Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.07.2018 Tarih ve 5969 Sayılı Kararıyla rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmış olan ve ‘’I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı’’ olarak tescîlli tarihi Maden Köprüsü’ne, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL sahip çıktı... 

ELAZIĞ HİPODROMU, SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİYLE ÖN PLANDA ELAZIĞ HİPODROMU, SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİYLE ÖN PLANDA

Ss-2


‘’KADİM HARPUT- BAĞDAT YOLU ÜZERİNDE BULUNAN TARÎHİ KÖPRÜNÜN RESTORASYONU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?’’ 

26 Ocak Cuma günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU’na, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.07.2018 Tarih ve 5969 Sayılı Kararıyla rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmış olan ve ‘’I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı’’ olarak tescîlli tarihi Maden Köprüsü’nün ne zaman restore edileceğini soran CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL şu ifadeleri kullandı; ‘’Elazığ'ın Maden İlçesi'nde bulunan ve Selçuklu Dönemi'ne ait olduğu bilinen tarihi Maden Köprüsü 23.09.2016 tarih ve 4220 sayılı kararla “I. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş ve Koruma Bölge Kurulunun 26.07.2018 tarih ve 5969 sayılı kararıyla rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmıştır. 

-37

Ancak AFAD raporlarıyla da belgelendiği üzere halen bölgede çalışmakta olan Yıldızlar SSS Holding'in (Eti Gümüş) sorumsuz ve denetimsiz madencilik faaliyeti sonucu oluşan hafriyatın etkisiyle tarihi ve tescilli Maden Köprüsü 30 Ekim 2019 tarihinde maalesef yıkılmıştır.’’ 


MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL’DAN BAKAN URALOĞLU’NA 4 SORU… 
1- 2863 sayılı yasa korumasındaki tarihi köprünün yıkımına sebep olan veya olanlar hakkında bugüne kadar hangi yasal işlemler yapılmıştır?
2-Tarihi köprünün de içinde bulunduğu 24,95 hektarlık alan için alet bölgesi ilan edilmeden önce ilgili alanın içerisindeki tarihi eserlerin varlığı ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?
3-Tarihi köprünün yakınındaki hafriyatın köprü üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin tespit edilmesi ve sonlandırılması amacıyla ne gibi bilimsel çalışmalar yapılmıştır/yapılmaktadır?
4- Ülkemizin sahip olduğu evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin korunması ve tanıtılması açısından Dicle Nehri ve kadim Harput-Bağdat yolu üzerinde bulunan tarihi köprünün restorasyonuna ne zaman başlanacaktır?

Editör: İzzet TUMAY