2021 yılında yaşanan pandemi nedeniyle dünyada ve ülkemizde yapılan kitap fuarları ve edebiyat etkinlikleri yok denecek kadar azdı. Ancak 2022 yılında etkisi azalan pandami ile birlikte gerek ülkemizde gerekse dünyada yaşanan ekonomik krizler kitap fiyatlarının yükselmesine sebep olduğu gibi yazarların ve yayın evlerinin yeni kitaplar piyasaya sürmesini de olumsuz etkiledi.

Yayıncılar Federasyonunun 2021 yılı aralık ayına kadar hazırladığı raporda; Milli Eğitim Bakanlığı’nın basımını yaptığı ders kitaplarının dışında roman, şiir, hikâye, inceleme, araştırma, dini, akademik… gibi yayınlanan kitap sayısının 2022 yılı aralık ayına kadar yayınlanan kitap sayısından %14,4 oranında fazla olduğu belirtildi. Yayıncılar Federasyonu,2022 yılındaki kitap yazılma, basılma ve satış oranındaki düşüşü dövizdeki yükselme ile birlikte yaşanan kâğıt fiyatlarının artışına bağlamaktadırlar. Bütün bu olumsuzluklara rağmen edebiyat dünyası 2022 yılını yine de etkinlikler bakımından dolu geçirdi. Öncelikle kitap fuarlarına katılan yazarlar, şairler okuyucularıyla buluşarak panel, söyleşi ve imza günleri ile o hasreti gidermiş oldular. Yayınevleri kitap fuarlarında boy gösterdikleri gibi genel anlamda fuarların verimli geçtiği konusunda hemfikir oldukları söylenebilir.

Edebiyat çevrelerinin kurmuş oldukları kültürel amaçlı vakıf ve derneklerin hazırlamış oldukları ödül törenleri ve bu törenlerin haberleri, gazete sayfalarında okuduğumuz gibi televizyonda da izleme fırsatımız oldu. Geçen yıl edebiyat alanında özellikle roman, hikâye ve şiir dalında ülkemizde dikkat çeken ve kamuoyunun bildiği tartıştığı öne çıkan kitaplar, farklılıklarını yıl içinde konuşturdu.

Türkiye’de 2022 yılı edebiyat açısından 16 Ocak tarihinde ‘Minyeli Abdullah’ romanının yazarı Hekimoğlu İsmail’in vefat haberi ile üzücü başladı. Yeni yılda yayınevleri, yazarların yeni kitaplarını okuyucularla buluşturdukları halde yıllardır edebiyat sohbetlerinde eksilmeyen ve klasikler gibi satışları olan kitaplar hep raflarda yerlerini aldı. Dünyaca ünlü ve her ülkede okunan Paulo Coelho’nin ‘Simyacı’ romanı; Türk Edebiyatı’nın unutulmaz klasiklerinden olan Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ romanı, Güney Amerikalı yazar Gabrial Garcia Marquez’in ‘Kırmızı Pazartesi’ romanları bu yılda en çok okunan kitaplar arasında yer aldı.

2022 yılında basılan kitaplar arasında en çok okunanlar arasında olan;

Tarih kitapları ile tanıdığımız, televizyona çıktığında herkesi ekran başına kitleyen ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın, İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? Kitabı, kişisel gelişim açısından okuyucularına yol ve yöntemler göstermektedir.

  Sanatçı kimliği ile bilinen ve yazdığı romanlar ile dikkat çeken Zülfü Livaneli, ‘Kaplanın Sırtında’ romanı ile II. Abdülhamit döneminde yaşanan olayları, tarihi roman akışıyla okuyucularına sundu.

 İhsan Oktay Onar’ın fantastik tarzda yazdığı ‘Tiamat’ romanı ile bir denizaltı gemisinde yaşanan maceralı olayları, mistik bir tarzda anlatmaktadır.

Polisiye roman tarzında yazdığı kitapları ile sevilen Ahmet Ümit,  ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ romanıyla geçmişi, mitolojiyi ve polisiye olayları birlikte okuyucuya vermektedir.

İclal Aydın’ın kaleme aldığı ‘Üç Kız Kardeş’ romanı çok beğenilmesinden dolayı televizyonda dizi olarak yayınlanmaya başladı.

Ayrıca e-ticaret sitesi internet üzerinde 2022 yılında en çok satış yapan kitaplar istatistiğini aşağıda belirtildiği gibi açıkladı.

1.Matt Haig- Gece Yarısı Kütüphanesi
2. Zülfü Livaneli- Kaplanın Sırtında
3. Esra Ezmeci – İz Bıraktığın Kadar Varsın
4. Ahmet Ümit- Bir Aşk Masalı
5. İlber Ortaylı- İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
6. Sabahattin Ali- Kürk Mantolu Madonna
7. Doğan Cüceloğlu- Var mısın? Güçlü bir yaşam için öneriler
8. Paulo Coelho - Simyacı
9. Müthiş Psikoloji -  Seni Yoran Her Şeyi Bırak
10. Stephen W. Hawking - Zamanın Kısa Tarihi 

2023 yılında daha çok kitap okunması dileğiyle…