İzzet TUMAY - Giderek artan mutfak harcamaları, dar gelirli aileleri darboğaza sürüklüyor. Yükselen fiyatlarla birlikte alım gücü düşerken, yurttaşlar katlanarak artan etiketlerin altında eziliyor.  
Gazeteniz TURAN’ın derlediği bilgilere göre; ülkemizde dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için mutfağa yaptığı harcama her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor. Özellikle mutfakların olmazsa olmazı temel gıda maddelerinin fiyatı son 1 ayda yaklaşık 3’e katlanmış durumda…

GF-2

YURTTAŞLAR KATLANARAK ARTAN ETİKETLERİN ALTINDA EZİLİYOR!

Giderek artan mutfak harcamaları, dar gelirli aileleri darboğaza sürüklüyor. Yükselen fiyatlarla birlikte alım gücü düşerken, yurttaşlar katlanarak artan etiketlerin altında eziliyor. 

Gazeteniz TURAN’ın derlediği bilgilere göre; ülkemizde dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için mutfağa yaptığı harcama her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle mutfakların olmazsa olmazı temel gıda maddelerinin fiyatı son 1 ayda 3’e katladı. Yurttaşlar, sürekli artan fiyatlarla mücadele etmeye çalışsa da 1 aylık kazançlarının büyük bölümünü sadece mutfak masrafına ayırmak zorunda kalıyor. Temel ihtiyaçları dışında alışveriş yapmamaya çalışan yurttaşlar, yükselen fiyatlar karşısında adeta eziliyor. Aldıkları maaşla ayın sonunu kıt kanaat getirmeye çalışan birçok yurttaş, bir taraftan da ödenmesi gereken taksitleri, vergilerinin yanı sıra elektrik ve su faturaları için de kılı 40 yarmak zorunda kalıyor.

MANŞET ALTI  (2)

ŞEKER'DE SAHTE İMZA İDDİÂSI ORTALIĞI KARIŞTIRDI ŞEKER'DE SAHTE İMZA İDDİÂSI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

DAR GELİRLİ ZORDA!

Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu ülkemizde, fiyatların giderek yükselmesi, alım gücünü de önemli oranda düşürüyor. Özellikle dar gelirli aileler yaşanan artışla birlikte ciddi maddi sıkıntı yaşıyor. Bununla birlikte sadece tek bir maaşla da hayatını devam ettirmeye çalışan vatandaşların evlerinde ise tabiri caizse 'harcama kaosu’ yaşanıyor.

KIŞ AYLARIYLA BİRLİKTE MASRAFLAR DAHA DA KATLANACAK…

Mutfak harcamalarının dışında kış aylarına girilmesiyle birlikte bu masraflara ek faturaların da eklenmesi dar gelirliyi daha da büyük sıkıntılara düşürecek. Kış ayında 4 kişilik bir ailenin ortalama doğalgaz faturasının bu yıl en az 1000 lira, elektrik faturasının 300 lira, su faturasının ise 100 lira geldiğini düşünüldüğünde, en temel yani zorunlu ihtiyaçların fatura bedeli yaklaşık 1500 lira ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın 2023 yılı ekim ayı sonuçlarını duyurdu.

GF-3

AÇLIK SINIRI 13 BİN 684 LİRA, YOKSULLUK SINIRI 44 BİN 573 LİRA!

TÜRK-İŞ’in en son ekim ayında açıkladığı verilere göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 13 bin 684 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 44 bin 573,3 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 17 bin 803,3 TL’ye yükseldiği belirtildi.

Editör: İzzet TUMAY