​Biz Elâzığlılar gurbeti pek sevmeyiz.

Memuriyete başlayanlarımızın gözü hep Elâzığ ’da olur ve bir an önce tayinini Elâzığ’a aldırıp sılaya kavuşmak ister.

1985 yılı Haziran ayında Fırat Üniversitesinden mezun olduktan sonra, 1975 yılından itibaren, akrabalarımın olması sebebiyle, aralıklarla ziyaret ettiğim Ankara’ya “Yüksek Lisans” sınavına geldim. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün açtığı sınavı kazanarak Ankara’da okumaya başladım.

Ankara’da çok sayıda Elâzığlı olduğunu biliyordum. Elâzığlıların takıldığı bazı mahfiller vardı. Bunlardan ilk sırada olanı, Sıhhiye Köprüsünün yanında, Strasbourg Caddesi’ndeki Elâzığ Otobüs Yazıhanesiydi. (Şimdi de Nail Emi’nin çay ocağı o vazifeyi yapıyor.)

Ben Ankara’ya yerleştiğimde yazıhaneyi Merhum Mehmet Özdemir ve kardeşi Mahmut ÖZDEMİR çalıştırıyor, Yusuf Dayı (Yusuf TURAN) da yazıhanede kâtiplik yapıyordu. 

Merhum Mehmet ÖZDEMİR ve (Allah sağlıklı ömür versin) Naci TAŞEL o dönem Elâzığ Milletvekiliydiler. İkisi de Bölge mahallesinin delikanlılarından olup, bizim çocukluktan tanıdığımız Ağabeylerimizdi.

Mehmet ÖZDEMİR Ağabey Otobüs yazıhanesini TBMM dışında seçmenleriyle görüştüğü bir ofis olarak kullanıyordu. Hastası, tayin işi, kadro işi veya bir sıkıntısı olanlar; yahut hemşehrilerini görmek isteyenler hep oradaydı.

Haliyle, Elâzığ ’da yaşarken dahi sık göremediğim veya uzun zamandır görmediğim insanları, arkadaşları orada görmek mümkündü. Bu sebeple ve de akrabalarımın burada yaşaması sebebiyle pek gurbet sancısı çekmedim.

İki vekilimiz sayesinde M.T.A. Genel Müdürlüğünde memuriyete başladım. (Allah onlardan razı olsun.) Sonrasında Kültür Bakanlığı’na naklen atanarak Araştırmacı oldum.Nihayetinde üniversiteye intisap ederek akademisyen oldum.

İş sahibi olup evlilik hazırlıkları içindeyken nişanlımla Yenimahalle’de ev aramaya başladım.

Adı Yenimahalle olsa da Ankara’nın eski mahallelerinden olan bu yerde tek veya iki katlı müstakil ve bahçeli evler vardı. Bu güzel evlerden, bahçe içinde iki katlı ahşap bir evin üst katının kiralık olduğunu görünce, alt katta oturan ev sahibinin kapısını çaldık.

Nur yüzlü bir teyze kapıyı açtı ve bizi buyur etti, evini gezdirdi. Nereli olduğumuzu sordu. Elâzığ lıyım deyince gözleri parladı ve “Evladım ne olur bu evi siz tutun”. “Benim çıkan kiracım da Elâzığ lıydı. 11 sene burada oturdu. Hiç incinmedim. Üstelik Anneleri gibi benimle ilgilendiler. Onların gidişine çok üzülmüştüm. Ne olur bu evi siz kiralayın” dedi.

O evi tutamadık ama şunu öğrenmiş olduk; “Elâzığlılar Ankara’da güzel bir isim ve izlenim bırakmışlardı.” Zaman içinde başta İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirler ile diğer şehirlerde yaşayan Elâzığlı hemşehrilerimizin de aynı şekilde Elâzığlılar hakkında güzel bir izlenim ve isim bıraktıklarına şahit olduk.

Müstakil olarak her Elazığlı kendi memleketini bulunduğu her yerde temsil etmelidir ve kanaatim odur ki etmektedir. Ancak, özellikle birer kültür mahfili olan hemşehri derneklerinin de yöresinin kültürünü yaşatma, yöre insanlarını bir araya getirme konusunda teşkilat olarak önemli görevler yaptığını biliyoruz.

Malumlarınız olduğu üzere, Türkiye’nin neredeyse her vilayetinde bir veya birkaç Elâzığ derneği vardır. Zannederim bunların en eskisi, 1948 yılında Ankara’da kurulan Elâzığ Kültür Derneği’dir. Bu dernek, o yıllardan itibaren BaşkentteElâzığ kültürünü yaşatmaya, Ankara’daki Elâzığlıları bir araya getirmeye ve onların müşküllerini çözmeye başlamıştı.

Çeşitli etkinlikler yapan bu önemli kültür mahfilinin yanına diğerleri de eklendi ve Ankara’daki Elâzığ dernekleri çoğaldı. Üstelik bu derneklerden benim müdavimi olduklarıma baktığımda, buralara yalnızca hemşehrilerimizin değil, Diyarbakır, Erzincan, Malatya, Tunceli, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi vilayetlerden kardeşlerimiz ile, Türkiyenin her yerinden insanların gelip gittiğine ve Elazığlılarla dostluk kurduklarına şahit oldum.

Nihayet, Elâzığ Kültür Derneği öncülüğünde, 23 Temmuz 2018 tarihinde Ankara Elâzığ Dernekler Federasyonu(ANELFED) kurularak faaliyetlerine başladı.

Federasyon’nun kurucu dernekleri; Elâzığ Kültür Derneği, Baskil ve Çevresi Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bakır Madenliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Elâzığ Harput Kültür Derneği, Elâzığ Sivrice Hazar Kültür Derneği idi. Sonradan, Elâzığ Bakır Madenliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Palu Kültür ve Dayanışma Derneği, Sivriceliler Derneği ve Karakoçanlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katılımıyla Federasyon daha da büyüdü ve Elâzığ Dernekler Birliği Federasyonu (ELBİRFED) adını aldı.

Bendenizin de yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığım bu güzide kuruluş, değerli hemşehrilerimizin aynî ve nakdî yardımlarıyla, Ankara’da Turan Güneş Bulvarı üzerinde, faaliyetlerini gerçekleştireceği güzel bir daire satın aldı.

14 Ekim 2023 tarihinde, ön cephesi Turan Güneş Bulvarı’na bakan, Yıldızevler Mah. 701 Sok. No: 7/1Çankaya / ANKARA adresinde, saat 14.00’te ELBİRFED genel merkezimizin açılış töreni gerçekleştirilecek.

Elazığlı bürokratların, siyaset ve  iş insanlarının da katılacağı açılış törenine bütün hemşehrilerimizi bekliyoruz.

Sağlıcakla kalınız.