelde eksik kalan yatırımların da bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Elazığ İli ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef ORTAÇ, TURAN’a yaptığı özel açıklamayı şu çözüm önerisiyle tamamladı; ‘’İlimizde Uluova ve Kuzova sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu sulama projelerinin hayata geçmesi ile birlikte yem bitkilerinin üretim maliyetleri düşer. Üretim maliyetinin düşmesi ile birlikte, üretim miktarı artar. Üretim maliyetleri düşer ve üretici para kazanır, üretici ancak para kazanırsa sektör eskisi gibi cazip hale gelebilir.’’

Editör: Haber Merkezi