Değerli okurlar...

Elazığ’ın bel direği esnaflarımızın zor günler geçirdiği, ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçoğunun günü siftah etmeden kapattığı, SSK, BAĞKUR primleri altında ezildiği, bazen siftah etmeden kepenk kapattığı, yüksek faizli krediler ile işyerini kapatmamak için krediler alıp (EVİNİ-MALINI İPOTEK ETTİRMEK ŞARTIYLA) çarkını döndürmeye çalışan PERİŞAN esnaflar, sadece SEÇİM yaklaşınca KIYMETE biniyor.

Normal zamanda kapısı çalınmayıp hali hatırı GÖZARDI edilen esnafın seçim zamanı kapısı çalınır, hali- hatırı sorulur. BİR ZİYARET 1 OY, 1 GÖSTERMELİK selam 1 OY yanılgısına düşerek SANDIKLAR AÇILINCA, OYLAR SAYILIP SONUÇ BELLİ OLUNCAYA KADAR devam eden bu süslü ve MENFAAT ziyaretlerine Elazığ'ın ASİL ESNAFI kanar mı bilinmez ama; PERİŞAN ESNAFLARIN KRAL ODA BAŞKANI olma RÜYASINA dalıp KÖPRÜYÜ GEÇENE KADAR türküsünü içten içe SİNSİCE mırıldananlar hep oldu bu memlekette ve hep olacaklar gibi de görünüyor.

Birkaç yıl önce bir köşe yazımda yine aynen günümüzde olduğu gibi DARDA ve ZORDA olan esnaflarımızın sıkıntılarına değindiğim ‘PERİŞAN ESNAFLARIN KRAL ODA BAŞKANLARI’ başlıklı bir habere imza atmış, tamamen esnaflarımızın sıkıntılarını çözmek yerine SALTANAT sürmenin ve KOLTUK sevdasına kapılmanın derdine düşen esnaf odalarını eleştiren bir özel habere imza atmıştım. Haberin yayımlandığı gün DEĞERLİ ELAZIĞ ESNAFLARIMIZDAN çok ciddi manada destek almış lakin esnaf odalarından ne hikmetse ciddi manada tepki almıştık...  

Maalesef günümüzde de değişen bir şey yok; esnaflarımız yine KAN AĞLIYOR, birçoğu ekonomik sıkıntılar ve borçlarını ödeyemediği için KEPENK KAPATMAK zorunda kalıyor. Kredi almak isteğinde kefil, ipotek gibi birçok şart öne sürülen, bin bir güçlükle çektiği kredileri zar zor ödeyen, ödeyemeyince evine, arabasına, evindeki eşyasına HACİZ gelen esnafların parasıyla ‘çarklarını’ döndüren ‘bazı’ esnaf temsilcilerinin; esnafların sorunlarını çözme konusunda ciddi bir birlik ve beraberlik göstermemeleri dikkatlerden kaçmıyor. Hükümetin esnafların borç batağından kurtulması, icralık olmaması ya da ekonomik olarak yaşadıkları sıkıntıları çözmesi adına hayata geçirdiği birçok projenin il bazında bazı kurumlar tarafından türlü sebeplerle engellenmesi kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Devlet eliyle esnafların sıkıntılarını çözme adına sağlanan olanakların kullandırılmasında banka türü engellerin yanında, esnafın bu sorunlarının çözümü adına mevcut esnaf temsilcisi konumundaki temsilciliklerin hangi çalışmaları yaptığı merak konusu olmaya devam ederken, esnaflar sayesinde faaliyetlerini sürdüren bu temsilciliklerin ‘çözüm’ adına hangi girişimde bulundukları maalesef bilinmiyor. Elazığ’daki birçok esnaf tabiri caizse kan ağlıyor, borcunu ödeyemiyor, öyle gün oluyor ki siftahsız dükkân kapatıyor. Esnafın hali perişanken, esnafları temsil eden, onların sorunlarının çözümü için proje üretmesi gerekenlerin bu konunun çözümü noktasında sessiz kalmaları gerçekten akıl alır bir durum değil. Zor gününde esnafın yanında olması, sıkıntılarını çözme konusunda proje üretmesi gereken bazı esnaf temsilciliklerinin esnaf can çekişirken sessiz kalmaları veya el birliği içerisinde çözüm yolları üretme adına bir araya gelerek esnafların sesi olma konusunda tam manasıyla gerekli birlikteliği sağlayamamaları kamuoyunda tepkilere neden oluyor. 

Velhasıl kelam; Elazığ’da esnaflar ‘imdat’ diyorken, ‘bazı’ kooperatifler, birlik ve odalar ne yapıyor? Elazığ’da esnafların yaşadığı sorunlara çözüm bulma adına neden tam manasıyla bir birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmiyor? Ekmeğe muhtaç hale gelen esnaflar bu haldeyken temsil noktası olan bu kurumlar ne yapıyor? Diye sormadan edemiyor insan...

Esen kalın değerli okurlar.