6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki iki büyük deprem maalesef on bir şehrimizde 50 binin üzerinde vatandaşımızın ölümüne, on binlerce vatandaşımızın yaralanmasına sebep oldu. Depremde sağ kurtulanların çoğunun ya evi yıkıldı ya da ağır hasarlı durumda kullanılamaz hale geldi. 16 milyon vatandaşımızı direkt etkileyen bu deprem 84 milyonun da yüreğini parçaladı. Devletimiz ve hayırsever sivil toplum kuruluşları deprem bölgesinde yaraları sarmaya çalıştığı bu günlerde depremin ardından yaşanan yağmur ve sel felaketi acıların katlanarak çoğalmasına sebep oldu.
             2020 yılında ilimizde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra, ağır hasarlı binaların yıkılması, TOKİ kanalıyla 26 bine yakın konutun yapılması, bizlerin Maraş merkezli bu iki büyük depremden çok fazla etkilenmeden atlatmamızı sağladı. İlimizde ilk günden itibaren başta Elazığ Belediyesi ve Valiliği olmak üzere tüm yardımseverler el birliği ile yönünü komşu şehir Malatya’ya döndü. Depremin ilk gününden beri Malatya’da yardımlarını esirgemeyen STK’dan biri de Elazığ Baskilliler Derneği oldu. Elâzığ’daki iş adamlarının hazırlamış oldukları gıda, giyecek, battaniye ve yakacaklar dernek üzerinden depremzedelere ulaştırıldı. Depremden önce 11.605 olan Baskil ilçesinin genel nüfusu, depremden sonra Malatya’da yaşayan Baskillilerin ilçelerine dönmeleri ile birlikte nüfusun 45-50 binleri bulduğu ve her evde 2-3 ailenin birlikte yaşamak zorunda kaldığı görüldü.
               Asıl geçim kaynağı Kayısıcılık olan Baskilliler; bir yandan depremin acılarını sarmaya, korkularını üzerlerinde atmaya çalışırken diğer yandan televizyonlarda Malatya’daki yıkıntılar arasında yer alan Şire Pazarının gösterilmesi, kayısı üreticilerini olumsuz etkiledi. Hayatta kalanların birçoğu ya yakınlarını kaybetmiş ya da evleri yıkılmıştı; tek geçim kaynağı olan kayısının ve onun pazarı olan Şire Pazarının yıkılması, baharın gelmesi ile birlikte çiftçiyi maddi ve manevi olarak etkiledi.
                 Baskil’in duyarlı, sevilen ve saygın simalarından olan Prof.Dr.Ulvi DEMİREL, Elazığ Baskilliler Derneği Yönetiminde olduğum için arayarak; Şire Pazarı’nın yıkılması ile birlikte halen kayısılarını depolarında tutan çok sayıda çiftçinin olduğunu, şu an bu çiftçilerin nakit ihtiyaçlarının olduğu, baharın gelmesi ile birlikte, çiftçinin kayısıları ilaçlaması, çapalaması ve bakımını yapması gerektiği söyledi. Ayrıca her ne kadar Malatya’da yeni Kayısı Ticaret Pazarı yapılıyorsa da Elazığ’da çok sayıda kayısı üreticisi olduğu ayrıca hem Malatya’da hem de Elazığ’da bir pazarın olması çiftçinin lehine olacağını belirterek, bu konuda bir çalışma yapmamızın ve kamuoyu oluşturmamızın doğru olacağını belirtti.
                  Baskil Ziraat Odası Başkanlığı seçiminde yönetimi ile güven tazeleyen Sayın Murat ZİLAYAZ ve Elazığ Baskilliler Derneği Yeni Yönetimi ve Başkanı Aygün ÇAM, ortaklaşa yaptıkları çalışmada; ilçemizde 100 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon kayısı ağacının olduğu, Oda’nın Çiftçi Kayıt Sisteminde(ÇKS) de anlaşılmaktadır. ZİLAYAZ, ÇKS yaptırmayan çiftçileri de düşündüğümüzde kayısı ağacı sayısının daha çok olduğu söyledi. Ayrıca ilçede 60 bin ton kuru kayısı üretildiği tahmin edilmekle beraber Baskil ilçemizin dışında Keban, Ağın, Sivrice ve Elazığ’ın batı kısmındaki köylerinde de son yıllarda ciddi kayısı üretimi yapıldığı belirtildi. Bu verilerle birlikte Dernek ve Oda başkanlığımız basın açıklaması yaptıktan sonra hem kayısı üreticilerinin sorunlarını hem de ilimizde de bir kayısı pazarının olması için Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO) Başkanı Sayın İdris ALAN’a hazırlanan dosyalar sunuldu. ETSO Başkanı Sayın ALAN’ın hem konuya vakıf olması hem de konuya yapıcı yaklaşması Oda ve Dernek Yönetimleri ile birlikte kayısı üreticilerini de sevindirdi.
            Yine kayısı üreticilerinin ve çiftçilerin sorunları ile yakından ilgilenen, başarılı bilim insanı Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Kenan PEKER bir grup üretici ile birlikte çeşitli girişimlerde bulunarak Pazar sıkıntısını ilgili makamlara iletmesinden dolayı Dernek ve Oda Başkanları kendilerine ayrıca teşekkür ettiler.
Ezcümle; Elazığ’a yeni kurulacak Kayısı Şire Pazarı, Malatya’daki pazarla birlikte çiftçiye alternatif Pazar oluşturmasıyla beraber kazanan üreten çiftçi olacaktır.