Seçim yaklaştıkça aday adayları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Önceki seçimlerde iktidar partisi açık ara önde olduğu için dikkatler daha çok AKP'nin adayları üzerindeydi. Artık şartlar değişti. Alternatifimiz yok devri kapandı. Her parti iddialı olduğunu söyleyerek seçime hazırlanıyor.

Önümüzde daha 5.5 ay gibi bir zaman var. Siyasette 24 saat bile uzun zamandır. Her an dengeleri değiştirebilecek olaylar olabilir. Onun için geleceğe yönelik projeksiyon yapmak o kadar kolay değil, ancak bugünün kendi penceremizden görüntüsünü verebiliriz.

Bugün görünen, aday adaylarının yavaş yavaş görücüye çıkmalarıdır.

Öncelikle şunu söylemekte fayda var; emek sarf eden, koşan, yorulan, terleyen kendini önce taban nezdinde var etmeye çalışan her aday adayını kutlamak gerekir. Doğru olan budur! Bir şey olacaksanız onu hak edeceksiniz. Ankara'da oturup, yukarıyı bağlar gelirim diyen, siyasetin -emek hırsızları- dediğim tiplerin yaptığı tarzda bir siyaseti hiç doğru değildir. Adalete de uygun değildir. Bugün en çok adaletsizlikten şikâyet ediyoruz ama kaç parti aday belirlerken adalet ve liyakat kıstasına göre hareket ediyor?

Partilere gelince... önce iktidar partisi AKP'ye bakalım; bir dönem AKP Elazığ'da oyunu yüzde 60'lara kadar çıkarmıştı. 2010'a kadar iyi işler de yaptılar. Ama sonra o gidişatın yerini gerileme aldı. Anketlerde Elazığ'da AKP'nin oyu yüzde 35 ila 40 arasında değişiyor. Bundan sonra aşağı sarkabilir yukarı çıkması çok zor. Ekonomide rahatlama olmadığı müddetçe AKP'nin oylarındaki erime devam eder. Ayrıca anketlerdeki-korku payını- unutmamak gerekir. İnsanlar o kadar korkutulmuşlar ki, gerçek tercihlerini söylemekten kaçınıyorlar. AKP'nin Türkiye genelinde oylarında trajik bir düşüş yaşanabilir. Mart-Nisan aylarında siyasi eğilimleri daha net görebileceğiz. Milletvekili aday adaylığında birçok isim geçiyor. AKP'nin her seçimde 60'ın üzerinde aday adayı oluyordu. Yine o sayıyı bulabilir mi? Hiç sanmıyorum. Mevcut milletvekillerinin hepsinin aday adayı olacağı konuşuluyor. Eskilerden Ejder Açıkkapı, Ömer Serdar eski belediye başkanları Mücahit Yanılmaz, Süleyman Selmanoğlu ve ayrıca Veysel Demirci isimleri geçenlerden. Bürokraside ismi geçen kişiler var, ama hem netleşmediği için hem de kendileri açıklamadığı için isimlerini faş etmeyi doğru bulmuyorum. Bu seçimlerde adayların kalitesinin büyük önem taşıyacağını düşünüyorum. CB Erdoğan bu defa biatçılardan ziyade oy potansiyeli olanları tercih edecektir. Çünkü artık seçim çantada keklik değil.

İlimizin iddialı partilerinden biri de İYİ parti. Bütün anketlerde oyu yüzde 17-21 arasında değişiyor. Şehrin ikinci büyük partisi. Bu sürpriz değil, sağ bir parti eridiğinde mutlaka başka bir sağ parti büyüyor. Bu ülkede sağın alternatifi hep sağ olmuştur. CB Erdoğan bu gerçeği bildiği için hep alternatifinin CHP olduğunu göstermeye çalışıyor. Biz gidersek CHP gelir diyerek seçmenini konsolide etmeye çalışıyor. Biz gidersek İYİ Parti gelir dese, vatandaş gelirse gelsin o da bizden diyecek. Onun için alternatif arayan seçmene CHP'yi göstererek partisindeki erimeyi durdurmak istiyor. Şu an en çok aday isminin geçtiği partilerden biri İYİ Parti, Ali Yücel Uygur, Yüksel Ercan, Zülfü Biçer, Kerim Eflatun, Prof. Dr. M. Kemal Atikeler, Ferruh Bostancı, Abdurrahman Bulut, Dr. Funda Oğuz, Selahattin Çobanoğlu, Mehmet Gül, Ahmet Budak, Nahit Baykara, Prof. Dr. Sema Ozan Temizer, Veysel Esen ve İsmet Elitok aday adaylığı için ismi geçenlerden. Bunlardan başka özellikle bürokrasiden başka isimler de var, netleşmediği için yazmıyorum. İYİ parti iyi bir liste ile zirveyi zorlar.

CHP ve MHP ülkenin en kurumlaşmış partileri. İki parti de Elazığ'da hep iddialı olmuşlardır. CHP'nin adayı belli: Gürsel Erol. Gösterdiği performansla kişisel bir sempati alanı da oluşturdu. Tek başına muhalefet yaptı. Mecliste Elazığ'ın hukukunu savundu, seçileceğini düşünüyorum.

Milliyetçi damar Elazığ'da her zaman güçlü olmuştur. Öyle olmalıdır da. Ancak artık o damar sadece MHP'den ibaret değil. Milliyetçiliğin bir başka odağı da İYİ Parti. Geçen seçim MHP kazandığı vekilliği kaybetti. İl Başkanlığından istifa eden Semih Işıkver, Oğuzhan Demir ve daha önce birkaç defa Belediye Başkan adayı olan Bilal Çoban şimdilik aday adaylığında ismi geçenler. Başka isimler de var elbette, kendileri açıkladığında biz de açıklarız. MHP'nin milletvekili kazanması İYİ Parti adaylarına bağlı. İYİ parti içinde aynı durum geçerli. Ancak İYİ partinin avantajı, bir bütün olarak sağ seçmenin tamamına seslenmesi. Dolayısıyla daha şanslı. MHP, Erdoğan'a verdiği kayıtsız-şartsız destekle seçmeninin büyük kısmını kaybetti.  Milliyetçi seçmenin oyunu alması artık eskisi kadar kolay değil. Bu partilere ilaveten HDP'nin şansını da yabana atmamak gerekir. Bunu da başka bir yazımızda değerlendiririz.