Kıymetli TURAN Gazetesi okuyucuları, uzun zamandır sosyal medyadan haklarını arayan Kamu Mühendislerinin son zamanlarda sesi olmaya çalıştığımı belirterek, bu mecradan da yazım ile detaylı analiz yaparak yine desteğimi sürdürmek istiyorum.

Kamuda birçok alanda mühendisler aktif şekilde görev almaktadır. 3 yıl önce dünyamızı ve ülkemizi kasıp kavuran Covid-19 salgını ile karşı karşıya kalmıştık. Resmi rakamlara göre, dünyada 6.866.434, ülkemizde ise 101.492 kişinin yaşamanı yitirdiğini biliyoruz. AFAD’ın 11.03.2023 tarihli açıklamasında ülkemizde meydana gelen depremlerde vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 47.975 olmuştur. Covid-19’la ülkemizde vefat eden insanlarımızın hemen hemen yarısı kadar kişi depremlerde vefat etmiştir. Depremin 11 güzide şehrimizde yaptığı yıkımı, göçü, hastaların durumunu ve psikolojik etkilerini de sayarsak Covid-19’dan daha fazla etki bıraktığı rahatlıkla söylenebilir.

Covid-19’da sağlık çalışanlarımızın ne kadar özverili çalıştıklarına şahit olmuştuk, aynı özverili çalışmayı deprem bölgelerimizde mühendislerimizde de fazlasıyla gördük ve görüyoruz. 11 şehrimizde hala daha yıkımın hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Kamuda çalışan mühendislerimiz inşaat, elektrik, enerji, çevre ve jeoloji alanlarında çeşitli illere görevlendirilmiştir. Hasarlı binalarda canları pahasına tespit işlemlerini yapan mühendislerimiz, herkesin girmeye korktuğu yapıları denetlerken, hükümetinden Covid-19 sonrası sağlık personeline nasıl sahip çıkıldıysa aynı şekilde kendilerine de sahip çıkılmasını istemektedirler.

Özellikle 2016-2023 yılları arasında diğer meslek gruplarına göre %100’e varan gelir kayıplarına uğrayan kamu mühendisleri, hakikaten çok zorlu bir lisans ve yükseköğrenim eğitimden geçerek yıllarca KPSS sınavlarına çalışarak yüksek puan alan ve atanmayı hak eden kişilerdir. Kamu Mühendisleri, ülkemizin çeşitli bölgelerinde; tarım ve ormancılık, ziraat, enerji, elektrik-elektronik, çevre ve şehircilik, ulaşım, inşaat, makine, bilişim sistemleri gibi alanlarda hizmet vermektedirler.

   

Kamu Mühendisleri kendilerinden sorumlu Bakanlara günlerdir haklarının verilmesini talep etmekte ve Covid-19 sonrası Sağlık Bakanından üst düzey iyileştirme gören sağlık çalışanları gibi kendi bakanlarından da iyileştirme ve sahiplenme istemektedirler.

Belki yazımızı okuyan ilgisiz ve muhalif ruhlu insanlar, bu deprem zamanında ülkenin bu halinde maaş yükseltilmesi mi istenir gibi seviyesiz yorumlar yapabilir. Ülkemizin kamu israfları engellenirse, torba yasa ile kamu mühendislerine ek gelirler sağlanırsa, gösterge yansıtma oranları artırılırsa ve sonuç olarak da gelir adaletsizliği ortadan kaldırılırsa, bu mühendislerin ülkemiz adına daha başarılı ürünler ortaya çıkaracağı aşikârdır. Kusursuz yol, köprü, baraj, hastane inşaatları ve ameliyathane modernizasyonu gibi birçok kaliteli hizmet istiyorsak, kaliteli mühendislik hizmetlerini almamız gerekiyor. Bunun için de devletimizin, aklı/fikri geçim derdinde olmayan mühendislere huzurlu ve müreffeh bir yaşam ortamı sağlaması gerekir. Burada konumuz kamu mühendisleri olduğu için sadece bundan bahsettim ama hepimizin de bildiği gibi diğer bazı meslek gruplarında da özelikle öğretmenlerde yüksek enflasyona yenilen kamu çalışanları mevcuttur. Bazı meslek gruplarını destekleyen sendikaların özelikle bu deprem zamanında kamu mühendislerinin haklı taleplerini dinleyerek, merkezi yönetim sorumlularına konuyu en iyi şekilde aktarmaları ve desteklemeleri de ricamızdır.

Kamuda çalışan mühendislerin maaşlarında ciddi oranda iyileştirme yapılması gerektiğini tekrar belirterek; kaliteli projelerin mühendislerin imzalarıyla hayata geçtiğini ve her türlü yatırımın altında cefasını bu insanların çektiğini, hak ettikleri maaşı ve tazminat haklarını almaları gerektiğini vurgulamakta ülkemiz adına yarar görüyorum.

Yazımıza konu olan mevzu, mühendis kardeşlerimizin haklarını almaları, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında rahata erişmeleridir. Derdimiz meslekler arası kıyas değil, herkesin hak ettiği ücreti veya maaşı almasıdır.

Umarım en kısa zamanda tüm kamu çalışanları haklarını alır ve ülkemiz adına başarılı projelere imza atarlar.

ESEN kalınız.