İzzet TUMAY- Elazığ’ın birçok bölgesinde yer alan ağır hasarlı binalar yıkılmayı beklerken, hasar tespit çalışmaları devam eden binaları hırsızlar mesken tutuyor. Vatandaşlar ağır hasarlı binaların yıkım işlemlerini bir an önce başlamasını yetkililerden talep ederken, depremin izlerinin sona ermesini istiyor…  

0-21

Elazığ’da yaşayan afetzede vatandaşlar, depremden kaynaklı ağır hasar tespiti yapılan binalar nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını belirtmeye devam ediyor. Vatandaşlar artık hasarlı binaların yıkılmasının gerektiğini talep ediyor.  

0-20

Elazığ’da, son verilere göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü hasar tespit raporunca, kent merkezinde 28 bin 933 bina incelendi. Yapılan incelemelerde 53 binanın yıkıldığı, 48 binanın acil yıkılması gerektiği, 7 bin 446 binanın ağır hasarlı, 507 binanın orta hasarlı, 7 bin 967 binanın ise az hasarlı olduğu kaydedilmişti.  

0-22

Depremin üzerinden iki ay geçmesine karşın ağır hasarlı ve acilen yıkılması gereken birçok bina tahliye edildikten sonra, hiçbir önlem alınmadan kaderine terk edildi. Elazığ’da yaşayan vatandaşlar binalarının ağır hasarlı olmasına karşın yıkılmadığı için çevrede yaşayanların hayatını tehlikeye atıldığını söyledi. Yıkım kararı verilen apartmanların çevresinde yürüyen, hatta yanı başında yaşayan vatandaşlar ise, ‘’Bizler ne yapacağımızı bilmiyoruz. AFAD’a gidiyoruz, Çevre Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yönlendiriyorlar. Nereye gideceğimizi şaşırdık. Bize bir çözüm bulsunlar.” Serzenişinde bulunuyor.  

YENİ BAŞVURULAR VE İTİRAZLAR MI YIKIMLARI ERTELİYOR?  

Söz konusu binalar, ağır hasarlı olarak belirlendiği için yıkım zorunluluğu bulunuyor. Ancak yıkımlar yapılmıyor. Yetkililer, hak sahipleri tarafından yapılan itirazların yıkım sürecini zora soktuğunu öne sürüyor. Diğer yandan güçlendirilmesi gereken orta hasarlı binalar için de çalışmalar henüz başlamış değil. Uzmanlar, binaların olası bir başka depremde yıkılması ile can ve mal kaybına yol açmasının önüne geçmek için bu yapıların kontrollü olarak yıkılması gerektiğine işaret ediyor. 

  

YOKSA YİNE AĞIR HASARLI BİNALAR ‘RANT’ KAPISI MI OLACAK?...  

Elazığ’da ağır hasarlı olduğu için boşaltılan ve halen yıkılmayan binalar içerisindeki malzemeler yüzünden birileri tarafından ‘talan’ edilip ‘rant’ kapısı haline getirilen, tehlike arz eden bu binaların ne zaman yıkılacağı merakla bekleniyor. 6 Şubat 2023 Tarihi’nde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Elazığ’da kullanılamaz hale gelen ve ağır hasarlı raporu verilerek yıkılmayı bekleyen binaların ne zaman yıkılacağı belirsizliği korurken, girilmesi tehlike arz etmesine rağmen ağır hasarlı bu binalar sırf içinde ki kapı, pencere ve diğer malzemeler için adeta ‘rant’ kapısına döndü.  

Elazığ’ın birçok mahallesinde ağır hasar aldığı için boşaltılan ve giriş çıkışları yasaklanan birçok binanın halen yıkılmadığı gözlenirken, büyük tehlike arz eden bu binalarda bazı kişi veya kişileri söküm yapmaya girmeleri büyük tedirginlik yaratıyor.  

ORTAOKULU’NUN BODRUMUNDA SU ÇIKTI! ORTAOKULU’NUN BODRUMUNDA SU ÇIKTI!

İÇERİSİNDEKİ MALZEMELER İÇİN BİNALAR TALAN EDİLİYOR…   

Ağır hasar alan ve yıkılmasına karar verilen binaların birçoğu depremin üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen halen yıkılmadı. Bu binalar içerisinde oturan vatandaşların evlerini boşaltmalarının ardından özellikle para eden pimapen kapı ve pencereler, musluk, elektrik kabloları, mutfak dolabı gibi malzemeleri söküp satmak isteyen sökümcülerin adeta ‘rant’ kapısı haline geldi. Yıkılma tehlikesi ve yasak olmasına rağmen bu binalara girilmesi büyük risk taşıyor.  

GGG-3

Ağır hasarlı binaların bulunduğu yerlere yakın yaşayan insanlar için de büyük tehlike arz eden bu binaların ne zaman yıkılacağı, yıkılması için halen daha neyin beklendiği kafalarda soru işaretlerine neden olurken, olası bir deprem sonucu ağır hasarlı bu binaların yıkılması durumunda ortaya telafisi mümkün olmayacak büyük zararların çıkacağı ifade ediliyor. 

Editör: Haber Merkezi