Bugünkü Tarihten Bir Yaprak köşemize 14 Haziran 1965 tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

“Öğrenciler İçin Bir Danışma Bürosuna İhtiyaç Duyuluyor” manşeti, gazetemizin üst kısmında ilk haber olarak göze çarpıyor. Alt Başlıkta ise “Çeşitli Okullardan Mezun Öğrencilerin Kayıt ve Gidecekleri Okullar Hakkında Bilgi Verecek Bir Büro Kolaylık Sağlayacak” ön bilgisi okuyuculara ulaştırılıyor. 

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, mezun öğrencilerimizin bu konuda sıkıntı çektikleri; kendilerine yardımcı olunabilmesi için bir büro kurulması talepleri olduğu bilgisine ulaşıyoruz.

Okumayı çok seven Elazığ gençliğinin, geçmişte de bu noktada yine sahiplenilmesi gerektiğini öğreniyoruz.

Aklıma gelen bir hadiseyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. 1960’lı yıllarda Doğu Anadolu Bölgesi’nde kurulması planlanan Atatürk Üniversitesi için yer tespiti yapılmaktadır. Her il gelecek olan bu büyük devlet yatırımını kazanabilmek için çaba göstermektedir. İstanbul Üniversitesi’ndeki bir heyet bu konuda tarafsız bir karar almak için ortaya attıkları öneri kabul görmüştür. Bu öneriye göre İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Doğu illeri kökenli öğrenci sayılarına bakılarak; hangi ilde daha fazla öğrenci varsa o ile üniversite kurma kararı alalım denilmiş ve herkesçe uygun görülmüştür. Açık ara Elazığlı öğrencilerin sayısı fazla çıkınca karar alınmış, yer tahsisi bile yapılmış, son anda siyasi ayak oyunları ile Atatürk Üniversitesi Erzurum’a kaydırılmıştır. Ah Elazığ geçmişte de yalnızdın! Bugün de yalnızsın!...

***

“Merhum Dr. Fehmi Toker’in Eşi Ulviye Toker Elazığ Milletvekilliği İçin CHP’den Adaylığını Koyacak” Başlığı ana sayfamızın üst kısmında bulunuyor. Aile dostumuz olarak hatırladığım; Ailece Ankara ziyaretlerimizde mutlaka uğradığımız Rahmetli Ulviye Toker Hanımefendi’yi saygıyla anıyorum. Kendisi Ankara’ya gelen ve resmî kurumlarda bir işi olan her Elazığlı’nın önüne düşüp mutlaka yardımcı olmuşluğuna şahitliğim vardır. Mekânı Cennet olsun.

***

“Borçlu Sınıf Geçme Usulünün Kaldırılmış Olması Randımanı Artırdı” haberi ana sayfamızın orta kısmında kendine yer buluyor. Millî Eğitim sisteminde uygulanan bazı sistemlerin verimi azaltıp artırdığına dönemsel olarak şahit oluyoruz. Uygar toplumlar düzeyine erişebilmek için, Eğitim Sistemimizi yazboz alışkanlığından çıkarıp; millî ve manevi değerler eşliğinde, bilim ışığı altında uygulamamız zaruridir. Aksi takdirde cehaletin kucağında, düşmanlarımızın elinde oyuncak olmaya mahkumuzdur.

***

“Bazı Parklarda İçki İçiliyormuş” haberi ana sayfamızın orta kısmında yer alıyor. Halkın faydalanması gereken bu tarz sosyal mekânların, kötü alışkanlıkların sergilendiği yerler olmaması gerekmektedir. Günümüzde artık bu tarz görüntülere sık rastlanılmasa da, ahlak çöküntüsüne yol açacak görüntüler de bazen karşımıza çıkabiliyor.  

***

“Futbolcuların Aşırı Hareketlerine Şahit Olunuyor” haberi ana sayfamızın orta kısmında bulunuyor. Atatürk’ün “Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim” sözünün ne kadar isabetli bir vecize olduğunu bir kere daha anlayabiliyorsunuz.

***

“İlkokullar Beşinci Sınıf İmtihanları Yarın Bitiyor” haberi ise yine ana sayfa haberlerimizden. Yaklaşan yıl sonu ile bu tarz haberlerimiz de sayfalarımızda yer buluyor.

***

Yaralama – Hakaret ile ilgili asayiş haberlerimiz ise ana sayfamızın alt kısmında bulunuyor.

***

“Nereye Gittiği Bilinmeyen Belediye Meclis Üyesi Faik Coşkun Elazığ’ı Terketti” başlığı ise yine gözlerden kaçamıyor. Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre İcra dosyaları ile ilgili zor günler geçiren Faik Coşkun’un Elazığ’ı terk ettiğini öğreniyoruz.

***

Dinsizlik başlıklı yazısı ile gazetemizde değerli görüşlerini paylaşan Rıfat SUNGURTEKİN hocamızı saygı ile anıyoruz.

***

Şükrü KACAR hocamız ise, köşesinde Ücret Dengesi adlı yazısı ile Turan okuyucularıyla buluşuyor.

***

“Şehrimizde Hazar Halk Dersanesi Hizmete Açıldı” haberimiz ise Eğitim sevdalısı olan ilimizde bu yolda bir meşale yakan bir kurum bilgisini okurlarına ulaştırıyor.

***

Açık Teşekkür Babası yazısı ise bize unutulan güzel bir uygulamayı hatırlattı; Babası Hüseyin KOÇ, Amcası Ömer KOÇ evladlarının tedavisi sürecinde kendileri ile ilgilenen Sağlık mensuplarına Açık Teşekkürde bulunarak; günümüzde Doktorlara saldıran sözde insanlara geçmişten bir ders veriyorlar.  

Selam ve Saygılarımla.