İdeal, yaşanabilir kent düşüncesini ele alırken yerel yönetimlerin yani asıl olarak belediyelerin önemini hatırlatalım. Birey olarak kolektif ideallerimizi oluştururken şehir denklemlerinin hangi elemanlara sahip olacağını aslında her birimiz, çok iyi bilmemiz gerekiyor. Yerel kalkınma potansiyellerinin ele alınması için global pencereden bir bakış açısıyla bakmamız gerekir. Yaşanabilirlik ve kalite açısından baktığımızda ana başlıklar halinde:

ULAŞIM, FİZİKSEL ALT YAPI, ÇEVRE VE DÖNÜŞÜM, YAPI STOK STANDARTI, NÜFUS, NİTELİKLİ İŞ BÖLÜMÜ VE YETERİNCE UZMANLIK ALANLARI, ULUSAL VE EVRENSEL DEĞERLERE SAYGILI BİREY TOPLULUKLARI, EĞİTİM DÜZEYİ VE BUNA BAĞLI OLARAK NİTELİKLİ EĞİTİM KURUMLARI VE KADROLARI, NORMLARA BAĞLI DENETİM DEĞERLERİ, SANAYİ VE TEKNOLOJİ ÜRETİMİ OLAN VE KULLANAN, GÜVENLİK, SAĞLIK VE SPOR KOŞULLARI ANLAMINDA TAM DONANIMLI, KALİTELİ VE ESTETİK MİMARİ ÇEVRE, SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK KALKINMA, DOĞAL KAYNAKLARIN KULLANIMI, TURİZM, FİNANSAL YAPI MEKANİZMALARI, EŞİT HİZMET…

Aslında bir kenti yönetmek ve o kenti kaliteli hale getirmenin ana başlıkları bunlar.

     Ülke olarak yaklaşık yüz gün sonra önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizi nasıl bir beş yıl bekliyor bilmiyorum doğrusu. İlimizde durumlar çok iyi görünmüyor. Adaylar olarak ele aldığımızda pek de bu başlıklar ele alınacak gibi değil. Kimisi afişlerde işten, aştan, sudan bahsediyor, kimisi öncesi ve sonrası diye tutturmuş, halktan ziyade partisini ikna peşinde, kimisi parti müzikleriyle tam gaz devam ediyor. Muhalefeti hiç söylemeye bile gerek yok. Hani bizde bir söz var ‘onun kendine bile hayrı yok’ işte o cinsten hepsi ayrı telden devam ediyor. Üzülerek söylüyorum ki bu şehri VİZYONSUZLUK çok vasat bir hale getirdi. Sayın belediye başkan aday adayları partiniz sizi hangi nedenlerle seçer veya seçmez onu bilmiyorum ama aday olacaklar ve yarışta yer alacaklar için misyonunuza vizyon ekleyin ve gerçekten kendinizi en azından bu şehri kaliteli kılmak, yaşanabilirlik açısından ileri seviyeye taşımak için bu şehre adayın.

     Öncelik olarak iyi ve güçlü bir ekip kurun. Sizinle aynı fikirde olan değil farklı bakış açılarıyla sizi sorgulayacak insanlar olsun yönetiminizde. Tabi egonuz buna müsaade ederse.

     Hesap verilebilir, şeffaf ve dürüst bir yönetim anlayışınız olsun. Düzenli olarak bilgilendirme yapın ve her eleştiriye açık ve her an cevap verebilir durumda kalın.

     Net bir öncelik düzeni oluşturun ve vizyonunuzu sürdürülebilir politikalarınıza ekleyin.

     Karar ve iletişim becerilerinizi yüksek tutun. Diğer kamu organlarıyla her daim bağlantınız olsun. İcra makamında olduğunuz için etkili iletişimle kamu yatırım ve politikalarını şehre kazandırmalısınız.

     Şehrin ekonomisine mutlak hakimiyet sağlayın ve etkili ekonomik kalkınma ve yürütme organizasyonları içerisinde bulunun.

     Empatik bir belediye başkanı olun ve şehrin tüm bileşenlerine hizmet etmeye gayret gösterin.

     Tüm çalışanlarınıza ilham kaynağı olmalı, üst düzey hükümet etme noktasında nihai liyakat esaslı karar merci olun.

     Bütçe ve mali yönetim noktasında tüm detaylara hâkim olun. Fonları doğru ve akılcı kullanın.

     Kentin fiziksel durumundan her an haberdar olun. Kamu yönetim becerisiyle kentteki tüm kamusal dinamiklerin yürütmedeki yetkinizi kullanın.

     İşletme ve mesleki deneyiminiz yoksa ekibinizi çok sağlam kurun. Şehirdeki bir kararın telafisinin yılları alacağını unutmayın.

     Ticaret ve beraberindeki döngüye paydaş olarak değil vizyoner bir statüde katılın.

     Sonuç olarak bu şehre katkı sağlamak amacındaysanız büyük düşünün, risk alın ve seçildikten sonra siyaseti bir kenara bırakın. Kendi geleceğiniz için şehre zarar vermekten vazgeçin. İz bırakma gayretinde olmalısınız. Park, bahçe, tadilat, bina, yol bunlar herkesin yapacağı işler. Unutmayalım bu kent hepimizin, sizlerin veya bizlerin mutlu varlıklı olması pek anlam ifade etmiyor, burada yaşadığımız sürece herkesin refahı güvenliği için mücadele etmemiz gerekiyor. Bizler içinde ufak hatırlatma: Her millet layık olduğu şekilde yönetilir ve her millet icraatına tahammül ettiği yönetimin mesuliyetine ortaktır…