Günümüzde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle yatırımcılar tasarruflarını korumak adına, paranın erimemesi için risk alarak kripto para piyasası gibi riskli varlıkları tercih etmeye başladılar. Ancak geçen yıl 69 bin dolar seviyelerinde iken günümüzde 19 bin dolaylarına kadar düşen Bitcoin, ne yazık ki yatırımcılarını üzdü.

Bütün bunlara rağmen yatırımcıların bu sektöre olan ilgisi her geçen gün artıyor. Son veriler Türkiye’ de yaklaşık 14 milyon kişinin kripto para sahibi olduğunu gösteriyor. Özellikle nüfusun 18-40 yaş aralığındaki genç kesimin kripto para gibi yeni yatırım araçlarına ilgi gösterdiği ve talep yarattığı belirtiliyor.

Kripto piyasasındaki genel düşüşe ve getirisi ile yatırımcıyı mutlu etmemesine rağmen, yüksek enflasyon sonucu döviz kurlarındaki hareketlilik sonrası yatırımcıların bu piyasaya ilgisi her gün artmaktadır. Açıklanan verilere göre son dönemde 24 saatte yapılan işlem hacminin yaklaşık 600-650 milyon dolar dolaylarında olduğu belirtilmektedir. Yıl sonuna kadar bu rakamın daha da yükseleceğinden söz ediliyor.

Yetkililer önümüzdeki yıllarda kripto para sektörünün yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu açıklıyorlar. Dünyada kriptoya ilgi gösteren ülkeler sıralamasında Nijerya, Tayland ve Filipinler gibi ülkeler yer alıyor. Bu ülkeleri sırasıyla Vietnam, Türkiye, Arjantin, Güney Afrika, İsviçre, Kenya ve Malezya izliyor.

Görüldüğü gibi Türkiye, kripto paraya talep konusunda halen Avrupa’da birinci, Dünyada ise ilk beş arasında yer almaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi, ülkemizde bu kadar ciddi anlamda risk almaya hazır milyonlarca insanın var olma nedeni olarak yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık gösterilmektedir.

Son yapılan araştırmalarda, ABD, Ukrayna ve İngiltere’nin kripto para kullanımında önemli bir büyüme kaydettiğini ortaya koymaktadır. Ukrayna’nın kripto kullanımı açısından ABD’den sonra ikinci büyüklüğe gelmesinin nedeni Rusya ile 24 Şubat’ tan beri devam eden savaş olduğu ifade ediliyor. Ukrayna 2021’de ülke nüfusu en fazla kripto para benimseyen ülkeler sıralamasında dördüncüydü. Bu arada yapılan açıklamalardan, ABD Merkez Bankasının (FED), kripto varlıklarla ilgili faaliyetlerde bulunan veya bulunmak isteyen bankalara birtakım uyarılarda bulunduğunu ve onlardan öncelikle düzenleyicileri bilgilendirme ve işlemlerin güvenli ve sağlam bir şekilde yürütülmesini istediğini öğreniyoruz.

Risk almanın yaratacağı iki sonuç vardır. Biri felaket, öteki ise fırsattır. Günümüzde insanlar bunu bir fırsat olarak görmekte ve değerlendirmek istemektedirler.