Bu haftaki Tarihten Bir Yaprak köşemize 22 Ağustos 1972 tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

“HAZAR SANTRAL İŞLETMESİ ARIZALAR İÇİN BİR AÇIKLAMA YAPTI” Manşeti gazetemizin üst kısmında dikkatleri üzerine topluyor.

“Elazığdaki Elektrik Arızları Köy Bağlantılarından Oluyormuş” alt başlığı ise bizlere içerik hakkında bilgi veriyor. 

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, 1972 yılının Ağustos ayında sık sık yaşanan elektrik kesintileri sonrasında bir açıklama yapmak zorunda kalan Hazar Santral İşletmesi, yaşanan arızaların kaynağının köy bağlantıları olduğunu açıklamış. Bu konu hakkında pek de tatmin edici bulunmayan bu açıklama o günkü gazetemiz tarafından açık bir şekilde eleştirilmiş.

Enerji tedarikleri günümüzde de zor ve bazen sıkıntılı olmakla beraber, insanların enerjiye olan ihtiyaçları gün geçtikçe artmaktadır.

***

“3. Beş Yıllık Plan Döneminde Gübre Üretimini Arttırmak İçin 4.7 Milyarlık Yatırım Yapılacak” Başlığı Gazetemizin orta bölümünde küçük puntolarla yazılmış. Bu başlığın hemen altında ‘’Demir-Çelik Sektörünün Yatırım Hacmi de 10.8 Milyar Lira Olarak Tespit Edildi” bilgisine ulaşıyoruz.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre ülke içerisinde üretimi artırmak için yatırım planlaması yapılmış, farklı sektörlerde farklı miktarlarda yatırım yapılması için kaynak aktarılmış, artan gübre ihtiyacını karşılayabilmek içinde, 5 yıllık kalkınma planı projesinde ciddi bir kaynak ayrılarak üretimi arttırmak hedeflenmiş.

Dikkatinizi alt başlıkta bulunan bilgiye çekmek istiyorum. Devlet bir sektörde yatırım hacmini tespit ederek, sınırları çiziyor. Bu aslında bu planlamaların ne kadar işin ehli insanlar tarafından yapıldığını bizlere hissettiriyor. Devlet diyor ki yatırımcılarım siz bu sektöre en fazla şu kadar yatırım yapabilirsiniz. Fazlası dengeyi bozar, iş başka yönlere kayar... eğer paran varsa başka sektörde yatırım yaparsın.  

Eski Türkiye’de, işin uzmanları devlet kaynaklarını da hesaba katarak, toplumun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 5 yıllık kalkınma programları yaparlardı. Siyasi ve uçuk, ölü yatırımlardan ziyade, toplumun refahı ve çıkarı en önde düşünülerek yapılan planlamalardı bu planlar.

***

“Eskişehir Ticari İlimler Akademisi Televizyon Stüdyosu Kuruyor” Başlığı ana sayfamızın orta kısmında kendine yer buluyor.

1972 senesinde Eskişehir’de Televizyon Stüdyosu kurabilmek gerçekten ileri görüşlü bir çalışma olmuş.

***

“Orman Ürünleri Sanayiinde Yeni Tesislerin Belirli Standartlara Göre Kurulması Öne Sürülüyor” Başlıklı Haberimiz ise ana sayfamızın alt kısmında yer alıyor.

Sanayi sektöründe standartlaşmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Standartlaşma beraberinde kalite ve verimliliği getirmiştir.

***

“Özel Sektör Bakanlarla Yapacağı Toplantıya Götüreceği Görüşleri Tespit Ediyor” Başlığı ana sayfamızın alt kısmında bulunan bir diğer haberimizin bilgisini bizlere ulaştırıyor.

Devletimiz her daim özel sektörün önündeki zorlukları aşmasında yardımcı olmuş ve olmaktadır. Bu kapsamda sanayicilerimizin asıl sorunlarını devlet yetkililerine taşımalı ve bu konuda koordineli çalışmaları, Türk sanayisinin önünü açacaktır.

***

Gazetemiz, “Açık Teşekkür” başlığı altında, Adil KOZA adlı beyefendinin kızı Mutlu’yu, başarılı bir operasyon sonucu sağlığına kavuşmasında vesile olan, Çocuk Hastalıkları Mütehassısı Dr. Mazhar GÜNER’e yapmış olduğu Teşekkür metnini yayınlayarak; eski, güzel ve nazik bir davranışı bizlere tarihin tozlu sayfalarından tekrar hatırlatıyor.   

Selam ve Saygılarımla.