KARATAŞ; “MEMURA VERİLEN SÖZLER TUTULSUN” KARATAŞ; “MEMURA VERİLEN SÖZLER TUTULSUN”

İzzet TUMAY - Tescîlli kültür varlıklarımızdan ve Cumhuriyet Dönemi’nin önemli mimarî eserlerinden biri olan tarihî Halkevi Binasının, uzun yıllar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması, ayrıca okul olarak kullanılmasının ardından, 12 Eylül sonrasından 2020 Elazığ Depremi öncesine kadar da Elazığ Öğretmenevi olarak hizmet vermişti…  

 Elazığ’ın tarihe meydan okuyan ve Atatürk’ün Elazığ ziyaretlerinde kaldığı odanın da içinde bulunduğu tarihî Halkevi Binası kaderine terk edildi. 

Çevre illerde ve Elazığ’da meydana gelen depremler nedeniyle bir hayli yıpranan Öğretmenevi uzun süredir kapılarını ziyaretçilere kapatırken, son aylarda bakımsızlık ve yağışlar nedeniyle büyük oranda yıpranmış durumda. Bulunduğu alanda yapılan çevre düzenlemelerinin ardından kapılarına kilit vurularak kaderine terk edildi. Elazığ’ın en merkezi konumunda bulunan Elazığ Öğretmenevi 1933 yılında Halkevi olarak inşa edilmiş, hizmet binası 1952 yılından 1972 yılına kadar Kız Öğretmen Okulu, 1972 yılından 1982 yılına kadar da Eğitim Enstitüsü ve Lise olarak kullanılmıştı. 1983 yılından bu yana 27 yatak kapasitesi ile Öğretmenevi olarak kullanılan binanın şimdiki içler acısı hali ise kamuoyunda büyük tepki topluyor. 

Son yağışların ardında su alan Öğretmenevi’nin duvarları ise yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Elazığ için önemli bir tarihi eser niteliği taşıyan binanın bakımsızlıktan harabeye dönmesi ise tepkilere neden oluyor. 

Editör: İzzet TUMAY