İzzet TUMAY- Türkiye, son yıllarda zamlar konusunda dünyada bir rekora koşuyor. Elektrikten doğalgaza, benzinden ekmeğe, sudan çaya kadar her alanda fiyat artışlarıyla vatandaşın cebi yanmaya devam ediyor. 

Zamların ardı arkası kesilmezken, hükümetten gelen açıklamalar ise vatandaşı tatmin etmiyor. Vatandaşlar ise zamlara karşı çaresiz kalıyor. Maaşlarının eridiğini, alım gücünün düştüğünü, borç batağına sürüklendiğini belirten vatandaşlar, zamlara tepki göstermek için sosyal medyada kampanyalar başlatıyor. Ancak bu kampanyalar da sonuç vermiyor. 

 ELAZIĞ’DA MARKETLERDE SÜREKLİ FİYAT ETİKETLERİ DEĞİŞİYOR! 

Son zamlarla birlikte Elazığ’da görüşlerine başvurduğumuz esnaflardan Suat SARTEPE isimli vatandaş, ‘’Meyvenin ve sebzenin yanına yaklaşılmıyor. Bir misafir çağıralım dedik, 1 kilo kıyma 300 lirayı geçti. Yine habire etiket basıyor marketçiler.’’ Dedi.

çarşı pazar1 

ELAZIĞ’IN AĞAÇSIZLIK TESCÎLİ SÜRÜYOR! ELAZIĞ’IN AĞAÇSIZLIK TESCÎLİ SÜRÜYOR!

‘’HERŞEYDEN YARIM KİLO ALABİLİYORUZ!’’ 

Elazığ Akpınar mahallesi civarında kurulan Cumartesi pazarında görüşlerini aldığımız vatandaşlar, ise pazar fiyatlarının halen pahalı olduğunu ve ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadığını dile getirerek, ‘’Artık çoğu ürünü pazarda kilo ile alamıyoruz, yarımşar kilo ile idare ediyoruz. Yaz aylarının sonuna gelmemize rağmen fiyatı 2-3 TL olması gereken yerli sebzelerin halen 3-4 katı fiyattan satıldığını görüyoruz. Her şey çok pahalı. Pazar da pahalı. Mevsiminde olan meyveler bile bir dünya para ediyor. İki kişilik bir aileyiz, dört kişilik ailelerin nasıl geçinebildiğini merak ediyorum. Her şeyden yarım kilogram alıyoruz. Market pahalı diye pazara gelmek istedim. Pazar da market fiyatlarına gelmiş. Her şey ateş pahası. Asgari ücret kazanan biri olarak artık alışveriş yapamıyorum. Gülsek mi ağlasak mı bilemedim.’’ Diye konuştular.  

TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON 47,83’E YÜKSELMİŞ!...  

TÜİK'e göre enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49 artış gösterdi, yıllık bazda ise yüzde 47, 83 olarak açıklandı…  

ZAMM

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre temmuz ayında enflasyon; vergi artışları, Türk Lirası'ndaki erime ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan zamların ardından yüzde 9,49 seviyesine çıkarak Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,45 olarak gerçekleşti.  Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 19,31 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 82,62 ile lokanta ve oteller oldu. 

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 2,67 ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 17,75 ile ulaştırma oldu. 

ENAG’A GÖRE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 123!  

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise enflasyon temmuz ayında 13,18 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 122,88 olarak gerçekleşirken 6 aylık enflasyon yüzde 70'e yaklaştı…  

Editör: Haber Merkezi