1 Mayıs 1930 tarihinden beri yayın hayatında bulunan TURAN Gazetesi 96’ncı yaşını kutlamanın haklı gururunu yaşıyor. Türkiye’nin en eski 10 gazetesinden biri olmak ve 96 yıldır bu devamlılığı göstermek kolay değil. Köklü geçmişi ile bu uzun süreçte ayakta kalmak, tarafsız haber anlayışıyla okurlarının güvenini kazanmak ve saygınlığını korumak, en önemlisi bu devamlılığı sürdürmek onun değerini artırıyor.

Türk basın tarihinde yazılı basının karşı karşıya kaldığı zorluklar, baskılar ve ayakta kalma mücadelesi ile gazetecilerin görevlerini yürütürken yaşadığı sorunların yanı sıra, zaman zaman yaşanan ekonomik krizler dikkate alındığında, Turan Gazetesinin 96 yıllık bu yaşam sürecinde yaptıklarının ve devamlılığının önemi ve değeri daha da anlaşılır oluyor.

Yazılı basın, dünya tarihinin çeşitli dönemlerinde öncelikle ekonomik, sosyal ve siyasi hayatı etkileyen ve yönlendiren güçlü kurumların başında gelmiştir. 19. yüzyılda Osmanlı yayın dünyasına giren gazeteler de, kamuya çeşitli konularda yönlendirme görevini üstlenmişler. Türk basın tarihinde ilk olma özelliği taşıyan Takvim-i Vekayi 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üstlendiği haber görevleriyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yönünde önemli katkılar vermiştir. (1)

O günlerden Cumhuriyetin ilk yıllarına gelindiğinde; Ankara’da Hakimiyet-i Milliye, Yeni Gün gazeteleri, İstanbul’da Vakit, Akşam, İkdam, Tanin ve Tevhid-i Efkar, ileri yayınlanmış önemli gazeteler olmuştur. Daha sonra Vatan ve Cumhuriyet gazeteleri yayın hayatına dahil oldular. Anadolu basını olarak; 1867 yılında Erzurum’da yayınlanmaya başlayan Envar-ı Şarkiyye, Kayseri’de 1910 yılında yayınlanan Erciyes, 1918’de yayın hayatına başlayan, ancak Temmuz 1920’de isim değiştiren Yeni Adana, Kastamonu’da yayınlanan (15 Haziran 1919-14 Aralık 1931) Açık Söz, ilk sayısı 14 Eylül 1919’da Sivas’ta çıkan İrade-i Milliye gazeteleri Cumhuriyetin ilk yıllarında basın hayatında yer almışlardır. (2)

Neredeyse Cumhuriyetimizle yaşıt olan Turan Gazetesi bu şehrin hayatında ve hikayesinde önemli rol oynamıştır. Günümüzde iletişim teknolojisinin ileri düzeyde gelişmesi dikkate alınırsa, insanlara sadece haber iletmek değil, onun yerine yazıları ile olaylara ve gündeme bir bakış alanı sunma açısından gazetemizin yazar kadrosu çok önemli sorumluluklar üstleniyor.

Önceki yüz yıllara göre habercilik anlamında önemini ve özelliğini kaybeden gazeteler, şimdilerde akıllı telefonların içerisinde hapsolmuş durumdadır. Bu açıdan bakıldığında Turan Gazetesinin önceki yıllarda olduğu gibi günümüzdeki zengin ve elit yazar kadrosu yorum ve değerlendirmeleri ile okurlarına yeni ve farklı pencereler açıyor. Bütün bu gelişme ve değişmeler doğrultusunda yeni bir anlayış ile yayın hayatını sürdürmeye çalışan gazetemize daha nice yıllar ve başarılar diliyoruz.

Kaynakça:

(1)   google.com

(2)   Türk Basın Tarihi (İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Lisans Programı)