Yapılan araştırmalara göre Halk Kütüphaneleri fark edilir ölçüde kamuoyunun gündemine girmeyi başardığı öne sürülüyor.

   Bazı yerlerde resmi ve gönüllü kuruluşların kütüphaneler için bağış toplama çabaları ülkemizin bazı yörelerinde ivme kazandığı bertiliyor.

   Kütüphane hizmeti sunan belediyelerin sayılarında artış olduğu, bazı belediyeler Halk Kütüphaneleri kapsamında öğrencilerin ders çalışmaları için etüt merkezi, kütüphane ve İnternet erişimi yaptığıdır.

   İstanbul'da bazı belediyelerde; Kültür ve Eğitim Merkezi, Bilgi Evi, Gençlik ve Kültür Merkezleri adını taşıyan 30 civarında hizmet merkezi bulunuyor.

   Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı iş birliğiyle geçmiş yıllarda: eve bağımlı hasta, özürlü ve yaşlı kimselere “Eve Kitap Servisi" başlatılmış, fakat bu girişim fazla ilgi görmemiştir. Yine yapılan araştırmalara göre Avrupa ve Türkiye'de Halk Kütüphaneleri açısından aynı yönde hareket ettiği, batıda gözlemlenen kütüphane hizmetlerinin ülkemizde de aynı olduğu görülmüştür.

   Elde edilen bilginin toplanması, depo edilmesi, dağıtılması alanında işlemleri gerçekleşen Halk Kütüphaneleri bilgi için geçiş kapısı olarak bilinir. Öğrenme, kültürel gelişim ve karar verebilmek konularında bireylerin gelişmelerine katkılar sağlar. Bu gelişimin farklı proje ve etkinliklerle geliştirilerek sürmesi temennimizdir.

ÜLKEMIZDE KÜTÜPHANELER

Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi alanı içinde yer alan Millet Kıraathanesi en büyük kütüphanelerimizden biridir. 125 m2 kapalı alanı olan kütüphane aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebiliyor.

Diğer önemli kütüphanelerden bazıları:

Millet Yazma Eserler Kütüphanesi/İst. Fatih'te (kuruluşu 1916)

Atatürk Kitaplığı/İst. Beyoğlu-Taksim (1924)

Beyazit Devlet Kütüphanesi/İst. Fatih (1884)

İslâmî Araştırmalar Merkezi/İst. Üsküdar (1884)

İzmir Millî Kütüphane/İzmir - Konak (1912)

Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi/İst. Fatih (1927)

Doğan Hızlan Kütüphanesi/Antalya-Murat Paşa (2011)

Kadın Eserleri Kütüphanesi/İst. Fatih-Fener semtinde (1990)

Salt Galata - Tarihi Osmanlı Bankası binasında (2011)

KİTAP SAYILARI

Millî Kütüphane: 1,5 milyon civarında kitap bulunuyor.

Halk Kütüphaneleri: 21 milyon 125 bin kitap

Üniversitelerde: 18 milyon 513 bin kitap

Örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerinde:103 milyon kitap bulunuyor. Türkiye'de kütüphanelerin tamamında 145 milyon civarında kitap bulunuyor. Bu kitap sayılarıyla ülkelerin kütüphanelerinden çok gerideyiz. Kitaplara ve okumaya çok önem vermemiz gerekiyor.

 DÜNYANIN EN BÜYÜK KÜTÜPHANELERİ

İngiltere Britanya Kütüphanesi (kuruluş 1753), Londra’da 170 milyon kitap

ABD- Kongre Kütüphanesi 170 milyon, New York Kütüphanesi 53 milyon Kitap

Çin- Şanghay Kütüphanesi 56 milyon kitap

Kanada- Ottowa Kütüphanesi 54 milyon kitap

Rusya- Moskova Devlet Kütüphanesi 47 milyon kitap

Japonya- Millî Diyet Kütüphanesi 44 milyon kitap.

     Bu ülkelerin diğer şehir kütüphanelerindeki kitaplar da düşünüldüğünde kitap sayılarının daha büyük olduğu görülür.

DÜNYADAKİ HALK HÜTÜPHANELERİ

2016 yılı verilerine göre:

1. Çin'de 51 bin Halk Kütüphanesi

2. Rusya'da 46 bin

3. Hindistan'da 29 bin 800

4. Ukrayna'da 18 bin 323

5. ABD'de 9 bin 42

6. Polonya'da 8 bin 290

7. Almanya'da 8 bin 195

8. Meksika’da 7 bin 260

9. İtalya'da 7 bin

10. Vietnam'da 6 bin 691

Türkiye dünyada ülkeler arası halk kütüphaneleri sıralamasında 39.sırada bulunuyor. Türkiye'de 1.213 kütüphane var. 10 halk kütüphanesi dahi bulunamayan ülkelerin sayısı ise 67'dir. Dünyada 216 ülkede halk kütüphanesi var. BM'ye göre dünyada tanınan ülke sayısı 208'dir.

   Türkiye'de 1 Millî Kütüphane, 1. 213 Halk Kütüphanesi, 606 üniversite kütüphanesi ve 32 bin 157 örgün yaygın kurumlarında olmak üzere 33 bin 978 kütüphane var.

Z KÜTÜPHANELER

   Z Kütüphane (Zenginleştirilmiş Kütüphane) okul kütüphaneleri kapsamında geliştirilmiş ve öğrencilerin hizmetine sunulmuş yeni bir kütüphane modelidir. Z Kütüphane ilk defa  2014 yılında Millî Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı bazı bakanlıkların da (Orman ve Su İşleri Bakanlığı - Türkiye Belediyeler Birliği) paydaşlığını Üstlendiği "OKULLAR HAYAT BULSUN" adı altında hayata geçirildi.

   Z Kütüphaneleri: okul öğrencilerinin eğitim ve öğretim faaliyetlerini destekleyerek kişisel gelişimleri katkı sağlamak amacıyla faaliyete geçirildi.

   Ülkemizde Kütüphaneler Millî bir mesele ve dava haline getirilmelidir. İnsanlar üzerinde kitap ve kütüphane genel bir kültür olarak kabul görmeli ve işlevsel hale gelmelidir. İnsanları ancak kitaplar aydınlatabilir. Bu sebeple okumaya önem vermeli, okuma alışkanlığı üzerinde durmalı ve yoğunlaşmalıyız.

   İyi bir toplum yetiştirmek gibi bir derdimiz var ise derslerde bir iki saat kitap okuma yerine kitap okuma dersi koymalı ve öğrencileri kitaplara duyarlı fertler olarak yetiştirmeliyiz.