MİLLETVEKİLİ KELEŞ: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ MİLLETVEKİLİ KELEŞ: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Yaklaşık 10 yıldır Karşıyaka Mahallesi’ndeki yerinde hizmet veren Elazığ Yeni Hali’nde çalışan esnaf, haldeki koşulların iyileştirilmesini istiyor…
BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI’YLA GÖRÜŞMEK İSTİYORLAR  
10 yıldan fazla bir süredir 60 dönümlük bir arazide 83 esnafın faaliyet gösterdiği Elazığ Yeni Hali’nde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması için yetkililere seslenen Elazığ Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Rıza GÜNDÜZ, gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada hal esnafının sorunlarının giderilmesi için çalıştıklarını ve bu konuda Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI ile görüşmek istediklerini belirterek, en önemli sorunlarının hal girişindeki yolun bozukluğu ve temizlik olduğunu söyledi…
“YOL BOZUK, BİR TEMİZLİK GÖREVLİSİ, 2 GÜVENLİK VAR!..” 
Dernek Başkanı Rıza GÜNDÜZ, açıklamasında şu ifâdelere yer verdi; “Halin hemen üst tarafında bir arıtma tesisi yapılıyor. Bunun dışında yine hale çok yakın olan iki grup TOKİ evleri inşası yapıldı. Bu çalışmalar, hale gelen yolu tek şeride düşürürken, yolun da bozulmasına neden oldu. Hale sürekli girip çıkan ağır yük araçları var. Yolun bozuk olması, bu araçların gidiş gelişlerinde sıkıntılara yol açmaktadır.
Bir diğer önemli husus da 83 esnafı bulunan halimizde sadece bir temizlik görevlisinin bulunması. Takdir edersiniz ki sebze, meyve gibi çabuk bozulan, çöpü fazla çıkan ürünlerin bulunduğu bir yer burası. Böylesine büyük bir yerde bir kişinin çevre temizliği işini tek başına yapabilmesi mümkün değildir. Bunun dışında güvenlik eksiğimiz de var. Koskoca halde geçtiğimiz yıl 16 güvenlik görevlisi varken, bu yıl bu sayı ikiye düşürülmüştür. Bugüne kadar halimizde güvenlik anlamında ciddi bir sorun yaşanmasa da güvenlik görevlisi sayısının arttırılması gerekmektedir.”
KIRILMAZ; “FİYAT ARTIŞLARINDAN HAL ESNAFI SORUMLU DEĞİL!”  
Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Resul KIRILMAZ da son günlerde gündemde önemli yer tutan ürün pahalılığı konusuna değinerek, bu pahalılıkların faturasının hal esnafına çıkarılmaması gerektiğini söyledi. KIRILMAZ artan fiyatlardan kendilerinin de şikâyetçi olduğunu belirttiği açıklamasında kayıt dışı satılan sebze ve meyvelere dikkat çekerek şunları söyledi:
‘’Türkiye’de yaklaşık yıllık olarak 60 milyon ton sebze meyve üretimi var. Bunun yine yaklaşık 4-5 milyon tonunu, üretimden satış aşamasına geçen süreçte zayi olan ürünler olarak değerlendiriyoruz. Sebze-Meyve hallerine giren resmi kayıtlı ürün miktarı yaklaşık 10 milyon tondur. Bizim gibi resmî olarak çalışan yerlerin dışında, kayıt dışı olarak satış yapılan yerlerin tespit edilip değerlendirilmesi gerekir’’ dedi.
“ZİNCİR MAĞAZALAR SEBZE MEYVEYİ DIŞARIDAN GETİRİYOR!”
KIRILMAZ, açıklamasında bir ürünün üreticiden tüketiciye ulaştırılmasında birçok aşama olduğunu ifade ederken; ‘’Hal esnafı Antalya’dan gelen ürünlerde kasalama, işçilik, nakliye derken 1 TL’lik ürünü 2.90 TL’ye mal ediyor. Hal esnafının sebze meyve satışından kazancı yüzde 8’dir.
Şehrimizde yaklaşık olarak 200 ‘ün üzerinde zincir mağaza var. Ve ne yazık ki bunların hiçbiri sebze- meyveyi halden almıyorlar. Elazığ’ın yerli üretimi olan sebze ve meyveler bugün Türkiye’nin dört bir yanına gönderilirken, Elazığ’daki zincir marketlerin reyonlarında da dışarıdan gelen sebze meyveler satışa sunuluyor. Halbuki sebze meyve teminini Elazığ’dan yapsalar bunun ilimiz ekonomisine de büyük katkıları olacaktır” diye konuştu.
Hal esnafının sorunlarının hem Elazığ, hem de Türkiye genelinde çözüme kavuşması için Hal Yasası’nın düzenlenmesi gerektiğini belirten Resul KIRILMAZ, halin rüsum ödemelerinin ve denetim yetkilerinin belediyelere devredilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi