AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan NAZIRLI, Kırgızistan'da gerçekleştirilen TÜRKPA Ekonomik İşbirliği Komisyon Toplantısı'na ülkemizi temsilen katıldı.  

NAZIRLI, ''Bugüne kadar yapılan çalışmaları değerlendirme imkanı bulduğumuz toplantıda, Ulusal ekonominin güçlendirmesi ve ortak ekonomik işbirliğine katkıda bulunmak konularında görüşlerimizi aktardık. Ayrıca Kazakistan’da yaşanan son sel baskınları nedeni ile geçmiş olsun dileklerimizi ileterek Türk devletleri bünyesinde ortak bir afet yönetim merkezi kurulmasını teklif ettik’’ dedi. 

Vekil NAZIRLI, toplantıda yaptığı konuşmada, ‘’Öncelikle Ekonomik İşbirliği Komisyonu Üyesi olarak ilk kez katıldığım bu toplantıda Siz değerli üyelerimizi saygıyla selamlıyorum. Sayın Çolpan SULTANBEKOVA ve Dastanbek CUMABEKOV’un şahsında bugün bize ev sahipliği yapan Kırgızistan Cumhuriyeti Jogorku Keneşine ve Sayın Nurlanbek ŞAKİYEV’e teşekkürlerimi sunuyorum. Kardeş ülke Kırgızistan’da bulunmak ve Türk Devletleri Parlamentosunun bir üyesi olarak Sizlere hitap etmekten büyük kıvanç duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Kazakistan’da yaşanan su baskını felaketi nedeniyle yaşanan afetten dolayı Kazak Meslektaşlarıma üzüntülerimi ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Su baskınlarının başladığı ilk günden itibaren Kazakistan’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız ve iş insanlarımız felaket bölgelerine yardıma koşmuşlardır. Felaket nedeniyle hayatlarını kaybeden kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde de ilk yardıma kardeşlerimiz koşmuştu. Bu vesile ile Komisyonumuzun görev alanına girmese bile ortak bir afet yönetim merkezi kurulması için de girişimde bulunmamız gerktiğini ifade etmek istiyorum. Saygıdeğer Milletvekilleri; Bugün burada TÜRKPA üyesi devletlerin kalkınmasına etki edecek, ulusal ekonomilerin güçlendirilmesi ve Türk Devletleri Teşkilatı öncülüğünde ortak ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konularında TÜRKPA olarak katkıda bulunmak üzere bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Türkiye olarak Karma Ekonomik Komisyon Toplantıları çerçevesinde Üye ülkeler ile ikili olarak yürüttüğümüz çalışmalara bölgesel düzeyde de büyük önem veriyoruz. En son Şubat ayı içerisinde Kırgızistanda yaptığımız görüşmeler sonucu Cumhurbaşkan Yardımcımız Sayın Cevdet YILMAZ ile Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı  Sayın Akılbek CAPAROV arasında 62 maddelik bir Eylem Planı imzalanmıştır. Bu sayede iki ülke arasındaki ticaret hacmi kısa vadede 2 milyar dolara, orta vadede de 5 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Benzer mutabakatlar tüm üye ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu işbirliklerini daha da geliştirmek bizim önceliklerimiz arasındadır. Benzer şekilde Türk Yatırım Fonu’nun Kuruluş anlaşmasının kabulü ve üye parlamentolardaki onay süreçleri de çok önemli bir aşamadır.  

G Lmw1Cr W0 A A2Gv T

Önümüzdeki dönemde kardeşlerimiz ve kurumlarımız arasındaki etkileşimi daha da artıracak şekilde gelişimine katkı sağlamak temel önceliğimiz olmalıdır. Hepimizin parçası olduğu yürütme-yasama denkleminde parlamentolar ekonominin gelişebileceği yasal ortamın oluşturulması, yatırımcıların teşvik edilmesi ve bölgesel ve global ticaretin desteklenmesi konularında gerekli yasal alt yapının oluşturulması ve yapılan çalışmaları destekleyici veya kolaylaştırıcı bir rol üstlenmektedir. Bugün gündeme aldığımız her iki model kanunun hazırlanmasında emeği geçen başta Kazakistan Parlamentosu uzmanları olmak üzere Kanun metinlerinin son haline gelmesinde emeği geçen bütün üye ülke parlamentolarından ve ilgili bakanlıklarından hazırlık çalışmalarına katılan görevlilere teşekkürlerimi sunuyorum. Ticaret Misyonlarının işleyişi ile ilgili bizim ülkemizin çok daha eskilere uzanan bir tecrübesi bulunmaktadır. Bu konularda global ölçekte danışmanlık yapan yetişmiş ticaret uzmanlarımız bulunmaktadır. Dün burada yapılan çalıştay sırasında bu uzmanlarımız tecrübelerinin bir kısmını meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı bulmuşlardır. Uzun bir hazırlık süreci ve geniş bir katılım sonucu ortaya çıkan bu model kanunun gerek uygulanması sırasında gerekse daha sonra TÜRKPA Sekretaryası öncülüğünde yapılacak tecrübe değişim programları ile bu çalışmayı bir adım daha ileri götürebileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda Bizler Ekonomik İşbirliği Komisyonu Üyeleri olarak Sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Gündemde yer alan “Dolaşıma Sunulan Ürünlerin Güvenlik ve Kalite Esasları Hakkında Model Kanunun uygulanması konusunda da benzer bir programa destek verebiliriz. Bunların dışında dikkat çekmek istediğimiz diğer bir konu ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi ve süreçlerin hızlandırılması için yaptığımız çalışmaların Türk Devletleri Teşkilatı ile koordine edilerek yürütülmesi konusudur. Özellikle Komisyon gündemine alınacak konuların, yürütme ile koordine edilmesi; çalışma konularının belirlenmesi ve bunların belli bir önceliğe göre ele alınabilmesi için ayrı bir çalıştay yapılması buradan çıkan sonuca göre komisyon çalışmalarının belirlenmesini öneriyorum. Bugüne kadar hazırlanan Raporlar ve Tavsiye Kararlarının sonuçlarına ilişkin Sekretarya tarafından ayrı bir rapor hazırlanarak bir değerlendirme yapılması da gelecek çalışmalar için yol gösterici olabilir. Rapor, Tavsiye Kararları ve Model Kanunların hazırlanmasında ve kabulünde emeği geçen başta Siz kıymetli üyelerimiz olmak üzere; sekretaryamız çalışanlarına ve ilgili parlamento uzmanlarımıza teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum’’ dedi. 

 

ELAZIĞ’IN AĞAÇSIZLIK TESCÎLİ SÜRÜYOR! ELAZIĞ’IN AĞAÇSIZLIK TESCÎLİ SÜRÜYOR!

Editör: İzzet TUMAY