9 Haziran 2022 Perşembe Günü, MANAS Gönül Evi’nden Keban’a doğru bir yolculuğumuz oldu.

Pandemi döneminden sonra İlçelerimizde ilk faaliyeti Keban İlçemizde gerçekleştirmiş oluyorduk.

Her zaman için söylerim; “Bir ilde, bir ilçede sanat, edebiyat, musiki, güzel sanatlar
desteklenmelidir!”
Sanatçı hassastır, incedir, zariftir, duyarlıdır, içtendir, estetiğe düşkündür.

Elazığ İlimizin farklılığı/ farkındalığı tarihi boyunca; “son 150 yıl içerisinde edebi mahfillerin gayet aktif oluşudur!”  1880’li yıllarda; Çırpanızâde Ali Haydar Beylerin, Hacı Hayri Beylerin “Mamurat-ül Aziz Gazetesi etrafında…” edebi bir mahfil oluşturmalarıdır.  1960’lı yıllarda, Av. Fikret Memişoğlu’nun çıkartmış bulunduğu Yeni Fırat Dergisi etrafında…” dönemine göre çok güçlü edebi şahsiyetlerin yer almalarıdır. 1985’li yıllardan itibaren Elazığ Şehrinde tohumları atılan ve ilk meyvelerini 2006 Yılında MANAS Gönül Evi’nin kurulmasıyla veren aksiyoner hareket…

1992 tarihinden itibaren gerçekleştirilen, “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” 2003 tarihinden itibaren Şehrin Ödülü olarak verilen, “Türk Dünyası Hizmet Ödülleri…” Elazığ Şehrini bir anda, “Türkiye’nin/ veya Gönül Coğrafyamızın…” gündemine taşıdı. Şehri taçlandıran bu tarihî faaliyetler sadece Elazığ Merkeziyle sınırlı kalmadı, “İlçelerimizde de aynı heyecan ve katılımla…” zaman ölçeğinde değişimi yaşadık. 1992’lerden günümüze doğru gelindiğinde; “şiirden, sanattan, edebiyattan, musikiden, güzel sanatlardan zevk alan, bütün bunlara derin bir ilgi duyan sanat ve edebiyat çevreleri oluşmaya başladı!” Bu bir iddia mı, “son 45 yılını yazı hayatına veren…” ve dahası, ‘edebi faaliyetlerin mutfağına yakın bir şahsın…’ genel gözlemidir.

Ağın İlçemizde “1968 yılından itibaren çıkarılan Ağın Düşün ve Sanat Dergisi…”

Arapgir İlçemizde, “1954 tarihinden itibaren istikrarlı bir şekilde yayın hayatı devam eden Arapgir Postası Gazetesi…”

Ve Keban İlçemizde, “17 yıldır yayın hayatına devam eden, Keban Gazetesi…”

Bir yazımızda da ifade etmeye çalışmıştık;

Dergiler ve Gazeteler bu coğrafyanın; “fikir kaleleridir, irfan ocaklarıdır, sanat ve edebiyatımızın atölyeleridir, edebî mahfillerimiz, tefekkür dünyamızın limanlarıdır.

1-14 Haziran Tarihli Pir Hasan Doğan’ın sahipliğini yaptığı; Keban Gazetesi’ni incelediğimizde, “Prof. Dr. Ramazan Demir, Av. Cem Bayındır, Midran Yokuş, Ali Oğuz, Em. Alb. Levent Bilgin, Selahattin Yalçıner’in…” yazılarını okuyoruz. Gazete içerisinde sürekli yer alan Şairler; “İsmail Hakkı Buran, Ahmet Demir, Fevzi Özdemir, Mustafa Ergan, Selami Dolu…”

Gazeteci, günümüz tabiriyle ‘birer vakanüvistir’ Yaşadığı şehrin, ‘akıl defteridir’ hafızasıdır.

Kendi İlçesine sahiplenen ‘ortak bir aklı…’  Buradaki arkadaşlarımızda gördüm.

09 Haziran 2022 Perşembe Günü, Elazığ Belediye Başkanlığı, Keban Kaymakamlığı, Keban Belediye Başkanlığı, MANAS Gönül Evi, Keban Gazetesi İşbirliğiyle, “Şiir Dünyası ve Ahmet Demir…” bir program düzenlendi. Bu tarihi programa Elazığ İlimizden; “Şener Bulut, Hüseyin Göçeri, Nihat Oğuz, Günerkan Aydoğmuş, Meltem Çiftçi, Nihat Gazezoğlu, İlhami Bulut, Zekeriya Bican, Hadi Önal, Bedrettin Keleştimur, R. Mithat Yılmaz, Mahir Gürbüz, Doğan Sever, Gazi Özcan, Fethi Açıkgöz, Dursun Elmas, M. Faik Güngör, Muammer Aksoy, İhsan Nazik…” katıldılar.

Keban İlçemizden; “Pir Hasan Doğan, Ressam Abdullah Bulut, Ahmet Demir, İsmail Hakkı Buran, Mustafa Ergan, Fevzi Özdemir…” birlikte oldular.

Sanat ve Edebiyat Camiası önce Keban Kaymakamı Hasan Akbulut’u, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı ’yı makamlarında ziyaret ettiler. Daha sonra restorasyonu devam eden, “Yusuf Ziya Paşa Camisi ve Külliyesi…” gezildi. Heyet içerisinde bulunan, Hat Sanatçısı Nihat Oğuz bu tarihî eser hakkında genel bilgilendirme yaptılar.

Şair ve Yazarlar, Saat 14.00 sularında, “Fırat Nehri Kıyısında Şiir Sohbetini…” gerçekleştirdiler.

Bu sohbetlerde, “Keban İlçemizin yetiştirdiği Şair Ahmet Demir’in sanat ve edebiyat dünyası…” anlatıldı. R. Mithat Yılmaz, “Keban’lı Şairler konulu…” sunumunu yaptılar. Daha sonra kürsüye gelen Şair, Yazar ve Sanatçılar, “özellikle de Keban ve Fırat temasını işleyen şiirlerini okudular!”

Kanal Fırat’ın da çekimini gerçekleştirdiği, güzel ve verimli bir, “Kürsübaşı Sohbeti” gerçekleştirildi.

Keban İlçemizi bir daha, ‘daha yakından tanıma’ fırsatını da yakalamış olduk. Selamlar.