Geçen hafta Turan Gazetesi köşe yazarlarından Cem Bayındır’ın ‘Keban Köprüsü’ başlıklı bilgi dolu güzel yazısını keyifle okudum. Keban Köprüsü’nün yapılışı, tarihi, konumu, emeği geçenleri okuyunca; Elazığ’ı çevreleyen Fırat ve Murat Nehri üzerinde yapılan barajların, sınırlarının içerisinde barındırdığı Hazar Gölü ile Türkiye gibi üç tarafı sularla çevrili olan şehrimizde hangi yöne giderseniz ya bir köprü ile ya da bir köprü talebi ile karşılaşırsınız. 

Keban İlçesi’nde ki Fırat Nehri üzerinde yapılan Keban Köprüsü’nü geçtikten sonra, Elâzığ il merkezine en uzak ilçelerden biri olan Ağın ilçemizde 2001 yılında Keban Baraj Gölü üzerinde temeli atılan köprü, daha sonra projesi değiştirilerek 2015 yılında hizmete girdi. Şehre uzaklığı bir yana feribot çilesi ve zaman kaybı âdete Ağınlıları Elazığ’dan koparmıştı. Harput musikisinin yoğun yaşandığı Ağın ile gönüllerde de köprü kurulmuş oldu.  

Murat Nehri üzerinde ki Gülüşkür Köprüsü, yan yana duran demiryolu ve karayolu köprüsü ile hem Elazığ’ın doğusunda bulunan Palu, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerine hem de Bingöl, Muş, Bitlis ve Van’a kadar uzanan geniş bir ağın ulaşımını sağlamaktadır. 

2023 Genel seçimlerinden önce Elazığ’ın en önemli taleplerinden biri olan ve Keban Baraj Gölü üzerinde yapılan Elazığ- Pertek feribot taşımacılığını sonlandırıp biran önce köprü yapılması oldu. İlimizde siyaset yapan partilerin yanı sıra milletvekili adaylarının ortak seçim bildirgelerinden biri haline geldi Pertek Köprüsü. Geçen haftalar, yapılacak köprünün müjdesini ilimizin iktidar milletvekillerinin yaptığı ortak açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Yapılan açıklama ile Pertek Köprüsünün proje ihalesi yılsonunda gerçekleşeceği ve önümüzdeki yıllar bu köprünün yapımına başlanacağı belirtilmektedir. İlimizde daha önce yapılan Güney Çevre Yolu ile halen devam etmekte olan Kuzey Çevre Yolunun Pertek Köprüsüne bağlantısının yapılması ile birlikte doğuyu kuzeye bağlayan önemli bir yol güzergâhı açılmış olacak. Bu çevre yollarının bağlandığı Pertek Köprüsü ile sadece Elazığ- Tunceli yolunun kısalması ya da feribotta çekilen çilelerin bitmesi olarak düşünmemek gerekir. Doğu ve Güneydoğu’yu, Kuzeydoğu ’ya ve Karadeniz’e bağlayan bir güzergâh olmakla birlikte Elazığ’ında bölgede öneminin daha fazla artacağı bir şehir olacağı anlaşılmaktadır. 

Pertek Köprüsü’nün proje ihalesi gündemde yerini aldığı günlerde eskiden Palu’ya bağlı büyük bir nahiye olan ve şimdi Kovancılar’a bağlı olan Çaybağı (Karaçor) bölgesi de Elazığ’a ulaşımın kolaylaşması için Keban Baraj Gölü üzerinde Karaçor Köprüsü’nün yapılmasını istemektedir. Yapılacak olan köprü ile 85 Km’lik yolun 33km ye düşeceğini böylelikle 36 köyün şehir ile bağlantısı kolay sağlanmış olacağı belirtilmektedir. 

Bir diğer önemli köprü talebi de Baskil’in Fırat sahili köylerinde gelmektedir. Fırat Nehri üzerinde yapılan Karayolu ile Elazığ ve Malatya’yı bağlayan Kömürhan Köprüsü; demiryolu ile iki şehri yine birbirine bağlayan Fırat Demiryolu köprüsü her ne kadar Baskil’de bulunuyorsa da Baskil’in bitmeyen feribot çilesini ve köprü talebini bir sonra ki yazımda ele almak üzere…

Köprüler kurulsun, gönüller kavuşsun dileğiyle…