İlki 1992 tarihinde Av. Fikret Memişoğlu anısına, ilk üçü “Fırat Şiir Akşamları” olarak gerçekleştirilen ve daha sonraki yıllarda, “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” ismini alarak markalaşan bir edebî hareketten söz ediyoruz.  Beş yıl aradan sonra tekrar yapılması konusunda çalışmalar yapılan Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının; ‘ilkelerini ve hedeflerini de birlikte düşünmeliyiz’

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları öncelikle bu şehir insanını, “kendi kimliği ve değerleriyle” buluşturacaktı. Her Şiir Akşamı, “Türk Dünyası Edebî Kurultayı’na…” dönüşecekti. Her şiir akşamı sonrası hazırlanan Güldesteler, ‘Edebî Bilimler Dergisi’ niteliğinde olacaktı. Edebî Sohbetler tekrar şehrin gündemine gelecek; ‘Şiir ve Musiki Sohbetleri’ edebî muhitlerde geleneksel hale gelecekti.

2003 tarihinden itibaren gerçekleştirilen, “Türk Dünyası Hizmet Ödülleri” Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nı taçlandıracaktır. Bu bağlamda; “İsa Yusuf Alptekin, Rauf Denktaş, Mehmet Emin Aga ve İbrahim Şerif, Nursultan Nazarbayev, İlhan Aliyev, Cengiz Aytmatov, Mustafa Cemiloğlu…” Türk Dünyası Hizmet Ödülleriyle birlikte, “Türk Dünyası ile buluşuyorduk!”

Gazi Atatürk, “Dil bir köprüdür, inanç bir köprüdür, tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz!” tarihî sözleri bir bakıma artık hayata geçiyordu… Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, “Türk Dünyası’nın kucaklaşmasına vesile olacak kutlu bir çalışma…” olarak nitelendirebiliyoruz.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, ‘gönül seferberliğinin de adıdır’ O seferberlik bizim içimizdeki, ‘fütüvvet dilini…’ geliştirdi. İnsanımız arasına, ‘sağduyulu bir anlayışı…’ taşıdı.

Gaspıralı İsmail Bey’in, “Dil’de, İş’te, Fikir’de Birlik…” düşüncesi bir bakıma hayata geçecekti.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları dalga dalga Anadolu Şehirlerimize, ‘model olacak…’  Şiiri, Sanatı, Edebiyatı, Musikiyi seven bir edebî muhit oluşacaktı… O edebî muhit bizleri; Kâh Elazığ- Diyarbakır buluşmasına, kâh Tokat, Muş, Malatya, Urfa, Gümüşhane buluşmalarına taşıyacaktı!

Şehirlerimizde, ‘edebî dergiler, dernekler, topluluklar…’ giderek artacaktı.

Elazığ Şehri’nde, 1992 yılına gittiğimizde, “Kültür Bakanlığı Elazığ Yayınevi ve Sorumlusu Şener Bulut ve arkadaşları…” kendi gayretleri, imkânlarıyla tamamen sivil bir anlayışla; “Fırat Şiir Akşamları’nın ilkini büyük bir katılımla ve büyük bir coşkuyla…”  O tarihlerde İstasyon Caddesi Üzerinde bulunan Devlet Tiyatroları Binasında gerçekleştireceklerdi. Her zaman için ilkler önemlidir.

O tarihleri konuşmalıyız. O heyecanı, ‘ilklerle birlikte yaşamalıyız’ Tabi ki, aramızdan ayrılanlar, rahmeti rahmana kavuşanlar oldu.

Başta bu hareketin ilk aksiyoner ismi Şener Bulut olmak üzere, Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, Ali Akbaş, Yahya Akengin, Yakup Ömeroğlu ile birlikte, “dününü ve bugününü konuşmak isterim!”

Anar Rızayev, Muhtar Şahanov ve Türkiye’den Yavuz Bülent Bakiler, ‘onur konuğu…’ olarak aramızda görmek isteriz.

Önümüzdeki aylar içinde yapılması planlanan; “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları…” köklü bir geçmişe sahip bulunan Türkiye- Azerbaycan arasındaki edebi köprülerî, geleceğin bilim adamlarını yetiştirecek, ‘Türkiye- Azerbaycan Uluslararası Üniversitesi’nin…” Elazığ Şehri’nde kurulması heyecanını bizlere hazırlayacak bir gayede, bir ufukta, bir anlayışta olmalıdır.

Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Prof. Dr. Aygün Attar ile birlikte Ganiye Paşayave, Prof. Dr. Tamilla Aliyeva, Sabır Rüstemhanlı gibi önemli şahsiyetler çağrılmalıdır.

İdeal bir teklifimiz, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’e Türk Dünyası Hizmet Ödülü!” verilmelidir.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları tarihi bir heyecanı da bizlere yaşatmalıdır. Geçmiş yıllardan da aramızda gördüğümüz; “Şemsettin Küzeci (Kerkük), Nurala Göktürk (Doğu Türkistan), Zeynel Beksaç (Kosova), Osman Ahmetoğlu (Karakalpak),  ile birlikte, Mehmet Ali Kalkan (Eskişehir), Mustafa Yıldız (Muş), Yusuf Akgül (Balıkesir), İsa Başaran (Kütahya), Hasan Akarca (Tokat), Mustafa Berçin (Çanakkale), Kenan Aksu ve İhsan İpek Cantürk (Diyarbakır), Cumali Temiz (Osmaniye)… Tabi ki, Kahramanmaraş’tan, Kayseri’den, Tokat’tan, Ankara ve İstanbul’dan şair, yazar ve edebiyat dostlarını aramızda görmekten hassaten mutlu oluruz.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, ‘büyük bir düşüncenin ve idealin adıdır’ Sadece, ‘şiir akşamı’ olarak da düşünmeyelim selam ve muhabbetle.