Özel işlerim dolayısıyla bir süredir il dışında Ordu’daydım…
Karadeniz’den Amasya’ya geçerken; hem gazetemiz TURAN’a haber yapmak, hem de yeni transferleriyle merâk ettiğim Elazığspor’u tribünden izleyerek daha sağlıklı yorumlayabilmekti amacım.
Geçmişte Elazığlı Basın Mensupları olarak Elazığspor’un yer aldığı kategoriye ve ligde bulunduğu sıralamaya bakmaksızın ve mesafe tanımaksızın gitmedik deplasman bırakmazken, Ordu’dan Amasya’ya geçmek deplasman bile sayılmazdı bizler için…
Sağ olsun TSYD İl Temsilimiz Sevgili Coşkun KAMAÇ’ın akreditasyon işlemlerini yapmasıyla Amasyaspor FK- Elazığspor Maçı öncesinde, bizim eski Şehir Stadı’nı andıran Amasya 12 Haziran Stadı’ndaydım.
Amasya Yeşilırmak Gazetesi’nden tecrübeli gazeteci Zeki KARADAYI’yla tanışınca, yaptığı transferlerle Amasyaspor FK’nın ligin ilk yarısındaki takımdan çok farklı bir ekip olduğunu, Ligin 2. Yarısı’nda önce iç sahada Lider Yeni Mersin İY ile sonra da Kütahya Deplasmanı’nda berabere kaldığı 2 maçta da galibiyeti kaçıran taraf olduğu bilgisini edindik.
Amasyaspor’u 17 senelik amatör yaşantısından profesyonel liglere taşıyanın da bugün her bakımdan finanse edenin de Belediye Başkanı Mehmet SARI olduğunu anlatan meslektaşımız sözlerini tamamlamadan, Amasya’nın çok sevilen Belediye Başkanı SARI’yı 12 Haziran Stadı’nın tribünlerini dolduran Amasyalılar’a bizzat elleriyle Amasyaspor atkısı dağıtırken gördük…
***
Elazığspor’u tribünden destekleyenler 2 aileyle birlikte yaklaşık 20 kişilik bir gruptu ve belli ki Amasya‘da yaşayan Elazığlı çalışanlardan oluşuyordu.
Oysa tribünlerdeki Amasyalılar’ın heyecanı ve takımlarına destekleriyle, rakibin iyi bir hava yakaladığı da stadyumun atmosferinden anlaşılıyordu.
Elazığspor kalede Hakan, O’nun önünde Hakan BOZKURT, Emre, Yiğitcan ve Hasan’dan oluşan bir 4’lü savunma, sağ kanatta Çağrı, ortada Fatih KIRAN ile Yağızcan, sol kanatta Mesut, onların önünde ve forvet arkasında Hakkı İsmet ile ileri uçta Mert Efe olmak üzere 4-5-1 dizilişiyle sahaya yayılırken, daha oyuna ısınmadan 2. Dakika dolarken kalesinde golü görme şanssızlığına uğrayan oyuncuların bu olumsuzluktan etkilenmemeleri önemli bir artıydı!..
İlerleyen dakikalarda ısrarla kanatları kullanmada, mevki tanımaksızın oyun alanının her yerinde arkadaşlarının kademesine girmek suretiyle takım savunmasına özen göstermede ve rakibe boş alan bırakmamakta gayretli olan Bordo-Beyazlılar, bir de ayağa isâbetli paslarla önce topa sâhip, sonra da oyuna hâkim olunca Elazığspor’un ev sâhibi mi deplasman ekibi mi olduğunu ayırt etmek bilmeyenler için hiç de kolay değildi!
Oyunu rakip yarı alana yıkmak ve skora aldırmadan gol kovalamak, Elazığspor’a erken yediği gole erken cevap verme fırsatı tanırken, Bordo-Beyazlı Temsilcimizin bulduğu gol hem tribünlerin coşkusunu kırdı, hem de Amasyaspor’lu oyuncuların özgüvenini sarstı.
Skoru koruyayım ya da savunmayı sağlam tutayım, kapanıp kontratağa çıkarak gol kovalayayım anlayışında olmadan rakip kaleye toplu ve hücumda çoğalarak ataklar geliştiren Elazığspor’un bu stratejisi, hem rakip Amasyaspor’un şaşırmasını, hem de tribünlerin tedirgin olmasını sağladı!
Elazığspor ne zaman oyundan düşer, Amasyaspor ne zaman şaşkınlığını üzerinden atar beklentileri sürerken, Bordo-Beyazlı Takım’ın yeni transfer Mert’in golüyle öne geçmesine rağmen yakaladığı çok net pozisyonları sonuçlandıramaması, rakibin gücüne rağmen maçı erken koparmasına ve galibiyeti garantilemesine engel oldu.
Bu arada Kaleci Hakan’ın libero gibi savunmanın arkasına atılan toplara zamanında müdahalesiyle bertaraf ettiği ve özellikle savunmanın sağ kanadından verdiğimiz açıklarda rakibin girdiği biri gol olan ötekileri de kendisinin kurtardığı tehlikeleri de unutmamak lâzım!      
***
Maçı bir cümlede özetlememi isterseniz; Amasya’da izlediğim Elazığspor bu sezonun en iyi futbolunu oynayan takımdı ve Amasyalılar 75. Dakika’da sürekli pas yapan Bordo-Beyazlı takımı alkışladı!
Sonuç Elazığspor’un artılarının silinmesine sebep oldu elbette!
Biri penaltıdan olmak üzere uzatmalarda 2 dakikada 2 gol yiyen Elazığspor, bu olumlu özelliklere rağmen neden yenildi derseniz; önce yapılan değişiklikler son 15 dakikada çok bariz hissedildiği gibi takımın ritmini bozdu!
Ağır olan Mert’in yerine İzzet’i alıp maç 2-1 lehimizeyken kontratağı düşünmek, Yiğitcan’ı sakatlık nedeniyle zorunlu olarak değişmek tamam da; deneyimli ve top tutan, ayağa pas yapan isimleri kenara almak neden, 5 değişiklik hakkını da kullanacaksınız diye bir mecburiyet mi var?
Sonra; Maçı 45 dakika önde götürmemizi sağlayan Kaleci Hakan penaltıda hamle yapmakta geç kalarak, ardından da önde yakalanıp aşırma vuruşla bir gol daha yiyerek bireysel 2 hatayla mağlubiyete sebep oldu bence!
Oysa ihtarı olan Kaleci Hakan’ı penaltı yaptığı pozisyonda ihraç etmeyen hakem, 90 dakika çalmadığı düdüklerle tepki aldığı gibi, bu poziyonda da hatalıydı!
Hakan ihraç olsaydı 10 kişi kalacak olan Elazığspor çok basit ve kolay olan 3. Golü yemez en azından Amasya’dan 1 puanla dönerdi?
Ne yazık ki son 15 dakika hariç sezonun en iyi futbolunu sergileyen ve galibiyeti hak eden Elazığspor, berabere kalsak üzüleceğimiz bir maçı 2 dakikada yediği 2 golle kaybetti!